Откажете се от сканиране на лице на летището? По-лесно казано, отколкото направено.

Паспорт с биометрично изображение на лице.

Пътуването със самолет е стресиращо – от намирането на най-добрите цени на полетите до подреждането на това, което се чувства като часове, за да преминете през охраната на летището, преди най-накрая да се вмъкнете във все по-свитото си място в самолета.

Последното нещо, което бихте искали, е да бъдете че човек, който държи всички под охрана, изпразвайки джобовете ви или се сканира за метални предмети, всички под неодобрителния поглед на летищната сигурност и колегите зад гърба ви.

Желанието ви да прекарате възможно най-малко време, преминавайки през сигурността, е именно това, на което лети летищата и авиокомпаниите, когато поискат да сканират лицето ви. За да ви обезкуражат да се откажете, те правят избора да не участвате изглежда непропорционално отнемащ време, ако не е напълно недостъпен като опция.

Как действа разпознаването на лицето на летищата?

Летищата в САЩ и все по-голям брой страни прилагат технология за разпознаване на лица с цел оптимизиране на проверките за сигурност, като същевременно събират и съхраняват биометрични данни от лицето ви.

Пътуващите преминават през скенер за разпознаване на лице.Скенер за разпознаване на лице в международното летище Орландо. Източник: Брайън Нейлър / NPR

Обикновено процесът изисква да застанете пред камера, като поставите паспорта си на скенер, така че машината да види дали лицето ви съответства на вашата паспортна снимка. Това би трябвало да замени ръчните проверки на паспорта от служителите на летището, на които очевидно не може да се вярва, че да отговаря на лицето в паспорта ви с лицето ви в реалния живот …

Защо летищата прилагат разпознаване на лица?

Разпознаването на лицето и въобще биометричният скрининг получиха зелена светлина в САЩ през 2023 г., след като Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, позволяваща на летищата да прилагат технологията по начин, който сметнат за подходящ.

Американският орган за сигурност на транспорта (TSA) твърди, че биометричната технология е необходима за „посрещане на предизвикателствата на развиващите се заплахи за сигурността, увеличаващите се обеми на въздушното движение, ограниченията на ресурсите и ограниченията на оперативния отпечатък.“ Летищата извън САЩ също изпробват тази технология. , което би могло да ускори процеса на регистрация и да подобри цялостното изживяване на пътниците.

Някои летища дори са разширили тази технология, за да включат разпознаване на лица при всеки етап на заминаването ви – карибският остров Аруба успя да направи регистрацията, проверката на багажа, имиграцията и качването на борда в зависимост от биометричната технология. Без видима ирония, те са нарекли процеса Happy Flow, казвайки ви: „Срещнете се! Ще го заобичаш!

  4 причини да получите VPN за експат

Илюстрация как работи Happy Flow.Happy Flow използва лицето ви като паспорт на почти всеки етап от заминаването ви. Източник: Щастлив поток

Защо трябва да се притеснявам за разпознаването на лицето на летищата?

Привличането на по-бързото качване на летището е силно и ако технологията за разпознаване на лицето обръсне минути от времето за изчакване, не всички ли печелят?

Е, не. Предаването на вашите биометрични данни на система, която има съмнителни проценти на потвърждаване на биометрични данни и недостатъчна юридическа отчетност, оставя място за злоупотреби, пристрастия и пълно нахлуване в личната ви поверителност. Да не говорим за съвсем реалната възможност тези данни да бъдат компрометирани от хакери, тъй като това беше при нарушаване на базата данни на идентификатора на Aadhar ID на Индия и по-скандално, течовете в американските бази данни на избиратели.

В момента САЩ няма федерален надзор върху използването на разпознаване на лица, въпреки че няколко града забраниха използването му на обществени места и законодателите се опитват да въведат регулации за технологията. Междувременно федералното правителство бързо разширява технологията до всички основни летища.

Без да държи T.S.A. и Център за защита на границите (C.B.P.), отговорни за използването на технологията за разпознаване на лица, няма ограничения за това как се прилага в летищата, нито са задължени да кажат на пътниците как да се откажат, ако искат. Нищо не се споменава или обмисля как пътниците могат да се откажат от процеса в пътната карта на T.S.A., която очертава как агенцията събира биометрични данни.

Мога ли да се откажа от разпознаването на лицето на летището?

Ако сте американски гражданин, влизащ или излизащ от САЩ, можете да се откажете от сканиране на лица – но това обикновено не става ясно.

Откакто технологията започна да се появява на големите американски летища, анекдоти се прокрадват от пътници, които се опитаха да се откажат. Техните истории еднакво са били негативни преживявания.

  Защо светът трябва да изисква децентрализиран интернет

Един анекдот дойде от Али Фънк, която пише за опита си в Wired. След като чула от Delta Airlines, че разпознаването на лица ще се използва за качване на пътници, тя се опита да се откаже. Нямаше информация как да стане това. „За да разбера как да се откажа“, пише тя, „трябваше да напусна линията за качване, да говоря с представител на Delta на информационното бюро, да се върна на ред и да поискам сканиране на паспорт, когато дойде моят ред за борда. “

Без ясни указания как да се откажете, пътниците може дори да не знаят, че това е избор – което може да обясни защо само 2% от всички клиенти на Delta се отказват.

Не само американските анекдоти от пътници, които са се опитали да се откажат от разпознаването на лица и други биометрични системи на летищата от Лондон до Хонконг, свидетелстват за това колко процесът отнема време – и колко неприятно ви кара да се появявате.

Със сигурност изглежда, че искат да затруднят възможно най-трудно пътниците да отхвърлят сканиране на лицето. И това е ако имате тази опция. За граждани извън САЩ, например, на летищата в САЩ, спазването на сканирането на лицето е задължително, а снимките се съхраняват до 75 години в базата данни на C.B.P. За гражданите на САЩ снимките се съхраняват в продължение на 12 часа.

Летищата залагат, че ще изберете удобство, а не поверителност

Тъй като няма законово задължение да ви казва, че можете да се откажете, нито каквато и да е очертана процедура за всеки, който желае да направи това, авиационните и граничните власти получават практически безплатно възнаграждение за това как искат да продължат с такива пътници.

Откажете се от сканиране на лице на летището? По-лесно казано, отколкото направено.Взето от официалната страница на CBP за биометрични данни. Те наистина искат да мислите, че е супер удобно (и че така хората си подават текст взаимно). Източник: C.B.P.

Те правят невероятно неудобно да заобикалят всякакъв вид биометрична сигурност, като първо поставят тежестта на избора от на пътника (вместо да даде съгласие, като се включи), след което да ги постави чрез още по-настойчива и отнемаща време проверка на сигурността от граничните агенти. Техническият изпълнителен директор Амбър Балде туитира опита си да се откаже от биометричното сканиране, което според нея отне 30 минути. Типичният пътешественик не винаги има толкова много време под ръка и преминаването през толкова дълга проверка може да означава пропускане на полета ви, освен че вероятно е поставен в „списък“.

  Включете се в кампаниите на OpenMedia, за да направите интернет по-добро място

Биометричните сканирания могат много бързо да ускорят проверките за сигурност, но само с цената на предоставяне на вашите биометрични данни на правителството, не е необходимо да носят отговорност за това как се справят. Ускоряването на този етап от проверките за сигурност също ще даде на агентите повече време да търсят чрез вашите акаунти по телефона и социалните медии или дори да конфискуват вашите устройства.

Бъдещето на разпознаването на лицето на летищата

От Лондон, Шанхай и Делхи до Токио и Хонконг летищата по целия свят вече са на различни етапи на внедряване на системи за разпознаване на лица. С по-голямото събиране на биометрични данни се превръща в обезпокояващото ново нормално, може да е трудно да бъдете постоянно бдителни относно избягването на лицевия скенер.

Вече виждаме проблясъци в бъдещето на разпознаването на лица в други страни. По-рано тази година вирусен туит показа, че киоск на летище в Китай успешно идентифицира пътник и показва подробности за полета му и как да стигне до портата си. Киоскът се нуждаеше само от лицето му, за да му даде информация за полета си.

Еха! Системите за разпознаване на лица на летището в Китай, които ще ви помогнат да проверите състоянието на полета си и да намерите пътя до вашата порта. Забележете, че не въведох нищо, то точно идентифицира пълната ми информация за полета от лицето ми! pic.twitter.com/5ASdrwA7wj

– Матю Бренан (@mbrennanchina) 24 март 2023 г.

Долният ред: Не трябва да е толкова трудно да се откажете

Поверителността на търговията за удобство е лоша сделка за пътуващите и ние не можем да кажем, че можем да се възползваме или да се възползваме значително. Но тъй като отказът не е лесен или не се вижда като наличен на първо място, по-лесно е да подадете, застанете пред скенера с паспорта си и да запазите лицето си и да се съхранява в правителствена база данни. Това е точно как властите искат да се чувствате.

Малко е, че не можеш да направиш друго, освен да вдигнеш шум по сигурността и активно да търсиш начини да се откажеш. Сайтът за поверителност на Airline за борба за бъдещето изброява авиокомпании, които имат и не са въвели разпознаване на лица. EFF също има отлична разбивка за това как (ако изобщо) можете да се откажете от сканиране на лицето ви на летището.

Откажете се от сканиране на лице на летището? По-лесно казано, отколкото направено.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.