Če boste ostali zasebni v spletu, bi vam lahko prihranili velike zneske

Slika odtisa prsta, notranje črte pa tvorijo znak dolarja. Bum!

Danes največji kršitelji, ko gre za rudarjenje vaših podatkov, niso vlade ali policija, temveč oglaševalske agencije. Z vaše zgodovine bodo odkupili zgodovino kreditnih kartic, vdelali sledilce na spletne strani, ki jih obiskujejo, in vas prevarali pri nalaganju orodij, ki v največji možni meri spremljajo vaše vedenje..

Cilj: spoznati svoje potrošniško vedenje in napovedati ne le, kaj želite kupiti ob kakšnem času, ampak tudi koliko ste pripravljeni plačati za to. Vsako blago in storitev ima za vas dragoceno, kar ekonomisti imenujejo "cena rezervacije".

Kakšna je vaša rezervacijska cena?

Vaša rezervacijska cena je natančen znesek, ki ste ga v največji meri pripravljeni plačati za izdelek. Kolikor pod ceno za nakup lahko pridobite izdelek, bolj ugodna bo trgovina za vas.

Vaša rezervacijska cena za dobro se lahko ves čas spreminja. Ko se vračate z dolgega pohoda, ste pripravljeni plačati več za vodo kot v drugih obdobjih. Če se vam mudi, boste morda pripravljeni plačati več za vožnjo, kot kadar imate čas.

Če oglaševalska agencija ve dovolj o vas, bo morda dobro uganila, kakšna je vaša natančna cena rezervacije za polnilni kabel, let ali hotelsko sobo. Vedno bodo lahko zaračunali točno toliko, kot vam je nekaj vredno. Nič več kupčij, več preglednosti cen, pri čemer se vsa vrednost, ustvarjena s trgovino in menjavo, konča pri trgovcu.

V fizičnem svetu je tako obsežno cenovno diskriminacijo težko izvesti. Kupce je morda težko identificirati pred nakupom (v nasprotju s plačilnim mestom s kreditno kartico), še težje pa bi vsaki stranki navajali drugačno ceno.

Na spletu pa je to lahko enostavno, saj je stranke enostavno prepoznati po svojih računih, e-poštnih naslovih, shranjenih piškotkih in IP naslovih. Spletno mesto bi vas lahko celo identificiralo samo s svojim brskalnikom.

Če želite ostati anonimni v spletu, upoštevajte naslednje taktike:

Uporabite VPN

VPN bo skrival vaš IP naslov na spletnem mestu, ki ga obiščete, zato bo težko identificiral svoj dohodek po poštni številki ali povezal iskanja s prejšnjimi obiski. Prav tako lahko preklopite strežnike, da vidite cene za obiskovalce iz različnih držav, kar je lahko prednost, zlasti na spletnih mestih za potovanja. Pri spletnem nakupovanju bodite previdni pri brezplačnih VPN-jih ali Toru, saj se lahko vaš spletni promet pomeša s tistim prevarantov in bo zaradi tega vaše plačilo zavrnjeno..

Počistite piškotke ali uporabite okno brez beleženja zgodovine

Brezžični način brskalnika sam po sebi ne bo popolnoma anonimen, vendar bo odprl novo okno brez obstoječih piškotkov. Tako spletna mesta še težje povežejo vaš obisk s prejšnjimi obiski, če želite izvedeti, kaj običajno kupujete. Ko zaprete okno brez beleženja zgodovine, se vsi piškotki samodejno izbrišejo, ko ga znova odprete, pa zaženete sveže.

Uporabite blokator oglasa

Uporabite lahko zaviralec oglasov, kot je Ublock Origin (Chrome, Firefox, Opera), kot razširitev brskalnika, da vas ne bo samo preprečil, da bi videli oglase, ampak tudi preprečil, da bi se oglaševalci naučili o vaših navadah. Badger o zasebnosti EFF lahko pomaga tudi pri nadaljnjem omejevanju vaše izkušnje brskanja.

Zaščita zasebnosti je zelo oprijemljiva. S tem ko podjetjem preprečite, da bi se učili o vaših potrošniških navadah, boste na dolgi rok dobili boljše ponudbe in podjetjem onemogočili, da bi vas diskriminirali z zaračunavanjem višjih cen.

Če boste ostali zasebni v spletu, bi vam lahko prihranili velike zneske
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.