Fundacija in pravice pravic Wikimedia tožijo NSA zaradi množičnega nadzora

Fundacija in pravice pravic Wikimedia tožijo NSA zaradi množičnega nadzora

Wikimedia Foundation Jimmy Wales, neprofitna organizacija Wikipedia, je napovedala, da bo vložila tožbo proti Agenciji za nacionalno varnost (NSA) in Ministrstvu za pravosodje (DOJ).

Tožba je postavljena kot izziv za programe množičnega nadzora, kot je PRISM.

V nedavni objavi na blogu je fundacija povedala:

“Naš namen vložitve tožbe je končati ta program množičnega nadzora, da bi zaščitili pravice naših uporabnikov po vsem svetu.”.

Nepridobitku se pridruži še osem drugih organizacij “iz vsega ideološkega spektra”, vključno z:

  • Amnesty International ZDA
  • Globalni sklad za ženske
  • Human Rights Watch
  • Pen American Center
  • Revija Nation
  • Nacionalno združenje pravnikov za kazensko obrambo
  • Inštitut Rutherford
  • Washingtonski urad za Latinsko Ameriko

Celotna pritožba razlaga, kako se bo Wikimedia osredotočila na tako imenovani nadzor nad zgornjo tok – zbiranje ogromnih količin podatkov s pomočjo internetne strukture.

V tožbi je navedeno, da tako razširjen nadzor ovira tako prvo spremembo kot četrto, saj spodkopavata svobodo izražanja in združevanja ter pravico do zasebnosti..

Tožba prav tako pravi, da so prakse nedržavnih akterjev, ki jih je javnosti opozoril žvižgač Edward Snowden, kršil III. Člen ustave, ki določa oblast ameriških sodišč.

Poleg tega piše, da je vohunska agencija presegla svoje naloge, kot je opredeljeno v Zakonu o nadzoru tujih obveščevalnih služb (FAA) in jih je Kongres spremenil leta 2008.

FAA daje varnostnim službam pooblastilo za nadzor le državljanov, ki niso državljani ZDA, vendar uporabljene metode dejansko prikrijejo ogromno podatkov od prebivalcev ZDA in povsem nedolžnih nerezidentov..

Na žalost je težava Wikimedije težava pri dokazovanju, da so bili zbrani odvečni podatki. Takšen kamen spotike lahko fundaciji dejansko onemogoči zmago v svojem primeru.

Wikimedia je opozorila na zaupno predstavitev NSA PowerPoint, ki je bila objavljena leta 2013 in je vsebovala en poseben diapozitiv, ki je razložil, kako bi lahko njegovi nadzorni sistemi svojim analitikom omogočili, da se naučijo “skoraj vsega, kar običajni uporabnik počne na internetu”.

Fundacija je predstavila tudi drugi diapozitiv v svoji obleki, ki vključuje izrecno sklicevanje na Wikipedijo in celo uporablja njen zaščitni znak, pa tudi druge organizacije, vključno z Googlom, Facebookom, Twitterjem in Yahoojem. To, kot pravi, zagotavlja razloge za tožbo.

Vendar dejanski pravni položaj še ni tako jasen – za dokazovanje primera bo morala Wikimedia dokončno dokazati, da je tudi sama vplivala na ukrepe držav nedržavnih akterjev. Agencija bo verjetno, tako kot doslej, trdila, da fundacija ne more vedeti, ali je bila komunikacija sploh kdaj prestrežena. Medtem ko se takšen argument morda sliši nekoliko zaželeno, se je v preteklosti izkazal za zelo učinkovitega zaradi dejstva, da so programi tajnega nadzora po svojem obsegu in izvajanju seveda tajni..

Izvršna direktorica fundacije Wales in Wikimedia Lila Tretikov meni, da je primer bistvenega pomena, saj bi lahko trenutni status sodelavcev pustil, da ne želijo ustvarjati novih člankov ali urejati obstoječih zaradi strahu pred represalijami, če bi NSA prebrala svoj prispevek.

Par je dejal, da je bila vložena tožba, da bi zaščitila 500 milijonov mesečnih obiskovalcev Wikipedije in njihovo demokratično pravico, da prosto izmenjujejo ideje in znanje ter dodali, da:

„Zasebnost je bistvena pravica. Omogoča svobodo izražanja in ohranja svobodo preiskovanja in združevanja. Omogoča nam, da zaupno beremo, pišemo in komuniciramo, brez strahu pred preganjanjem. Znanje uspeva tam, kjer je zaščitena zasebnost. “.

Po poročanju Reutersa Obama ne zavrača primera in pravi:

“Bili smo zelo jasni, kaj je veljaven cilj elektronskega nadzora. Dejanje neškodljivega posodabljanja ali branja spletnega članka ne spada v to kategorijo. “.

Spremljali bomo primer, ki ga je Wikimedia vložila s pomočjo ameriške zveze za državljanske svoboščine, z velikim zanimanjem.

Predstavljena slika: Jerry Sliwowski / Fotografski klub Dollar

Fundacija in pravice pravic Wikimedia tožijo NSA zaradi množičnega nadzora
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.