EU za končno glasovanje odobri „davek na povezavo“ in „cenzurne stroje“

Verižna povezava z napisom nalepke

Evropska unija je v sredo potrdila kontroverzno direktivo o avtorskih pravicah za končno glasovanje januarja 2019. Če bi bil sprejet, bi predlog zakona trajno škodoval načinu uporabe interneta.

Kako bo Direktiva o avtorskih pravicah cenzurirala internet?

Evropska komisija, ki je bila predstavljena leta 2016, je objavila direktivo o avtorskih pravicah v poskusu posodobitve zakonodaje EU o avtorskih pravicah. V trenutni različici direktive so vključeni trije členi, ki želijo nadzorovati pretok informacij po spletu.

1. Zbiralci novic ne morejo več prosto povezovati in deliti vsebine

11. člen volja prisiliti zbiralce novic in platforme, kot so Reddit, Facebook in Google News plačati za licenco za objavljanje skupnih člankov in vsebine. Zagovorniki te določbe vključujejo tradicionalna glasila, ki trdijo, da bi bilo treba povezavo z njihovo vsebino dopustiti le, če je zbiralec plačal za vsebino.

Če bodo sprejeti, bodo te prodajalne lahko zaračunale izsiljevalne cene za njihovo vsebino ali prepovedale skupno rabo in citiranje vsebine. Zbiralci novic bodo morali postajati vse bolj selektivni glede spletnih mest, na katera se bodo odločili za povezavo in omejili, kar imajo v skupni rabi, kar posledično omejuje količino informacij, do katere lahko skromni uporabnik dostopa.

Prejšnji poskusi pritiska na licence na zbiralnike novic so bili izjemno odmevni. Ko sta Španija in Nemčija leta 2014 preizkusili podobno zakonodajo, se je Google odzval tako, da je nemško in špansko novico objavil iz svojega indeksa, kar je močno zmanjšalo spletni promet tem založnikom in tako poškodoval zelo novinarske organizacije, ki jih je njihov zakon skušal zaščititi. Če se bo izvajal člen 11, bomo verjetno priča nepomembnejšemu.

2. Filter avtorskih pravic bo nadziral vse, kar delite v spletu

Morda je v tej direktivi najbolj škodljiv jezik Člen 13, ki predlaga avtomatski sistem za zaznavanje avtorskih pravic ki lahko spremlja in označi vsebino, za katero velja, da je kršitev.

Logistika tega bi obremenila manjše platforme, ki bi morale sodelovati z vsemi imetniki pravic, ki trdijo, da so kršitve avtorskih pravic proaktivno, za kar so potrebna velika sredstva.

Če je YouTube nagnjen k napakam na sistem za ugotavljanje napak, poskusi, da bi to izvedli na državni ravni, ne bodo nič manj katastrofalni. Od avtorskih trolov, ki trdijo, da so lastništvo nad intelektualno lastnino, do frenetičnih trditev o delih poštene uporabe (kot so remiksi, meme in dela v javni domeni) kot kršitev avtorskih pravic, bo ogromno število poročil nedvomno odvrnilo platforme in njihove ustvarjalce vsebine od dragih zakonskih pravic bitke.

Za napačne avtorske zahtevke ni načrtovana kazen.

3. Vaše fotografije in videoposnetki športnih tekem kršijo avtorske pravice

Po navedbah Člen 12a, samo športni organizator lahko deli in objavlja fotografije in videoposnetke svojih iger in tekem. Vsi vaši selfieji in ročni videoposnetki vaših spominov ob gledanju tekme se bodo izenačili s kršitvijo avtorskih pravic.

Julia Reda, evropska poslanka, ki nasprotuje direktivi, odlično povzema posledice tega člena:

"Navijači so tisto, kar v prvi vrsti predstavlja šport dragocen ... - ta nova pravica bi bila očiten napad na največje podpornike športnih organizatorjev."

Kako ustavimo uničenje interneta, kot ga poznamo?

Tega ni mogoče premazati s sladkornim premazom: odobritev v sredo prinaša pomembne povratne napotke na te izdelke neverjetno težko.

Kot je v časovnem načrtu EU za ta predlog zakona poudaril Cory Doctorow, je verjetno, da bo direktiva sprejeta brez večjih sprememb, kar pomeni, da bodo vsi trije zgoraj navedeni členi prešli v zakon.

Edini realni način za povrnitev naših internetnih svoboščin je glasovanje za nekoga, ki nasprotuje tej direktivi. V EU prihajajo volitve in če bo vse več, da se obnovi obnovitev neto nevtralnosti v ZDA, bo mogoče v EU kaj podobnega.

EU za končno glasovanje odobri „davek na povezavo“ in „cenzurne stroje“
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.