Ali se na letališču ne želite skenirati? Lazje reci, kot storiti.

Potni list z biometrično podobo obraza.

Potovanja z letalom so stresna - od iskanja najboljših cen letenja do poravnave tistega, kar je videti, kot da bi se urile ure do letališke varnosti, preden se končno vsedite na svoj vedno manjši sedež v letalu.

Zadnje, kar bi si želeli, je da oseba, ki vsakogar varuje pri varnosti, izprazni žepe ali pregleduje kovinske predmete, vse pod neupravičenim pogledom na letališko varnost in sopotnike za vami.

Vaša želja, da čim manj časa preživite z varnostjo, je točno tisto, na kar stavijo letališča in letalske družbe, ko prosijo, da vam pregledajo obraz. Da bi vas odvrnili od odločitve, se odločitev, da ne boste sodelovali, zdi nesorazmerno zamudna, če ni popolnoma na voljo kot možnost.

Kako deluje prepoznavanje obraza na letališčih?

Letališča v ZDA in vse večje število držav sprejemajo tehnologijo prepoznavanja obraza s ciljem poenostavitve varnostnih pregledov, hkrati pa zbirajo in shranjujejo biometrične podatke z vašega obraza.

Popotniki, ki gredo skozi skener za prepoznavanje obrazaSkener za prepoznavanje obraza na mednarodnem letališču Orlando. Vir: Brian Naylor / NPR

Postopek običajno zahteva, da stojite pred kamero in potni list potisnete na optični bralnik, tako da lahko naprava vidi, ali se vaš obraz ujema s sliko potnega lista. To naj bi nadomestilo ročne preglede potnih listov s strani letališkega osebja, ki mu očitno ni mogoče zaupati, da bi se v resničnem življenju počel z obrazom v potnem listu ...

Zakaj letališča izvajajo prepoznavanje obraza?

Prepoznavanje obraza in na splošno biometrični pregled sta leta 2017 v ZDA dobila zeleno luč, potem ko je Donald Trump izdal izvršni ukaz, ki letališčam dovoljuje, da tehnologijo izvajajo tako, kot se jim zdi primerno.

Ameriška agencija za prometno varnost (TSA) trdi, da je za reševanje izzivov naraščajočih varnostnih groženj, naraščajočega obsega zračnega prometa, omejitev virov in omejitev operativnega odtisa potrebna biometrična tehnologija. , kar bi lahko pospešilo postopek prijave in izboljšalo splošno izkušnjo potnikov.

Nekatera letališča so to tehnologijo celo razširila, da so vključili prepoznavanje obraza vsak faza vašega odhoda - karibski otok Aruba je uspel, da se prijava, pregled prtljage, priseljevanje in vkrcanje v odvisnost od biometrične tehnologije. Brez kakršne koli očitne ironije so postopek poimenovali Happy Flow in vam rekli: "Soočite se! Všeč ti bo!

Ponazoritev, kako deluje Happy Flow.Happy Flow uporablja vaš obraz kot potni list skoraj v vsaki fazi odhoda. Vir: Veseli tok

Zakaj bi me skrbelo za prepoznavanje obraza na letališčih?

Privlačnost hitrejšega vkrcanja na letališče je močna, in če tehnologija prepoznavanja obraza odtrga minute od čakalne dobe, ne zmagajo vsi?

No, ne. Predaja biometričnih podatkov sistemu, ki ima dvomljive biometrične stopnje potrditve in nezadostno pravno odgovornost, pušča prostor za zlorabe, pristranskost in popoln poseg v vašo zasebno zasebnost. Da ne omenjam zelo resnične možnosti, da hekerji ogrožajo te podatke, saj je šlo za kršitev indijske baze podatkov Aadhar ID in, še bolj zloglasno, puščanje v ameriških bazah volivcev.

ZDA trenutno nima zveznega nadzora nad uporabo prepoznavanja obraza, čeprav je več mest prepovedalo njegovo uporabo na javnih mestih, zakonodajalci pa poskušajo določiti predpise o tehnologiji. Medtem pa zvezna vlada tehnologijo hitro širi na vsa večja letališča.

Ne da bi držal T.S.A. in Center za zaščito meja (C.B.P.), ki odgovarjata za uporabo tehnologije prepoznavanja obraza, ne omejujeta, kako se to izvaja na letališčih, niti potnikom nista dolžna povedati, kako se odpovedati, če bi to želeli. V potnem načrtu T.S.A., ki opisuje, kako agencija zbira biometrične podatke, se nič ne omenja ali upošteva..

Ali se lahko na letališču odpovem s prepoznavanjem obraza?

Če ste ameriški državljan, ki vstopa v ZDA ali izstopa iz njega, se lahko odločite za optično branje, vendar to običajno ni jasno..

Ker se je tehnologija začela pojavljati na večjih ameriških letališčih, se popotniki, ki so se poskušali odpovedati, preganjajo anekdote. Njihove zgodbe so enakomerno negativne izkušnje.

Ena anekdota je prišla od Allie Funk, ki je pisala o svojih izkušnjah v Žično. Ko je Delta Airlines slišala, da bo prepoznavanje obraza uporabljeno za vkrcanje potnikov, se je poskušala odpovedati. Ni bilo informacij, kako to storiti. "Da bi ugotovila, kako se [odpovedati]," je zapisala, "Morala sem zapustiti linijo za vkrcanje, se pogovoriti s predstavnikom družbe Delta na njihovi informacijski mizi, se vrniti v vrsto, nato pa zahtevati pregled potnega lista, ko je bil moj čas tabla. "

Brez jasnih napotkov, kako se odpovedati, popotniki morda niti ne vedo, da je to izbira - kar bi lahko razložilo, zakaj se le 2% vseh strank Delta odloči.

Niso samo ameriške anekdote popotnikov, ki so se na letališčih od Londona do Hong Konga poskušali odpovedati obrazu in drugim biometričnim sistemom, potrjujejo, kako dolgotrajen je postopek, in kako težavno se vam zdi.

Vsekakor je videti, da želijo potnikom čim bolj otežiti zavrnitev skeniranja obraza. In to je to če imaš to možnost. Na primer za državljane, ki niso državljani ZDA, na ameriških letališčih je skladnost s pregledom obraza obvezna, fotografije pa so v bazi podatkov C.B.P shranjene do 75 let. Fotografije za državljane ZDA so shranjene 12 ur.

Letališča stavijo, da boste izbrali udobje nad zasebnostjo

Ker ni nobene pravne obveznosti, da bi vam povedali, da se lahko odpovete, niti nobenega začrtanega postopka za vse, ki to želijo, letalski in mejni organi dobijo praktično brezplačno, kako želijo nadaljevati s takimi potniki.

Ali se na letališču ne želite skenirati? Lazje reci, kot storiti.Vzeti s uradne strani CBP o biometriji. Resnično želijo, da se vam zdi, da je zelo priročno (in da ljudje tako resnično pišejo drug drugemu). Vir: C.B.P.

Neverjetno neprijetno je zaobiti kakršno koli biometrično varnost, tako da se najprej odločijo za breme izbire ven na potnika (namesto da bi se strinjal z odobritvijo), nato pa jih bo sprožil s še bolj napornim in zamudnim varnostnim pregledom mejnih agentov. Tehnična direktorica Amber Baldet je tvitnila svojo izkušnjo, da se opusti biometričnega skeniranja, za katero je dejala, da traja 30 minut. Običajni popotnik nima vedno pri roki toliko časa in če bi šel skozi tako dolg pregled, bi lahko pomenilo, da bi zamudil vaš let, poleg tega, da bi bil verjetno uvrščen na "seznam".

Biometrične preiskave bi lahko zelo pospešile varnostne preglede, vendar je le na račun, če bi svoje biometrične podatke dali vladi, za katere ni treba odgovarjati, kako ravnajo z njimi. S prekoračitvijo te stopnje varnostnih pregledov boste imeli agenti tudi več časa za iskanje po vaših računih v telefonu in socialnih medijih ali celo zaplembo naprav.

Prihodnost prepoznavanja obraza na letališčih

Od Londona, Šangaja in Delhija do Tokia in Hong Konga so letališča po vsem svetu na različnih stopnjah uvedbe sistemov za prepoznavanje obraza. Z večjim zbiranjem biometričnih podatkov postane moteča nova normala, zato je težko biti nenehno pozoren, da se izognemo skenerju obraza..

Že gledamo utrinke v prihodnost prepoznavanja obraza v drugih državah. V začetku tega leta je viralni tvit pokazal kitajski kitajski letališki kiosk, ki je uspešno identificiral potnika in pokazal njegove podatke o letu in kako priti do njegovih vrat. Kiosk je potreboval samo obraz, da bi mu lahko posredoval podatke o poletu.

Vau! Sistemi za prepoznavanje obrazov na letališču Kitajske, ki vam pomagajo preveriti stanje leta in najti pot do vaših vrat. Upoštevajte, da nisem ničesar vnesel, natančno je iz mojega obraza natančno določil vse podatke o letu! pic.twitter.com/5ASdrwA7wj

- Matthew Brennan (@mbrennanchina) 24. marec 2019

Bottom line: Izključiti ne bi smelo biti tako težko

Trgovanje zasebnosti zaradi udobja je za popotnike slab posel, in zdi se nam, da o tem ne moremo govoriti ali bistveno izkoristiti. Ker pa izklopa ni lažje ali je na prvi pogled videti kot na voljo, je lažje oddati, stati pred optičnim bralnikom s potnim listom in vaš obraz zajeti ter shranjen v vladni bazi podatkov. Tako je natančno kako oblasti želijo, da se počutite.

Malo je drugega, kot lahko spodbudite varnost in aktivno iščete načine, kako se odpovedati. Na spletnem mestu boj proti zasebnosti letalske družbe Borba za prihodnost je naveden letalski prevoznik, ki ni in ni izvajal prepoznavanja obraza. EFF ima tudi odlično razčlenitev, kako se lahko (če sploh) odločite za skeniranje obraza na letališču.

Ali se na letališču ne želite skenirati? Lazje reci, kot storiti.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.