Jasno sporočilo? OZN pravi, da je šifriranje ključ do prostega govora

Un pravi, da je šifriranje ključno za svobodo govora

Leta 2011 so Združeni narodi dostop do interneta razglasili za človekovo pravico. Zdaj poročilo urada visokega komisarja Združenih narodov postavlja pravico do šifriranja in anonimnosti na skoraj istem podstavku, ki označujeta "potrebno za uveljavljanje pravice do svobode mnenja in izražanja v digitalni dobi." ZN, Združeni narodi podpirajo pravico posameznikov, da zasežejo kateri koli del svojega sporočila - od izvora do vsebine - tako da vpliv tega sporočila ni izgubljen. In čeprav uradne izjave agencije držav ne prisiljajo vedno, da spremenijo svoje načine, je poročilo korak v pravo smer. Toda, ali lahko dobri nameni OZN v resnici zaustavijo padec vladnih prizadevanj po vsem svetu za uvedbo digitalnih "zakulisnih"?

Svoboda proti neuspehom

Kot poroča BBC News, UN-ovo poročilo šifriranje označuje kot "ključnega pomena" za svobodo govora in pravi, da bodo ljudje brez orodij za prikrivanje svojih komunikacij težko izraziti svoje mnenje brez strahu pred nezaupanjem ali pregonom. David Kaye, avtor poročila, pravi, da "šifriranje in anonimnost ločeno ali skupaj ustvarjata območje zasebnosti za zaščito mnenja in prepričanja." Dokument ZN zagovarja tudi osebne svoboščine z dešifriranjem tako imenovanih "splošnih prepovedi", ki jih pravi, da "niso potrebne in sorazmerne." Poleg tega poročilo navaja, da bi se morale države izogibati, da bi prepoznavanje uporabnikov postalo pogoj za digitalni dostop. Če povzamemo, priporočila ZN jasno povezujejo šifriranje in zmožnost uveljavljanja pravic do prostega govora, vendar poročilo vsebuje nekaj opozoril.

Na primer, obstaja odsek o "dešifriranju na sodišču", za katerega pravi, da bi ga bilo treba izvesti le ", če izhaja iz preglednih in javno dostopnih zakonov, ki se uporabljajo izključno za posamezne posamezne primere." zveni razmeroma močno, zastavlja se vprašanje: kako bi dešifriranje, ki ga je odredil sodišče, delovalo, če so šifrirni sistemi močni in anonimni? V resnici gre za neuspehe v primeru prepoznavne in takojšnje grožnje nacionalni varnosti, vendar kritiki skrbijo, da so v ozadju vsega razen imena.

Razlogi vlade

Zakaj nenadni interes ZN za opredelitev digitalnih pravic? V veliki meri prizadevanje izvira iz povečanja vladnih prizadevanj za dostop do šifrirane osebne komunikacije. Ameriška generalna državna tožilka Loretta Lynch se je na primer po poročanju The Intercept pridružila "strahovladi" ameriške vlade nad tehnologijami šifriranja. Generalni državni odvetnik trdi, da zlonamerni akterji uporabljajo "šifrirano komunikacijo - komunikacije, ki so zasnovane tako, da izginejo, ko jih pošljejo", in da ta šifriranje omejuje sposobnost kazenskega pregona za zaščito državljanov. Direktor Mike Rogers iz Nacionalne varnostne agencije (NSA) medtem trdi, da bi morale vlade imeti dostop do vseh šifriranih izdelkov na enak način, kot imajo dostop do telefonske komunikacije.

V Veliki Britaniji BGR poroča, da novi zakon o preiskovalnih pooblastilih, o katerem se razpravlja, posebej cilja na šifriranje. Če bo sprejet, bo od podjetij, kot so Google, Apple in Facebook, zakon zahteval, naj šifrirajo komunikacije, če jim vročijo nalog notranjega sekretarja. Tu je zanimivo to, da je v nekaterih primerih, na primer Apple-jeva iMessage ali FaceTime, takšno naročilo neuporabno. Ker Apple uporablja šifriranje od konca do konca, dešifriranje ni pod nobenim pogojem. Storitve, kot je Google Hangouts, pa še niso zaščitene s šifriranjem od konca do konca, zaradi česar so - in tiste, ki jih uporabljajo - potencialno ranljive.

Enostavnost šifriranja?

Ni presenetljivo, da so ZN stopili na stran zasebnosti, vendar poročila in priporočila še zdaleč niso prepričanje vsakodnevnih uporabnikov, da izkoristijo šifriranje. Večina naprav in storitev ne šifrira privzeto, medtem ko so različni standardi in metode večinoma nedopustni, razen če ste tehnični guru ali strokovnjak. Kaj je torej rešitev? Kot je v nedavnem članku Forbes zapisala Wendy Nather, raziskovalna direktorica informacijske varnosti pri skupini 451, "Večina uporabnikov ne želi biti graditelj. Če imate pisalo, ne želite vedeti, kako deluje ali kako ga popraviti; samo želite, da se vaše pisanje dokonča. Če se zlomi, samo dobite novega. Šifriranje mora biti enako nevidno in brez težav. "

Tukaj se vse konča: OZN pravijo, da je šifriranje kritična sestavina prostega govora. Vlade si želijo, da bi bile šifrirane komunikacije na prostem, uporabniki pa ne želijo dodatnih korakov samo za uporabo storitve za sporočanje ali zapletene varnostne ukrepe za zaščito svoje naprave. Najboljša stava? Začnite enostavno. Odločite se za varen VPN in zdaj šifrirajte svoj internetni promet. To je tvoja pravica. Izkoristite ga ali izgubite na vladnih dremežih.

Predstavljena slika: Peter Griffin / Public Domain Pictures.net (slika je bila spremenjena)

Jasno sporočilo? OZN pravi, da je šifriranje ključ do prostega govora
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.