Неутралността на мрежата е важна и ние трябва да се борим за нея

Долари, образуващи кръгла икона „изчакване“ над съобщение „Зареждане…“. Без неутралност на мрежата, очаквайте по-бавен интернет.

Неутралитетът на мрежата (преди 2003 г., известен като „концепция за общ оператор“) описва идеята доставчиците на интернет услуги (ISP) да маршрутизират данни безразборно по техния вид или произход. Например видеоклипът трябва да има същия приоритет, без значение дали се обслужва от YouTube или от малък конкурент.

Неутралитетът на мрежата е важен принцип на интернет регулирането. Въпреки че се счита за крайъгълен камък на успешните иновации в отворен и безплатен интернет, неутралността на мрежата е застрашена от интернет доставчици, големи корпорации и правителства.

Какво означава неутралност на мрежата?

Всеки пакет данни, прехвърлен през кабелите и комутаторите на интернет доставчиците, трябва да се третира еднакво, независимо от приложението, потребителя, съдържанието или платформата.

На практика неутралността на мрежата означава, че вашият интернет доставчик не е позволен да проверява вашето използване на интернет и да забави или да забави пакетите въз основа на услугата, която гледате. Не бива да се разрешава на доставчиците на интернет услуги да предпочитат компаниите, които имат споразумения и например да ускорят YouTube, докато забавят Vimeo.

Поради неутралността интернет доставчиците често са регулирани по подобен начин на обществените комунални компании (обикновени превозвачи), на които не е позволено да дискриминират при предоставянето на услугата си. Например, по време на прекъсване на електрозахранването или недостиг на вода, вероятно вашето комунално дружество ще бъде забранено да облагодетелства някои домакинства пред други.

Защо неутралността на мрежата е толкова важна

Идеята за неутралност на мрежата се разглежда като най-важният принцип за гарантиране на здрава конкуренция между интернет компаниите и улесняване на потребителите при приемане на интернет иновации.

Без неутралност на мрежата ISP може да се сговори с услуга за стрийминг на видео и да доставя видеоклиповете на тази услуга с висока скорост и качество, като същевременно ограничава всички останали услуги до бавни скорости и лошо качество.

След това високоскоростната услуга за стрийминг на видео ще може да повишава цените, да споделя печалбите с интернет доставчика и никога да не се притеснявате от конкуренцията.

Кой заплашва мрежовия неутралитет и защо?

Интернет конгломератите и интернет доставчиците заплашват неутралитета на мрежата. Двете групи не харесват конкуренцията на свободния и отворен пазар и биха предпочели да създадат монополистична среда, в която да могат да доплащат за по-ниски продукти - подобно на това, което кабелните компании направиха (и все още правят!) Преди интернет.

Някои примери за нарушаване на неутралността на мрежата в миналото:

  • Дроселиране на трафик на BitTorrent
  • Предлагане на безплатни данни, но само за конкретна компания (като Facebook или Spotify)
  • Деактивиране на Apple Facetime
  • Блокиране на безплатни услуги за интернет разговори

Някои големи интернет компании също са обвинени в демонтажа на принципа на неутралитет на мрежата. Кампанията на Internet.org на Facebook има за цел да предостави безплатен достъп до интернет в развиващия се свят, но в същото време ще ограничи достъпа до определени платформи и ще облагодетелства силно компаниите, притежавани от Facebook (WhatsApp, Instagram).

Страхът е, че без принципа на неутралност на мрежата никой вече няма да може да създаде интернет стартиране, защото интернет доставчиците ще благоприятстват трафика на основните действащи монополи.

Неутралност на мрежата в баланса: Ръчен етикет с интернет, съдържащ скала с интернет съдържание на всеки край.

Правила за неутралитет на мрежата по целия свят

Съединени щати

Правилата за неутралитет на мрежата бяха приети в Съединените щати от Федералната комисия за съобщения (FCC) през 2005 г. Въпреки това, правното основание на правилата на FCC остава спорно и многократни опити за превръщането им в закон се провалят в Конгреса.

През 2017 г. при нова администрация FCC реши да отмени правилата си. Отмяната влезе в сила през 2018 г., въпреки много протести онлайн.

Европейски съюз

Въпреки че отделните държави все още могат да решават по-силни правила за неутралност на мрежата, Европейският съюз определя минимален стандарт от 2002 г. Този стандарт все още позволява на телекомуникациите да намалят услугите на своите клиенти при някои обстоятелства.

Някои европейски държави имат стабилни закони за неутралност на мрежата, като Холандия и Словения, но други, като Португалия, позволяват дискриминиращи модели на ценообразуване, които по дефиниции на повечето хора нарушават правилата за неутралност на мрежата.

Бразилия

Бразилската рамка за граждански права за Интернет (Marco Civil da Internet) от 2014 г. по принцип поддържа идеята за неутралност на мрежата, но също така блокира услуги като WhatsApp.

Китай

Китай няма закони за неутралност на мрежата и редовно цензурира услугите и данните.

Индия

От 2018 г. в Индия има строги правила за неутралност на мрежата, които забраняват всякаква форма на дискриминация на данни.

Дали неутралитетът на мрежата е идеалното решение?

На теория, да. Но има много случаи, когато неутралността на мрежата далеч не е идеална. Някои данни просто имат различен приоритет в сравнение с други данни. Изглежда абсурдно да се пренасочва архивиране на компютър със същия приоритет като телефонно обаждане например, а използването на честотна лента в света би било далеч по-ефективно, ако на данните се зададе експресен и нисък приоритет.

За съжаление нямаме механизъм, който да прецени точно приоритета на данните. Ако позволихме на доставчиците на интернет услуги да вземат решение, бихме стигнали до монополистично поведение и ако позволим на потребителите или компаниите да се обадят, вероятно ще се сблъскаме със ситуация, при която всеки би определил данните си като висок приоритет.

Как бихме могли да запазим неутралността на мрежата

С нарастването на криптовалутите, един ден може да е възможно да се плаща за честотна лента, не на база месечен месец или GB-на-GB, но чрез прикачване на цена към всеки поискан пакет въз основа на приоритет.

Интернет доставчикът би събирал тази такса като награда и би бил стимулиран първо да предостави някои данни. Разбира се, това може да означава, че GB видео кадри за видеоконферентна връзка ще струва много повече от GB архивиране на данни или GB BitTorrent, но това е по-ефективно използване на честотната лента.

Докато потребителят - а не интернет услугата - плаща за данните, интернет доставчиците и конгломератите ще имат малка възможност за тайни споразумения. Предаването на филм с висока скорост от най-големия доставчик би струвало точно толкова, колкото и предаването му от най-малкия доставчик.

Какво можете да направите, за да спестите неутралитет на мрежата

Ако подозирате, че вашият доставчик на интернет услуги изтрива честотната лента или блокира определени услуги, можете да използвате VPN, за да я заобиколите. Вашият интернет доставчик няма да може да погледне във вашия шифрован тунел за VPN и няма да може да забави някои услуги, докато дава приоритет на други.

За да защитите мрежовия неутралитет, можете също да се свържете с местната регулаторна агенция или законодател, за да им уведомите, че това е нещо, което смятате за важно.

Ако сте в САЩ, можете да използвате OpenMedia Интернет се бори назад образуват. В Европа можете да използвате този формуляр.

Вижте също: Хипервръзките направиха приказен интернет и те не трябва да се облагат с данък

Кажете ни вашите мисли за неутралитета на мрежата в коментарите по-долу.

Неутралността на мрежата е важна и ние трябва да се борим за нея
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.