Kako šifriranje pametnih telefonov pomaga vsem, tudi kriminalcem, in to je v redu

šifriranje dejansko pomaga policiji

V začetku tega meseca so okrožni državni tožilec Manhattna Cyrus Vance Jr. in trije drugi uradniki v New York Timesu napisali op-ed, v katerem so Apple in Google obtožili, da so "blokirali pravičnost" s šifriranjem pametnih telefonov. Navajajo umor Raya Owensa, v katerem so bili poleg trupla zaklenjeni iPhone 6 in Samsung Galaxy S6 Edge. Članek trdi, da sta bila oba telefona šifrirana z uporabniško geslo kot edinim ključem, kar pomeni, da se Apple in Google nista mogla držati dešifriranja, ki ga je odredil sodišče, čeprav bi to želeli. In to, pravi Vance, pomaga Owenovim morilcem na prostosti.

Odložite dejstvo, da Galaxy S6 Edge ni privzeto šifriran. In za trenutek pozabite, da manj kot 0,1 odstotka vseh primerov, ki jih letno obravnava DA na Manhattnu, vključuje celo šifrirane iPhone (kot je razkril Wired). Vance damo v prid dvomu in domnevamo, da šifriranje pametnih telefonov dejansko pomaga kriminalistom.

Kako šifriranje pomaga kriminalistom

Ko napravo iOS 8 zaklenete s kodo za geslo, ni samo zaklenjena, temveč je šifrirana. Podatki v notranjosti sploh niso vaši podatki; to je zasukano kodo, ki jo lahko odveže samo vaše geslo. Tudi če bi vam nekdo ukradel telefon, ga odprl, odklopil pomnilniške čipe in podatke preusmeril v svoj računalnik, še vedno ne vidi nič drugega kot digitalno poškodovanje.

Ni težko razumeti, zakaj je to dobra novica za kriminalce. Če imate zgodovino kršitve zakona, je vaš telefon verjetno zakladnica dokazov, ki bi vas lahko spravili za rešetke, če bi padla v napačne roke. Pred nekaj leti ste morda morali opraviti predplačniške mobilne telefone za enkratno uporabo, imenovane "gorilniki", da bi komunikacijo skrivali. Toda zahvaljujoč šifriranju s polnim diskom lahko zdaj trgujete z mamili, ubijate ljudi, ugrabljate otroke in varno uživate v svojih najljubših podcastih in vseh ostalih zvonih in piščalkah najnovejše naprave Apple.

Kakšen čas biti živ!

Kako šifriranje škodi kriminalcem

Težava tega sklepanja je, da prezre nešteto koristi šifriranja s polnim diskom za državljane, ki spoštujejo zakone, tudi policijo. Kevin Bankston iz podjetja Slate hitro ugotovi, kako bo privzeto šifriranje izgubilo celoten premislek o tatvini pametnih telefonov, ki je bil vsako leto storjen milijonkrat. To je na milijone listov papirja, ki se ne bodo končali na mizah preiskovalcev, in sprostili bodo milijone ur za reševanje resnejših primerov.

Šifriranje tudi preprečuje finančno krajo. Študija iz Symanteca je razkrila, da je 95 odstotkov ljudi, ki so prejeli "izgubljene" telefone, šlo naravnost za osebne spletne informacije, kot sta bančništvo in e-pošta, in le polovica jih je poskušala vrniti svojim zakonitim lastnikom. Zaradi šifriranja bi bil nadaljnji zločin popolnoma nemogoč. V svetu, kjer je šifriranje pametnih telefonov privzeto omogočeno, bi bilo iskanje izgubljenega telefona, polnega bančnih poverilnic, enakovredno iskanju majhnega steklenega ohišja, polnega zdrobljenih sto dolarskih računov.

Medtem je le 74 primerov od 100.000, ki so lani prišli iz urada Manhattan DA, povezano s šifriranim iPhoneom, in nič ne kaže, da je šifriranje celo bistveno oviralo preiskave.

Je šifriranje kot strelno orožje?

Šifriranje je močno orodje in tako kot vsa mogočna orodja želimo, da bi lahko pripadalo vsem dobrim in nobenemu slabemu. Zato je skušnjava vzporediti med to razpravo in razpravo o nadzoru pištole.

Bolj kot neprebojni jopič

Za prvo je šifriranje očitno bolj povezano z obrambo kot napadom. Boljša metafora bi bil ščit. Bi morali tudi prepovedati neprebojne jopiče, ker bi jih kriminalci lahko uporabili med streljanjem s policijo? Lahko bi naložili, da imajo vsi neprebojni jopiči "zadnjo stran", ki omogoča, da posebne policijske naboje prodrejo vanj. Očitno bi policija te posebne naboje uporabljala le v nujnih primerih ... zagotovo bi to ostalo bolj varno, razen če bi se kriminalistom uspelo prijeti na policijske naboje ali na neprebojne jopiče, ki nimajo na prostem. V redu ... morda to sploh ni tako dobra ideja. (Steve Weis, inženir programske opreme na Facebooku, navaja podobno točko v satiričnem ovrženju Vancejevega dela Times z naslovom "Ko zavese blokirajo pravičnost".)

Milijoni in milijoni izvodov za vse!

Druga razlika je v tem, da je šifriranje programska oprema in nikogar ne stane denarja za izdelavo kopij. Prepoved pištole bi kriminalcem otežilo njihovo pridobivanje, vendar je tehnologija šifriranja že prosto dostopna in se to nikoli ne bo spremenilo. Kot je nekdanji vodja službe za domovinsko varnost in nekdanji odkrit nasprotnik šifriranja Michael Chertoff novinarjem v začetku letošnjega leta dejal: "Ta genij ne gre nazaj v steklenico". Resnica je, da je šifriranje preprosto močno obrambno orodje in tu je treba ostati.

Pogumen nov svet

Če vas misel na dokaze, shranjene na šifriranih napravah žrtev umora, ki umirajo s svojimi lastniki, še vedno moti, razmislite o dokazih, shranjenih v glavi žrtve. To je logistična omejitev, s katero se morajo vedno spoprijeti forenziki, in do zdaj se nihče ni domislil pritožiti. Kaj pa, če bi organi pregona imeli moč prenašati spomine iz možganov umrle osebe z obrazložitvijo, da lahko vsebujejo dokaze? Bi družba privolila v to "zakulisje"?

Policija se mora navaditi, da ima vsakdo pravico do lastnih podatkov na enak način, kot si lastnik misli in zamisli. S šifriranjem je ta metafora resničnost, za boljše in za slabše. A kot kažejo vsa dejstva in številke, je večinoma bolje.

Še vedno ni prepričan?

Šifriranje pametnih telefonov ščiti vse. Tudi ti! Če ste še vedno na ograji, si oglejte naše infografike za več informacij o prednostih in slabostih šifriranja in danes zaklenite telefon.

pametni telefon-šifriranje-policija-infografika (1)

Predstavljena slika: iampixels / Fotografski klub Dollar

Kako šifriranje pametnih telefonov pomaga vsem, tudi kriminalcem, in to je v redu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.