Kaj je pregleden proxy?

[ware_item id=33][/ware_item]

proxy-vpn-HTTPS


Pregleden proxy (imenujemo ga tudi inline proxy, prestrezni proxy ali prisilni proxy) je strežnik, ki sedi med računalnikom in internetom in preusmerja vaše zahteve in odgovore, ne da bi jih spreminjal. Proxy strežnik, ki spreminja vaše zahteve in odgovore, je opredeljen kot nepregleden proxy.

Prozoren proxy se lahko uporablja iz različnih razlogov, na primer filtriranje vsebine v šolah in knjižnicah, in ker ne potrebuje nobene konfiguracije na strani odjemalca, je lahko alternativa drugim vrstam proxyjev enostavna za vzdrževanje.

Programska oprema, kot je Squid, lahko relativno enostavno nastavi brezplačen pregleden proxy strežnik, ki ga nadzirate. Toda za razliko od drugih proxy storitev ali VPN-jev vam ni treba prenesti aplikacije ali programa, če želite uporabiti pregleden proxy. Namesto tega je odvisno od konfiguracije vašega omrežja.

Učinkovitost interneta s predpostavljanjem

V krajih, kjer je hitrost interneta majhna, pregleden proxy omogoča večjo učinkovitost omejene pasovne širine. Še posebej koristno je, če se pričakuje, da bo velika skupina ljudi odprla isto stran, na primer naslovno stran priljubljenega časopisa ali videoposnetka. Vsebino lahko predpomnilnik posreduje v strežnik in uporabniku predloži iz predpomnilnika, namesto da bi ga bilo treba večkrat prenesti prek preobremenjene povezave..

Proxy ponuja možnost cenzure in nadzora

Transparentni proxyji lahko selektivno cenzurirajo in spremljajo vaš promet, čeprav imajo ponudniki internetnih storitev in skrbniki omrežij še veliko drugih načinov, kako to enostavno doseči.

Ko pa je vaša povezava do spletnega mesta šifrirana s HTTPS ali ste na VPN, proxy ne more prebrati podatkov, poslanih od vas in od njega. Promet ni mogoče nadzorovati, proxy pa izgubi sposobnost predpomnjenja vsebine, ki jo zahtevate.

Ker pregledne proxyje ustvarjajo in upravljajo osebe, ki so že pristojne za omrežje, jih običajno ne uporabljamo za izogibanje cenzuri. Vendar pa je mogoče nastaviti tak proxy za odblokiranje vsebine za uporabnike, podobno kot zagon VPN-ja na vašem usmerjevalniku.

prosti-wifi-proxyČlovekove zahteve pogosto trpijo glede varnostnih pomislekov. Ljudje se pogosto motijo.

Javna mesta Wi-Fi uporabljajo proxy za preverjanje pristnosti uporabnikov

Prozoren proxy se lahko uporablja za selektivno omejevanje dostopa do interneta. To se običajno uporablja v hotelih in javnih mestih Wi-Fi, kjer uporabniki prosijo, da potrdijo določila in pogoje, vnesejo telefonsko številko ali dodajo druge identifikacijske podatke, preden jim omogočijo dostop do interneta. Večina teh mest Wi-Fi je nešifrirana ali pa je morda šifrirana s zastarelo tehnologijo. Poleg tega, da ga proxy nadzira, uporabnik tvega, da bo promet spremljal in prestregel kdo v bližini.

Vaš mobilni telefon bo običajno prikazal ključavnico poleg omrežij Wi-Fi, ki ponujajo šifriranje.

Če je slabo izvedeno, lahko predpomnjenje in preusmeritev spletnega prometa povzroči težave z internetnimi povezavami, zlasti kadar gre za preverjanje pristnosti, saj se računalnik morda ne zaveda, da ne govori neposredno s strežnikom..

Proxy lahko deluje na obe poti

Pregleden proxy včasih ne deluje samo na strani uporabnikov, ampak tudi na strežnikih. To je pogosto namen zaščite spletnih strani pred napadi DDoS ali povečanja zmogljivosti strežnika, na primer pri večjih uporabnikih datotek ali videoposnetkov.

Mreže za pošiljanje vsebin uporabljajo zmogljivost predpomnjenja preglednega posrednika, da hitreje streže vsebino spletnega mesta uporabnikom tako, da shrani kopije tega po vsem svetu. Ko zahtevate videoposnetek s spletnega mesta s takšno storitvijo, vam bo videoposnetek verjetno prikazan s proxy strežnika v bližini vaše lokacije, ne pa iz originalnega strežnika.

To ni posebej problematično, čeprav so v omrežjih za pošiljanje vsebin kritizirani, da bi lahko špijunirali uporabnike svojih strank..

Kako prepoznati, če zaostajate za posrednikom

Glede na njihovo konfiguracijo je odkrivanje nekaterih proxy strežnikov enostavno, čeprav so drugi bolj skriti in jih je težko opaziti.

Dober način za preverjanje je poskus poskusa povezave s strežnikom, za katerega veste, da ne obstaja. Vaš brskalnik bo običajno vrgel prepoznavno napako, ko povezava ne uspe. Če pa imate za strežnikom proxy, je ta napaka lahko drugačna ali pa boste morda preusmerjeni na iskalno stran.

Nekatera spletna mesta vam omogočajo, da preverite, ali ste za proxyjem ali ne, čeprav z različno zanesljivostjo.

Predstavljena slika: timbrk / Fotografije fotografij

Kaj je pregleden proxy?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.