Поверителността в интернет е причина Швеция да спечели интернет

Швеция в матрицата.

Изглежда Швеция винаги е начело на всяка дискусия относно законите за поверителност в интернет. Шведското правителство не поставя никакви ограничения за използването на интернет.

Дори след разкритията на Едуард Сноудън няма достоверни съобщения, че имейлите и чатовете на шведски граждани са били наблюдавани без надлежно съдебно разрешение. Всъщност инициативата за OpenNet (ONI) изобщо не съхранява файлове за Швеция.

Да ме познаваш, да не те познавам

Швеция има дълга история на законите за поверителност. Още през 1973 г. тя стана първата държава в света, която прие цялостен закон, който защитава поверителността на личните данни на компютрите.

Ангажиментът на Швеция към неприкосновеността на личния живот е толкова закрепен, че когато ЕС прие „Директивата за запазване на данни от 2006 г.“, шведското правителство реши да не играе бал.

Директивата изискваше държавите от ЕС да гарантират, че всички национални доставчици на интернет услуги (ISP) запазват дневниците на своите клиенти за целите на „разследване и наказателно преследване“. Тези данни трябваше да се съхраняват минимум шест месеца, а масовото събиране на информация е започват не по-късно от 15 септември 2007 г..

Бързо напред към 2010 г. и след три години влачене на краката, Швеция беше изпратена пред съда от Европейската комисия (ЕК), тъй като тя все още не е изпълнила директивата.

Добър удар в регионите ви за поверителност

ЕК поиска глоба за всеки ден, в който Швеция не е имала закон. Очевидно е, че съдебната акция е била вдигане на гърба и оттогава шведското правителство дърпа въжето.

Майтапя се! Разбира се, че не са. Ще минат още две години, когато Швеция се придържа към лейди Свобода, крещяйки: „Не искайте! Не ще! “, Преди да се промени нещо. Изискването най-накрая бе въведено през 2012 г., но не и преди Швеция да бъде принудена да плати огромна глоба от 3 милиона евро на ЕК. Продължителното забавяне е предизвикано от аргументи за това как най-добре да се балансират законите за поверителност и желанието за борба с престъпността. Или, като сте отговорно правителство.

Но този малък танц не свърши дотук. През 2014 г. Съдът на Европейския съюз (CJEU) обезсили директивата за запазване на данни. Съдът намери за сериозно намеса в правата на човека.

Почти след като решението беше обявено, Bahnhof (един от водещите интернет доставчици на Швеция) започна да унищожава всички данни, които беше длъжен да притежава. Изпълнителният директор на Bahnhof, Джон Karlung, също заяви, че Bahnhof ще спре да запазва нови данни с незабавен ефект.

Разбира се, ЕС поиска Bahnhof да започне отново да събира данни, но шведското правителство нямаше намерение да ги принуждава да направят това.

Швеция започна интернет съществуването си по правилния начин и изглежда, че страната е готова да застане на земята, за да го запази по този начин.

Палци за поверителност на шведския интернетПалци нагоре, Швеция. И благодаря за кюфтетата.

Вземете шведски VPN

Супер труп, Google ще ме намери

Още през 90-те обществеността тъкмо се включваше в интернет, но не бяха много сигурни какво да правят с нея. Беше ли още една преминаваща прищявка, като Betamax или The Cabbage Patch Kids?

В първите дни интернет беше много подобен на Tor сега (услуга, към която ще се върнем скоро). Беше диво и безплатно, но ако искате да отидете на конкретен уебсайт, трябва да запомните целия URL адрес. Понякога наистина дълги също. Спомняте ли си чат групите на GeoCities? Изискваше Derren Brownesque да покаже психическа мъдрост, за да се появи дори на точното място.

Търсачките в крайна сметка пристигнаха, за да добавят структура, която има смисъл за хората. Алгоритмите индексираха съдържанието на интернет, правейки го достъпно за всички, които могат да напишат дума или две в лентата за търсене.

Но именно Google се превърна като начална страница на всеки де факто. Google контролират 65 процента от търсенията в интернет и влиянието им е потресаващо.

Естествено, това не им дава безплатен пропуск в Швеция. Когато Google Apps нарушиха националните закони за поверителност, те бяха незабавно забранени. Тъй като първото правило на интернет в Швеция е, че не се забърквате с интернет в Швеция.

Интернет стартира рано в Швеция

Швеция прие интернет рано поради постоянните наредби, които насърчават конкуренцията в цялата страна. Това означава, че разходите за достъп до интернет бяха (и все още са) далеч под средните за целия свят.

Поемането беше толкова високо, че правителството започна да движи услугите си онлайн, много преди някой друг дори да се замисли за това. През 2003 г. Швеция създаде първата специална група за интернет, която на свой ред излезе със Закона за електронните съобщения в Швеция 2003: 389.

Този акт беше насочен към осигуряване на сигурен и ефективен достъп до интернет на частни лица, юридически лица и публични органи. Те не само искаха да защитят потребителите, но и направиха интернет по-здрав и достъпен. През 2008 г., когато всички останали купуваха книгите си от истински книжарници, Швеция оглави теста за готовност на ООН за електронно управление. Защото разбира се, че са го правили вече пет години.

Швеция и мрежата Tor

Тор взе короната от компютърните игри като изборен изкупител за избор на мързеливи политици, които искат да реагират в нещо. Мрежата Tor е анонимната, категоризирана услуга, която може да познавате като Тъмната мрежа. Но тя не е просто пълна с престъпници и момичета с татуировки на дракони, а именно там отива внимателният интернет потребител, когато не иска да бъде шпиониран. В съчетание с VPN услуга, Tor е напълно непроницаем. Колкото и да се опитва НСА да го пробие.

Изследователи от лабораторията за военноморски изследвания в Съединените щати разработиха Tor като безопасен начин за предаване на американското разузнаване по целия свят. Причините за отварянето на Tor пред обществото са толкова шизофренични, колкото и гениални. Въпреки че е най-силният критик на Tor, САЩ остава най-големият принос. Следва отблизо ... Швеция. Клон на шведското правителство SIDA има за цел да насърчава „Интернет свобода за глобално развитие“.

Но защо Швеция се интересува толкова много не само от собствената си поверителност, но и от останалия свят?

Това е интернет, така че отговорът очевидно е Хитлер

Всичко започна много преди да съществува интернет. През 1766 г. Швеция става първата държава, която въведе конституционен закон, който премахва цензурата и гарантира свободата на печата. На пресата беше позволено да съобщава без препятствия и хората можеха да говорят мнението си без страх от укор. Всичко беше страхотно.

Тогава обаче се появиха нацистите. Нацистите притискат Швеция да не публикува нищо, което прави Третия райх да изглежда зле. В хода, който трябва да го накара да търка ръцете си и да се бори със зъл поглед, германският министър на правосъдието навремето изкопа стар шведски закон, който забраняваше "обидни писания" срещу чужда държава. Закон, вероятно се въвежда, защото Швеция е прекрасна и не искаше да бъде груба.

Много шведски автори и издатели се разпаднаха от тази явна злоупотреба с власт. Туре Нерман получи три месеца затвор за антихитлеровска колона, а Израел Холмгрен изписа книгата си „Нацисткият ад“ (след като беше затворен, за да го напише, разбира се). В великолепен бален предизвикателство, Холмгрен, той веднага преиздава книгата, след освобождаване от затвора. Макар и с ново, иронично заглавие, „Нацисткият рай“.

След Втората световна война шведът промени и заличи старите закони за цензурата, за да не се опита бъдещият фашистки диктатор отново да върне собствената си учтивост. Съставена е нова харта за поверителност, което означава, че днес в Швеция изобщо няма цензура.

Останете анонимни с ExpressVPNИнтернетът. Тези момчета го правят погрешно.

Бях в прегръдките ти, мислейки, че принадлежа там

Както беше предложено от споменатата по-рано програма SIDA, Швеция не се грижи само за себе си. В крайна сметка интернет поверителността е глобален проблем.

Когато WikiLeaks и Едуард Сноудън хвърлиха бомбата със сноуп на света, именно шведският ISP Bahnhof (същият доставчик, който унищожи всичките им клиентски записи), Джулиан Асанж се довери да пази документите за подаване на сигнали. Асанж специално спомена шведската конституция, която предоставя пълна правна защита на доставчиците на информация, като фактор в решението му да бъде домакин на досиетата там.

Също така сървърите бяха инсталирани в таен подземен планински бункер. И ако ще поемете правителствата на света, може да си вземете и сладка бърлога.

Шведският подход към личния живот и свободата на словото беше от съществено значение за извеждането на думата там. Нямахме идея каква е мащабността на подхранването, докато WikiLeaks не ни показа. Благодарение на смели няколко индивида, големите правителства бяха разтревожени и изложени.

Защо личния живот е кралят на Швеция

Защо Швеция е начело на интернет и нейните закони? Няма една-единствена причина. Но Кралството има дълга и горда история на свободното слово. И тяхното мъчително време до нацистка Германия без съмнение засили желанието им да го залепят за мъжа. Ранното приемане на световната мрежа означаваше, че Швеция създаде инфраструктура, докато повечето държави все още чакаха мама да излезе от телефона, за да можем да включим 48k.

Може би в Швеция има смисъл, че са били там първи и искат да го запазят така, както беше преди. Тяхното добре надарено правителство се включи рано, много преди всичко да се занимава с шпионирането, контрола и продажбата. Направиха го правилно в невинните дни, назад, когато имейлът беше просто добра идея за спестяване на хартия и никой нигерийски принц отчаяно не искаше да ви даде безплатни пари. Правилата са били в сила преди системата да се е повредила.

Просто, интернет в Швеция започна както трябва и сега те не искат да се връщат назад. Защо трябва? Хората, които работят в шведското правителство днес, израснаха с тази система. Те не знаят друг начин. И техният начин работи.

Швеция постоянно е основен привърженик на поверителността в интернет. И истинският интернет, за да зареди. Интернет без цензура. Интернет, какъвто е предназначен да бъде. Това е интернет, който трябваше да бъде за всички.

Швеция, всички ви поздравяваме. И благодаря за този човек.

Вземете шведски VPN

Препоръчано изображение: Стивън Фин / Dollar Photo Club
Палец нагоре, Швеция изображение: lculig / Dollar Photo Club
Честит фамилен образ: Едита Пауловска / Доларов фотоклуб

Поверителността в интернет е причина Швеция да спечели интернет
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.