Защо светът трябва да изисква децентрализиран интернет

Защо се нуждаем от децентрализиран интернет.

Разработването на различни мрежи за комутация на пакети като ARPANET постави основите на съвременния интернет, например чрез приемането на Internet Protocol Suite, който днес познаваме като TCP / IP.

Интернет е изграден и финансиран основно от непрекъснато нарастващите военни бюджети на САЩ и Западния блок. Имайки предвид апокалиптичните перспективи за възможна ядрена война, създателите на интернет се съсредоточиха върху изграждането на инфраструктура, която би била устойчива на подобни атаки.

Без централна точка на отказ интернет не може лесно да бъде изваден от ядрен удар или саботаж. Няма гръбнак и докато някаква връзка все още съществува между два сървъра, системата ще намери начин да го насочи. Поради това интернет е изключително устойчив на прекъсвания и неправилни конфигурации.

Ако възникне прекъсване дори при силно използван превключвател, данните просто се насочват около него. В най-лошия случай ще забележите само защото връзката ви става по-бавна поради задръстванията по новия маршрут или защото новият маршрут е по-дълъг.

За щастие децентрализираната природа на интернет никога не е била нужна да бъде тествана по време на глобална или дори ядрена война. Интернет беше в състояние да се развива за гражданска употреба и днес свързва около 3,5 милиарда души помежду си, почти половината от населението на света.

Физическата мрежа причинява централизация

Докато интернет на основното ниво на протокола, интернет слоят и транспортният слой позволяват перфектна децентрализация, на теория физическата инфраструктура често не.

Много юрисдикции силно регулират доставчиците на интернет услуги и поемат физически контрол, понякога чрез използване на военните, върху влакнестите кабели, които ни свързват. В резултат на това местният достъп до интернет може да бъде изключително скъп и контролиран от няколко оператора.

  Осигурен достъп: Как да използвате Southwest Airlines в чужбина

Отгоре мобилните телефонни превозвачи могат да се състезават по скорост с кабели на много места и са въвели така необходимата конкуренция – но само там, където държавата позволява.

Цензурата е възможна, когато физическата инфраструктура е в ръцете на един-единствен участник, като например държава, при която правната защита на гражданските свободи е слаба. Целият трафик, преминаващ през тръбите на една страна, лесно може да бъде променен и заплахата от насилие може да се използва, за да се нареди на доставчиците на интернет услуги да блокират определени потребители или домейни или да свалят съдържание и да ограничат достъпа.

Такива могат да се случат и в държава, която управлява закона, например чрез злоупотреба със закони за клевета или защита на авторските права.

Приложението води до централизация

Централизацията се случва и чрез приложение. Някои услуги са трудни за изпълнение и изискват много поддръжка и само няколко доставчици ги предлагат. Например да стартирате имейл сървър е трудно, ако сте само средно голяма компания.

Дори големите корпорации често възлагат имейли на Microsoft или Google, а получаването на имейли надеждно почти изисква да имате акаунт с една от едва няколко услуги.

Други бизнес модели, като интернет плащания или социални мрежи, идват със силни мрежови ефекти, които концентрират потребителите сред един играч. Трудно е нова компания да оспори пазарното доминиране на Facebook или Paypal, дори ако услугата им е по-добра.

Малко хора искат да преминат към мрежа с по-малко потребители, за да си взаимодействат.

Защо трябва да децентрализираме интернет

Не трябва да допускаме никой да поеме контрола върху интернет, независимо колко добре изглеждат техните намерения. Никоя партия не трябва да има контрол върху това как общуваме, какво научаваме, как възприемаме света и да взема решение за избори и пазари.

  Защо никога не трябва да избягвате джейлбрейк устройствата си

По подобен начин ние трябва да вземем онлайн корпорациите днес и да превърнем техните бизнес модели от централизирани платформи в децентрализирани мрежи.

Ако интернет беше една компания, това нямаше да бъде изравнителният и мощен инструмент, какъвто е днес. За да не допуснем актьорите да поемат, независимо на кое ниво, трябва да децентрализираме и разширим интернет.

Препоръчано изображение: naddi / Депозиране на снимки

Защо светът трябва да изисква децентрализиран интернет
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.