Подновяване или отмяна? Битката за шпионски закон се загрява на хълма Капитолий

патриот акт

На 1 юни изтича един спорен раздел от Закона за патриотите - раздел 215. И НСО, и ФБР се борят усилено за разширяване на това законодателство и придружаващите го правомощия, докато защитниците на личните данни казват, че е време да царуват в двете шпионски агенции. Дори докато битката се разпалва, правителствата в други държави настояват за своите версии на този закон за надзор; какво означава всичко за обикновения потребител?

Раздел 215, опростен

Този раздел от Закона за патриотите привлече вниманието, след като съобщаващият за нарушения Едуард Сноудън заяви, че се използва за събиране на телефонните записи на гражданите в цялата страна. "Гардиън" за първи път разби тази история през 2013 г. - НСА твърди, че Раздел 215, който позволява на органите за правоприлагане и наблюдение на САЩ да събират бизнес записи, им позволява да извършват масово събиране, съхранение и проверка на телефонни записи.

Тъй като изтича срокът на валидност на тази част от Закона за патриотите, защитниците на поверителността казват, че е време да ограничат тези правомощия и да върнат под контрол шпионските агенции. Защитниците на ФБР и НСА обаче бяха заети с провеждането на тайни брифинги на Капитолийския хълм, твърдейки, че без правомощията, свързани с Раздел 215, те ще загубят ценни предмети от тероризма и случаите на шпионаж, защото няма да могат да събират информация, като например данни за кредитни карти или хотелски записи без заповед. Според RT, депутатите, присъствали на тези брифинги, казват, че техните въпроси относно законността са били изпълнени с уверения за ефективност. Както представи репутацията Томас Мафи, „Ние казахме„ Как това може да е законно? “И те биха казали„ тази програма работи отлично, ето как ни помага да хващаме терористи. “

Въпреки отклоняването на основните права за поверителност в стремежа си за по-добра информация, шпионските агенции са до голяма степен имунизирани срещу ветровете на промените по този въпрос. През 2014 г., например, правителството се опита да наложи реформи на Закона за патриота чрез Закона за свободата на САЩ, но този законопроект не успя да приеме сената - и дори ако 1 юни бележи края на раздел 215 други правомощия, като например „подвижната подслушване. ”Съгласно раздел 206 ще остане незасегнат.

Помощ и пречка

За да увеличат шансовете си да получат необходимата информация, дори ако някои правомощия бъдат отменени, шпионските агенции ухажват американските компании Както отбелязва The Intercept, сега има шанс големият бизнес да се възползва чрез подпомагане на правителството и предоставяне на поверителна информация за потребителите.

Това работи така: Съгласно новия Закон за споделяне на информация за киберсигурността (CISA), ако компаниите са склонни да споделят информация с правителството, част от отговорността за предприемане на разумни предпазни мерки срещу злонамерени кибератаки се прехвърля към федералните агенции. Още по-добре? Чрез споделяне на исканите данни с шпионски организации, компаниите получават широк имунитет срещу съдебни дела за поверителност на потребителите - дори ако тези компании по-рано обещаха да защитят тази лична информация. В действителност, НСА, ФБР, ЦРУ и други шпионски агенции се опитват с нова тактика: Вместо да принуждават бизнеса да се откаже от тайните си, те предлагат покритие за всички провали, настоящи или бъдещи. Това е примамливо предложение.

Отвъд границите

Въпреки че САЩ са лесна мишена за притесненията за надзор благодарение на явните злоупотреби с общественото доверие на НСО, страната едва ли е сама по отношение на шпионското законодателство. В Турция например парламентът наскоро предостави на полицията възможността да провежда онлайн наблюдение на заподозрени бойци до 48 часа със съдебни разпореждания. Междувременно във Франция предлаганият закон за борба с тероризма едва пробива път в правителствените камари. Някои от акцентите включват федерален мониторинг на имейли и телефонни обаждания без разрешение на съдия, заедно с принудителни доставчици на телекомуникационни и интернет услуги (ISP) да филтрират, анализират и свободно разпространяват метаданни на потребители в държавни агенции при поискване. The Verge описва предложения закон, тъй като Франция се опитва да се бори с тероризма, като шпионира всички.

Какво ще стане на 1 юни? Някой предполага. Докато гражданите все повече защитават правото си на поверителност онлайн - и предприемат стъпки за защита на своите действия, като например използване на TOR-базирани мрежи и VPN услуги, правителствата по целия свят въвеждат законодателство, което съдържа по-широки правомощия за шпионските агенции и по-малко защити за потребителите , Надяваме се, че отмяната на раздел 215 ще бъде началото на промяна към по-доброто на американските закони за интернет, но междувременно потребителите не трябва да приемат нищо за даденост; в момента законът не е на тяхна страна.

Препоръчано изображение: K Whiteford / Public Domain Pictures.net

Подновяване или отмяна? Битката за шпионски закон се загрява на хълма Капитолий
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.