Обжалване на изменения: Делото на НСА получава друг шанс

nsa обжалвания

Много граждани гледат на Едуард Сноудън като връзката, която накрая доведе до потоп от предизвикателства и съдебни дела срещу Агенцията за национална сигурност (НСА) заради безразборното му търсене и изземване на данни за сърфиране в Интернет, но борбата има много по-дълга история. През 2006 г. наблюдателната група Фондацията за електронни граници (EFF) внесе Хепинг срещу АТ&T за адресиране на оптичното подслушване. Това бе победено и заменено с Jewel срещу NSA през 2008 г. Откровенията на Snowden добавиха гориво към огъня, но през февруари 2015 г. съдия на федералния съд се произнесе срещу Jewel. Сега ЕФР води битката си за поверителност на интернет пред апелативния съд с надеждата за по-добър резултат.

Сияещ ярък

Jewel започна като отговор на решението на Хепинг. Повечето от същите AT&Клиентите на T просто насочиха жалбите си към новото дело, включително съименника на случая Caroline Jewel. Според ЕФР събирането на „онлайн кореспонденция, разговори, търсене в мрежата, четене и други дейности“ е нарушение на Четвъртата поправка, която защитава американците от неразумно търсене и изземване. От гледна точка на EFF, макар че прихващането и копирането на части от интернет гръбния поток може да е приемлива практика за NSA, нещата се объркват, когато шпионската агенция започне да търси това съдържание въз основа на селектори или съхранява тези данни за бъдеща употреба. В действителност правителствените агенти се занимават с бизнеса на частни граждани за конкретно поведение и след това изземват тази информация без съгласието на потребителя.

Както отбелязва The Register, Jewel беше победен по-рано тази година с решение от десет страници от американския окръжен съдия Джери Уайт. Проблемът? Докато съдът нарече аргументите на НСА и други правителства "убедителни", Уайт отказа да предостави пълна информация за решението си, като се позовава на проблема, че "всяка евентуална защита ще изисква недопустимо разкриване на информация за държавна тайна." Въпреки че Уайт заяви, че ищците не бяха в състояние да установят пряка вреда, причинена от събирането на данни от НСО, по-притеснително беше твърдението, че действително доказването на техния случай би принудило правителството да оповести точно какво правят онлайн.

Долната линия? Това е уловка 22: съдът твърди, че ищците нямат достатъчно информация, за да подкрепят твърденията за вреди, използвайки публично достъпни данни и файлове, предоставени от Snowden. Съдът също така признава, че доказателства в подкрепа на тези твърдения биха могли да съществуват, но искането на правителството да защити техните методи би изложило на риск обществената безопасност. Не е изненада, че съдия Уайт прекрати делото. Но чудно ли е, че ЕФР е привлекателен?

Доказателства за обжалване?

Ранните оспорвания на съдебните решения не са минали добре за ЕФР и други групи за наблюдение, но приливът изглежда се обръща срещу правителствените шпионски програми, тъй като нетиците отказват да приемат поверителността на интернет за даденост. В Обединеното кралство например Privacy International стартира официално правно предизвикателство срещу политиките за масово проследяване на GCHQ, като се аргументира, че правителствената шпионска агенция започва да вижда себе си като „над закона“. Парламентарната комисия призова за по-строго регулиране и прозрачност, когато става въпрос за събиране на данни, но също така установява, че разузнавателните организации във Великобритания не се опитват да заобиколят съществуващите закони за поверителност. Просто казано? Това беше махане с пръсти, начин да накарам шпионски агенции, че са твърде очевидни с техните методи.

ЕФР може да се сблъска с подобни предизвикателства със своята жалба за бижута, тъй като съдилищата се опитват да танцуват около Четвъртата поправка, като същевременно предлагат критики към езика на НСА. Възможно е обаче само големият обем публични доказателства да подтикне съдиите и законодателите да преразгледат статуквото и да поискат по-голям контрол върху методите на агенцията, когато става въпрос за мониторинг, търсене и съхранение на данни за публично сърфиране..

За щастие, гражданите не са безпомощни, дори ако апелативният съд се произнесе срещу Jewel. По-сигурно е, че повече съдебни дела ще последват, тъй като все по-технологично настроената и съобразена с поверителността общественост изисква отговори. Потребителите могат също така да осуетят усилията за незаконно докосване на данните си чрез използване на мрежи, базирани на Tor или виртуални частни мрежи (VPN). Ако шпионите не ви харесват, нека ви заведат в съда.

Препоръчано изображение: Константин Юганов / Фотоклуб Долар

Обжалване на изменения: Делото на НСА получава друг шанс
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.