Технологии и агенция: 5 начина да бъдете манипулирани онлайн

технологии и агенции

Не е тайна, че Интернет е мощен източник на информация и удобство за всички. Ходим при него за новини за света, за да се свържем с приятели и семейство и да се насладим на всевъзможни прекрасни съдържания.

Докато използваме любимите си онлайн услуги, лесно е да им се доверим и мислим, че те съществуват само за да ни обслужват. Но вярно ли е това? Появата на технологиите ни донесе много удобство, но също така позволи на компаниите да ни използват за собствените си цели.

Прочетете за 5 онлайн тактики, които често се използват за отвличане на програмата ви и замяна с чужди.

1. Какво е (не) в менюто?

Повечето хора са чували за In-N-Out Burger, базираната в Калифорния верига бургер, известна с тайното си меню. За неинформираните изглежда не се различава много предложенията на In-N-Out от тези на конкурентните ресторанти. Почитателите обаче знаят, че най-добрите артикули всъщност са в тайното меню на In-N-Out (добре дошли) и тази информация им позволява да се възползват повече от посещението си.

По подобен начин компаниите често предоставят частични или „контролирани“ менюта, които улесняват избора на опциите, които искат, и по-трудно да изберат тези, които може да са по-добри за нас. Това работи, защото често приемаме показаните опции за изчерпателни и не задаваме въпроси като: „Това ли са всички опции?“, „Тези опции отговарят ли всъщност на моите нужди?“ И „Има ли доставчик на менюто стимули за популяризиране на определени опции над други? “

Следващия път, когато преминете през Yelp за място за ядене или гребене чрез продукти в Amazon, имайте предвид първоначалната си цел, докато вземате решение. Не забравяйте да оцените меню въз основа на способността му да отговаря на вашите нужди и не се страхувайте да търсите други менюта, ако текущото е недостатъчно. Почти винаги има друг избор.

2. Използване на социални медии като слот машини

Хората често мислят, че най-добрият начин да накарат някой да бъде закачен за дадена дейност е да ги възнаграждават всеки път, когато извършват дейността. Истината, може да се изненадате да научите, е случай на „по-малко е повече“.

Изследователите са открили, че променливите схеми за възнаграждение са най-ефективният метод за формулиране на желаното поведение в навиците. Основната причина е проста: Вместо да възнаграждава потребителя всеки път, когато той използва онлайн услуга (позволява им да спрат, когато е доволен), потребителят се награждава само от време на време. Това насърчава потребителя многократно да използва услугата, надявайки се, че следващата итерация на дейността ще бъде тази, за която е възнаградена.

нови-харесванияТова, което всеки се надява да види всеки път, когато влезе: точно 2 нови известия.

Примери за това се забелязват лесно. Ние постоянно проверяваме нашите акаунти във Facebook, защото смятаме, че следващото ни влизане може да ни възнагради с нова снимка или актуализация на състоянието от близък приятел. Връщаме се към любимото ни приложение за мобилни игри с надеждата, че следващото описание ще отключи ново ниво или бонус. И точно така, доставчиците на тези услуги са в състояние да ни държат закачени за тяхната платформа, печелейки от допълнителна реклама или покупки в приложението.

3. Пропускате, ако не четете това ...

Това привлече вниманието ви, нали? Ако е така, не сте сами. Изследванията показват, че хората реагират по-остро на болката от загубата, отколкото удоволствието от печалбата. И така, докато онлайн реклама, която казва на купувачите да „действаме сега за отстъпка от 50 долара!“ Може да не е прекалено ефективна (купувачът не се интересува твърде много за нещо, което не е тяхно), същата реклама може да бъде пренаписана, за да крещи „акт сега или губите 50 долара! ”

Въпреки че посланието е до голяма степен същото, това препозиционира офертата като нещо, което публиката вече притежава и може да загуби. Както може би подозирате, това често е достатъчно, за да убедите някого да предприеме действия за нещо, което не им е било нужно на първо място.

Затова в бъдеще трябва да си зададете няколко прости въпроса: Имам ли нужда наистина от това, което ме продава тази онлайн оферта? Описаната „загуба“ всъщност е прикрита допълнителна, която всъщност не ми трябва?

4. Поставяне на крака във вратата ви (за да поискате повече)

Всички имат този приятел. Знаеш ли, онзи, който те помоли да отидеш в магазина за мебели за някакво пазаруване на прозорци и свършва с теб да носиш и сглобяваш новия рафт, който купуват. Това не е добър приятел. Тъжното е, че има много хора онлайн, които искат да ви бъдат такъв приятел.

Много фирми обичат да използват подобна тактика на "постепенно ангажиране", за да ви накарат да конвертирате (и да им плащате пари). Например, производителят на китара често ще ви позволи да проектирате мечтаната си брадва на уебсайта им, вместо да ви помоля да купите китара. От атрактивен визуален интерфейс започвате с избора на тялото на китарата, което искате, преминавате към предпочитания мост и шия и увивате с лично подбран фретон и шарено покритие.

По времето, когато видите завършения си прототип, вече инвестирахте време и усилия в проектирането на мечтаната си китара и е много по-лесно за производителя да ви продаде този индивидуализиран продукт. Без съмнение ще им плащате премия за привилегията да имат и поръчан инструмент.

5. Продължавайте: Бездолни купи

Друг начин компаниите да ви държат закачени за тяхното съдържание е, като непрекъснато ви дават повече от него. Проучване на хранителната психология показа, че хората, пиещи супа от „бездънни купи“ (бавно пълнещи купички, прикрепени към масата), консумират изумителни 73% повече от тези, които се хранят от обикновени купи. Потребителите на бездънни купи също изчислиха, че консумират средно 140,5 по-малко калории, отколкото всъщност. Не е изненада, че компаниите са използвали това прозрение в своя полза.

котка-видео-новЗабавните видеоклипове за котки много приличат на аспирин. Ако не можете да си спомните колко сте консумирали, отговорът вероятно е „твърде много“.

Някои интернет еквиваленти на бездънните купи са нашите непрекъснати емисии във Facebook и функцията за автоматично игра на YouTube. Вместо да ни позволят лесно да се дезактивираме със съдържание след няколко превъртания или възпроизвеждане на видео, тези платформи постоянно ни показват ново съдържание, което „може да се интересувате“. В съчетание с нашите мълчаливи пристрастия към отвращение към загуби, не е изненада колко много от нас могат несъзнателно да прекарват часове всеки ден по тези канали, консумирайки съдържание, от което не се нуждаем, докато стават възможности за приходи за доставчиците на услуги.

Превръщането на вашите причини в техните причини

В крайна сметка общата тема зад тези пет тактики е, че компаниите често се опитват да променят вашите причини в своите причини. Може би просто търсите изгоден телефонен план, но мрежовият доставчик може лесно да обедини някои ненужни функции, за да ви подмами да се регистрирате за по-скъпа услуга. Може би просто искате да сте в крак с приятел в чужбина онлайн, но платформите за социални медии могат да ви държат на сайта им (да консумират рекламите им), като постоянно ви показват актуализации на състоянието и снимки от други хора, които познавате.

Това означава ли, че трябва да се доверяваме на всичко, което виждаме онлайн? Не точно. В края на краищата изглежда малко сурово да се кълнем във всички форми на технологии (и удобствата, които носят) просто защото някои компании използват допълнителни възможности да печелят пари.

Това обаче ни служи като напомняне, че трябва да бъдем интелигентни потребители на интернет - потребители, които ценят предимствата на Интернет, помнят нашите онлайн цели и остават внимателни към клопки, които чакат, когато позволим на технологията да променя тези цели..

Технологии и агенция: 5 начина да бъдете манипулирани онлайн
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.