Reddit? Русия казва забрави

руска забрана за reddit

Ако търсите неограничена интернет дискусия, Reddit е доброто място за начало. Заедно с теми, обсъждащи почти всяка тема, позната на човека - и SFW, и NSFW - сайтът също така е домакин на дискусии „питайте ме нещо“ (AMA), което позволява на червените редактиращи участници да оживяват дискусии с известни личности, технологични експерти и революционери..

В Русия обаче изглежда, че потребителят на Reddit „rsocfan“ отиде малко далеч, защото агенцията за надзор и цензура на медиите в страната Роскомнадзор блокира редица страници за дискусиите си относно отглеждането на гъби Psilocybe.

Правила и правила

Русия не е точно известна с това, че приема неконформистки мнения в Интернет. Както отбелязва BBC, всеки блогър в Русия с повече от 3000 последователи трябва да се регистрира в правителството и да спазва същите правила като средствата за масова информация. The Washington Post описва тази ситуация, с която се сблъскват блогърите „по време на теоретично нарушение на закона“; популярните руски блогъри живеят в страх, че потенциално биха могли да се сблъскат с наказание, ако властите решат да ги насилват. И през последните месеци Roskomnadzor беше зает с издаването на строги предупреждения към сайтове като Facebook, Google и Twitter, ако не спазват руските закони за обработка на данни.

Сега Reddit е в кръстосването, благодарение на публикация преди две години за отглеждането на незаконни наркотици. В скорошна тема Reddit - „TIFU чрез забрана на Reddit в Русия“ в TIFU (Днес I F - редактиран) subreddit - оригинален плакат rsocfan обяснява как той е забранен Reddit в Русия. Той беше направил публикацията за гъбите, за да види как Роскомнадзор ще отговори, тъй като агенцията технически има право да блокира всеки уебсайт без разрешение на съда.

И докато Roskomnadzor бавно се движеше, агенцията за надзор на медиите в крайна сметка се хвана, прочете публикацията и поиска администраторите на Reddit да блокират съдържанието, което обижда руските потребители.

Когато Roskomnadzor не получи незабавен отговор от Reddit, агенцията забрани големи части от сайта. Много руснаци не можаха да получат достъп до Reddit всички заедно, тъй като приблизително една трета от доставчиците на интернет услуги на страната не могат правилно да филтрират блокове със съдържание въз основа на протокола HTTPS.

Това предизвика отговор от администраторите на сайта Reddit, които не искаха руските им потребители да загубят достъп до своя сайт. Ден след като черният списък започна, той бе отменен, когато администраторите на сайта се свързаха с Roskomnadzor и се съгласиха с техните условия. Постът за нарушение вече е блокиран за потребителите в Русия.

Оригинален плакат rsocfan обича иронията на целия инцидент. Оскърбителният конец не предизвика голям интерес, когато го публикува за първи път, но целият инцидент с цензурата го изтласка в светлината на прожекторите. Всъщност Роскомнадзор обърна внимание на самото нещо, което се опитваше да скрие!

Куриране на съдържание

През последните няколко години Roskomnadzor бавно отрязва свободите на гражданите в Интернет, като налага регистрации на блогъри, както и прави собствениците на сайтове отговорни за всичко, публикувано в секциите за коментари на техните уебсайтове от други потребители. Някои организации затвориха форумите си заедно, докато други са наели модератори, които да издушат всяко „екстремистко“ съдържание.

Агенцията също заведе няколко блогъри в съда - Алексей Навален блокира блога си и му бе отложена условна присъда за свикване на „протестна акция“, предизвиквайки отговор от Генералната прокуратура, който нареди на Роскомнадзор да забрани блога си и да започне съдебно производство.

Но руското правителство не е единствената голяма организация, която курира Reddit съдържание. Както бе отбелязано в неотдавнашна статия в The Verge, самият сайт също поема по-твърда линия с форумите, които се считат за обидни или неподходящи. През юли Reddit обяви, че конкретни общности, които съществуват "единствено за да дразнят", вече няма да бъдат търсени и няма да генерират никакви приходи за компанията.

Сега, главният изпълнителен директор Стив Хъфман казва, че забраняват най-обидните от тези форуми и карантират други, които „като цяло правят Reddit по-лош за всички останали“.

И така, каква е разликата тук? Ако Reddit, подобно на Русия, вземе решение да достъпи до потребителите, дали не упражняват и някои цензурни правомощия? Хъфман поема темата хвърля малко светлина: „забраната е като смъртно наказание. Ние приемаме забраната много сериозно, поради което ни отнема толкова време. “

Сравнете това с Roskomnadzor, който изглежда забранява потребителите и публикациите за дори малки нарушения и без нужда от външно одобрение. Съвсем очевидно е, че Reddit действа, когато е необходимо - за по-добро благо, докато много правителствени агенции изглежда действат произволно.

Долната линия? Ако сте в Русия и живеете на Reddit, вземете VPN или друг прокси шлюз, тъй като това е сигурен залог Roskomnadzor няма да се регистрира за AMA скоро.

 Препоръчано изображение: (1) ravennka / Dollar Photo Club, (2) Psilocybe.tampanensis.one от Workman е лицензиран под CC BY-SA 3.0 (изображенията са комбинирани и модифицирани)

Reddit? Русия казва забрави
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.