Шифровани приложения за чат: Не им давайте какво да говорите

[ware_item id=33][/ware_item]

Шифровани приложения за чат: Не им давайте какво да говорите


Актуализация: Направихме последваща публикация за още по-криптирани приложения за чат, за да запазите разговорите си поверителни!

След вълните от разкрития на NSA и нарастващия контрол на корпоративните дори на „частните“ комуникации, потребителите на мобилни устройства търсят начини да съобщят на приятелите и семейството си, без да се притесняват, че техните думи, снимки и видеоклипове се прихващат и изследват. Резултатът е нарастващ пазар за криптирани приложения за чат: Ето шест от най-интересните.

Chadder

Детето на антивирусния гуру Джон Макафи, Chadder е проектиран от Future Tense Private Systems (FTC), компания, която McAfee основава и има няколко други приложения за тип сигурност в работата.

Чаддър е изцяло фокусиран върху поверителността: само планираният получател на съобщение е в състояние да го декриптира, а всички останали трябва да виждат само „разклатен, шифрован текст.“ Приложението за съобщения за многоплатформени съобщения е достъпно за устройства с Android, Apple и Windows, използващи комбинация от ECDH с криптирането SecP256k1 заедно с AES 256 и ECDSA за подписване на съобщение. За да използвате приложението, просто изтегляте, създавате потребителско име, псевдоним и парола и започвате да изпращате текстови съобщения. Можете или да се свържете с други потребители чрез мобилния си номер и имейл адреса си или да генерирате уникален код за подобрена поверителност.

Chadder може да се използва на Android, на вашето iOS устройство и на вашия Windows телефон. 

Telegram Messenger

Telegram също работи на мобилни устройства и на всички настолни платформи. Това облачно базирано приложение силно криптира съобщенията си и включва механизъм за самоунищожение. Той използва два слоя за криптиране, един за сървър-клиент и един за комуникация клиент-клиент, базиран на 256-битови AES и RSA 2048. Възможен е достъп до съобщения от множество устройства и изпращане на всякакъв вид медиен файл - услугата е безплатна и в момента няма ограничения за размера на файла или обема на чата.

Можете да използвате Telegram за Android, iPhone и iPad, Windows Phone и тяхната уеб версия, налична на Mac, Windows и Linux.

ChatSecure

Следва ChatSecure, бивш Gibberbot от The Guardian Project. Това приложение работи с iPhone, Mac, Androids, Linux и PC, но не идва с поддръжка за телефони с Windows. Той бе наречен един от „най-добрите 100 приложения за 2013 г.“ от PC Mag и използва форма на криптиране извън записа (OTR), за да поддържа сигурността на разговорите, като казва „те не могат да бъдат регистрирани или прихващани от никого.“ В комбинация с плъгин, наречен Orbot, разработчиците твърдят, че той може да заобиколи повечето мрежови ограничения и черни списъци, които иначе биха забранили шифровано приложение за чат.

ChatSecure се предлага на iOS и Android.

surespot

Според уебсайта на приложението, Securespot е 100-процентова криптирана чат услуга с отворен код. Този ангажимент за отворен код позволява „светът да прегледа, разгледа, допринесе и дори използва“ кода на приложението без разходи - въпреки този фокус върху прозрачността, обаче, съответният обещава също безопасност и сигурност за всяко текстово съобщение, картина и видео.

Как? Услугата не е свързана с вашия телефонен номер или имейл адрес, използва множество идентичности на единични устройства, 256-битов AES-CGM и кодове за криптиране, създадени с 521 битов ECDH за защита от край до край. Ако решите да изтриете съобщение, то се изтрива не само от телефона ви, но и съответния сървър и устройството на получателя. Освен това услугата никога не възстановява или нулира паролите на потребителите, за да се гарантира, че акаунтите не могат да бъдат лесно компрометирани.

Можете да изтеглите surespot от Google Play Store за Android и App Store за iOS. 

KakaoTalk

Базирайки се на Корея, KakaoTalk не е кодиран първоначално, но наскоро въведе нов режим „Secret Chat“ с криптиране от край до край. Работи по този начин: потребителите могат да създават чат стаи, които позволяват сигурни чатове един на един. Ключът за криптиране винаги се съхранява на вашето устройство и всяко съобщение се криптира отделно. В момента са достъпни само чатове от човек на човек, но услугата казва, че в началото на 2015 г. се въвеждат защитени групови чатове..

KakaoTalk се предлага на Android, iPhone и iPad, Windows Phone и тяхната уеб версия на Mac, Windows и Linux.

пуикането

Защитено приложение за съобщения от BitTorrent, идеята зад Bleep е интригуваща: офлайн съобщения. Идеята тук е да ви позволи да влезете, да изпратите съобщение до приятел, дори и да не е онлайн, и след това да го доставяте всеки път, когато влезете. За момента това не работи много: съобщенията се изпращат само когато и двете страни са онлайн. Bleep обаче обещава истинска „асинхронна“ поддръжка скоро, която няма да използва сървъри, а вместо това съхранява само съдържание на вашето устройство. Приложението ще използва дистрибутирани хешови таблици (DHT), за да съхранява данни офлайн, докато не бъдат извлечени, след което елиминира всяка следа от информацията.

Bleep може да бъде изтеглен на вашия iPhone и Android устройства.

Приложенията за криптирани съобщения предлагат уникални предимства: мнозина цитират „забавление“ като част от терена, защото вие сте свободни да бъдете себе си без призрака за прихващане или наблюдение. Подобно на VPN за вашите остроумни забележки, забавни снимки и забавни видеоклипове, тези приложения се засилват и с право - всеки заслужава правото да бъде нечут и непрочитан при поискване.

Препоръчано изображение: Viktor Hanacek / picjumbo (изображението е променено)

Шифровани приложения за чат: Не им давайте какво да говорите
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.