Защо всички трябва да обръщаме внимание на наблюдението на метаданни

Защо всички трябва да обръщаме внимание на наблюдението на метаданни

Надяваме се, че разкритията на Snowden за наблюдението на NSA за метаданните на телефонните обаждания са все още свежи в съзнанието ви. „Но това са само метаданни!“ Някои хора все още настояват. „Това не са реални данни. На кого му пука?"

Всеки трябва да се грижи. Вашите метаданни разказват изумително пълна история за вас, както и учени по данни Дийпак Джагдиш и Даниел Смилков илюстрират в своя TEDx разговор в Кеймбридж, Силата на метаданните. Ако имате време днес, горещо препоръчвам да отделите няколко минути, за да го гледате.

Какво е метаданни?

Метаданните са информация за взаимодействията, които имате с други хора и организации, докато използвате технология. Това не е действителното съдържание на тези взаимодействия, а по-скоро информацията за съдържанието.

Примери за метаданни

  1. На кого се обадихте по телефона и кога?
  2. Кой сте изпратили имейл и кога?
  3. Къде и кога сте използвали кредитната си карта?
  4. Кои уебсайтове посетихте от кой компютър и кога?

Това може да ви звучи безобидно, но когато добавите всичко това във времето и ги пренасочвате помежду си, те могат да нарисуват много точен портрет на вас.

Потапяне: вашите метаданни за електронна поща, визуализирани

В медийната лаборатория на MIT, Джагдиш, Смилков и техният съветник Сезар Идалго решиха да създадат потапяне, за да визуализират това, което можем да научим от метаданните по електронната поща - тоест само полетата From, To, Cc и Timestamp в имейлите. (Потапянето не докосва предметни линии и тела на имейлите.)

Използвайки само тези метаданни, Immersion създава информативна илюстрация на вашите взаимоотношения с хората и как тези отношения са се развили с течение на времето. Можете да го изпробвате сами! Ако сте склонни да дадете на приложението достъп до имейла си, опитайте демонстрацията тук.

Трябваше да го пробвам сам. След като изчаках Immersion да обработи хиляди мои имейли, видях как промените в социалната ми мрежа се свързват с големи промени в живота - преместване на градове, смяна на работни места и т.н. Картата на социалната мрежа, която Immersion създаде, раздели социалните ми мрежи на социални групи, които аз можех да се идентифицирам с един поглед: виждах група хора, с които работех преди шест години, и групи хора, с които бях прекарал време в различни градове.

Реших да направя мисловен експеримент. „Какво би могло да разбере трета страна от моите данни?“, Попитах се аз. "Ако не знаех себе си, какво бих могъл да разбера от това?"

Партиди. Ще бъде много лесно, например, да се заключи кои са най-близките ми приятели и семейството ми (те са хората, на които постоянно изпращам имейли от момента, в който получих имейл адреса си). Те биха могли също да направят заключение кой от моите сътрудници, свързани с кого, въз основа на групови нишки в имейла. В този смисъл нашите метаданни разкриват не само информация за себе си, но и за хората, с които също се свързваме.

Едно от нещата, които най-много ме впечатлиха в разговора за TEDx, беше, когато Смилков направи така, че имейл интерфейсите дават само най-плитки погледи в историята на имейлите ви, което ни улеснява да забравим, че има години и години метаданни, които се крият под най-новите ни имейли. Например, когато сме влезли в Gmail или Outlook, обикновено виждаме само последните 20-50 имейла, които сме получили, и всеки ден те се заменят с нови. Следователно много от нас не мислят за хилядите и хилядите имейли в нашите акаунти - и всички метаданни, свързани с тях.

Метаданните са навсякъде

Метаданните не са само в имейлите. Интерактивното ръководство за метаданни на Guardian показва как се генерират данни от редица дейности, от правене на снимки на вашата цифрова камера, до използване на търсачка. Студенти от Станфорд показаха, че наблюдението на записи по телефона, дори и за кратък период от време, може да разкрие повече, отколкото искаме другите да знаят:

Метаданните са телефонни недвусмислено чувствителен [бележка на блогър: добавен акцент], дори и през малка извадка и кратък период от време. Успяхме да заключим медицински състояния, притежание на огнестрелно оръжие и други, използвайки единствено метаданни по телефона “[Джонатан Майер, компютърен учен от Станфорд].

Всъщност метаданните са толкова разкриващи, че според Daily Intelligencer на списание New York Magazine,

„Когато вземете всички онези записи за това, кой общува с кого, можете да изградите социални мрежи и общности за всички в света“, математикът и свирката на NSA Уилям Бини - „един от най-добрите анализатори в историята“, който напусна агенцията през 2001 г. на фона на опасенията за поверителност - каза пред Daily Intelligencer. „И когато го омъжите за съдържанието“, което той е убеден, че и НСА събира, „имате възможност да се възползвате от всички в страната.“

В мощен мисловен експеримент социологът на херцог Кийрън Хели демонстрира как британците биха могли да спрат Пол Ревере, извършвайки анализ на социалните мрежи, използвайки само метаданни за социалните клубове и техните членове!

Какво е излитането?

Когато изпращането на имейли и общуването с други хора са неизбежни факти от съвременния живот, информацията за тези взаимодействия изгражда много пълен профил от нас и с кого се свързваме и би могла да предаде тайни, които бихме предпочели да запазим за себе си.

Има малки мерки, които можете да предприемете, за да изхвърлите хората от аромата на метаданните си, така да се каже. Например, можете да използвате имейл адреси за еднократна употреба и мобилни телефони за еднократна употреба, платени в брой разбира се. Можете също така да използвате анонимни търсачки като DuckDuckGo и да разглеждате, без да използвате бисквитки. За съжаление, правенето на всичко това не е възможно или устойчиво за повечето хора. Освен това, освен ако всичките ви сътрудници не предприемат подобни мерки, тогава тези методи могат да скрият само толкова метаданни.

За щастие, VPN мрежите могат да играят роля в затъмняването на вашите метаданни. Когато използвате VPN, вие ефективно скривате своя IP адрес и местоположение зад IP адреса на VPN сървъра. Не забравяйте, че IP адресите нанасят много удар - те могат да разкрият вашето местоположение (в различна степен на точност) и вашия доставчик на интернет услуги на всеки уебсайт или услуга, с която взаимодействате.

Най-вероятният сценарий е правителствата и други трети страни да продължат безразборно да събират нашите метаданни. В края на краищата знанието е сила и този вид знания, както казва Бини в цитата по-горе, може да се използва срещу вас.

Не искам да си представя как моите метаданни могат да се използват срещу мен в бъдеще. Например, какво става, ако здравноосигурителните компании имат достъп до предишните ми търсения в Google и биха могли да ми откажат покритие въз основа на стари заявки за търсене? Сайтовете за електронна търговия вече продават стоки на цени, които варират в зависимост от техните пощенски кодове, които са измислени с помощта на IP адреси, както се казва в тази статия в Wall Street Journal. Ами ако живея в пощенски код с по-висок доход на глава от населението? Трябва ли да бъда наказан за това?

В крайна сметка метаданните са неоспорим факт от живота и неговата сила е абсолютно нещо, което всички трябва да знаем. Оставяме дигитална следа всеки път, когато посетим уебсайт или изпратим имейл или текстово съобщение. Въпреки че е забавно и интересно да видите как инструменти като Immersion могат да правят интерактивни визуализации на вашия живот, както е казано чрез вашите метаданни по имейл, в неправилни ръце, той има потенциал да бъде използван срещу нас. И това е нещо, което не бива да забравяме.

Защо всички трябва да обръщаме внимание на наблюдението на метаданни
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.