Kako je EU otežila življenje Netflixu

Evropa otežuje življenje netflixomŽivljenje je lahko težko, če si mednarodni pretočni igralec.

Netflix se je valil v začetku letošnjega leta, ko je napovedal storitve pretakanja v dodatnih 130 državah. Nenadoma je lahko povsem nova publika uživala v zloglasnih delih Frank Underwooda na Hiši kartic in razumela, zakaj so prebivalce Washingtona, D.C..

Vstopite v Evropsko unijo. Konec maja je Evropska komisija, glavni regulator EU, priporočila, da je treba na zahtevo in storitve pretakanja videoposnetkov rezervirati 20% svojih katalogov za evropsko vsebino. Poteza naj bi podpirala lokalno umetnost in zabavo.

Netflix nad novico ni bil navdušen. Tiskovni predstavnik je dejal, da čeprav družba "ceni cilj Komisije, da bo evropska proizvodnja cvetela, ... predlagani ukrepi tega dejansko ne bodo dosegli."

Kritiki so na obeh straneh razprave stali z obilnim pogovorom o protekcionizmu in prosti trgovini, vendar se zdi, da nihče ne odgovarja na eno pomembno vprašanje: Ali se bo to spremenilo, kako bom Netflix in ohladil?

Ne bojte se, ljubitelji kavč, ki se prikradejo in Orange Is the New Black. Spodaj je uvod v novem predlogu in kaj pomeni za vas.

Kdo stoji za uredbo EU o vsebini?

Predstavniki različnih evropskih držav so ukrep podprli. Španska in francoska vlada sta bila glavna lobista. Obe državi sta se pritožili nad plazljivim vplivom angleškega jezika na svojo kulturo in umetnost.

Očitki niso nič novega. Leta 1993 sta Francija in Španija sprejeli protekcionistične ukrepe za povečanje lokalne industrije zabave pred ameriškimi mediji. Francija je od radijskih postaj zahtevala, da namenijo 40% svojega časa za francoske pesmi, Španija pa je omejila projekcije ameriških filmov. Trdili so, da so takšni zakoni edini način za ohranitev evropske kulturne identitete

Zdaj, ko ljudje svojo medijsko porabo preusmerjajo iz kinematografskih in več na računalniški zaslon, se zdi, da Evropa misli, da so novi predpisi na vrsti. Ta korak je tudi v skladu z drugimi odločitvami EU, ki internetnim podjetjem prisilijo, da spremenijo vsebino, ki je prikazana v Evropi, kot je znani primer "pravica biti pozabljen".

Vse storitve spletnega prenosa, na katere vpliva uredba EU

Vse storitve na zahtevo bodo vključene v kvoto, kar pomeni, da se bosta Netflixu pridružili tekmeca Amazon in Apple iTunes. Čeprav vsi trije trenutno presegajo 20-odstotno merilo, obstajajo tudi nejasni ukrepi, ki od podjetij zahtevajo, da finančno prispevajo v pomoč evropskim filmskim in televizijskim produkcijam.

Netflix opozarja na evropske projekte, ki jih že ima kot dokaz, da nobena ureditev ni potrebna. Marseille, serija v francoskem jeziku, ki sedi po naslovni strani naslovnega mesta, je začela prihajati to pomlad, The Crown, velika igra o kraljici Elizabeti II, pa bo izšla to jesen. Netflix pravi, da ima v delih tudi italijansko, špansko in nemško produkcijo.

Drugi kritiki uredbe pravijo, da je trg - tj. Vi ste tisti, ki bi se moral odločiti, kaj se bo pretakalo, in ne birokrati v Bruslju. Poudarjajo tudi, da bodo manj uspešna podjetja za pretakanje verjetno samo kupila veliko poceni, kakovostne vsebine, da bi izpolnila to kvoto. Če je tako, bi to lahko ogrozilo predlog, ki naj bi prinesel najboljše v evropski kulturni produkciji.

Ali bo EU vplivala na moj Netflix Happy Time?

Odvisno je od tega, kje gledate svoj Netflix. Trenutno Netflix ponuja različne knjižnice vsebin v različnih državah. To pomeni, da lahko med potovanjem z Netflixom najdete nekaj, česar ne bi videli v svoji domovini. V tem primeru so evropski naročniki Netflix verjetno edini, na katere lahko vplivajo.

Trenutno Netflix komajda doseže zahtevano 20-odstotno evropsko vsebino. Predlog pa bi lahko vplival na to, kako doda vsebino v prihodnosti. V bistvu bodo za vsake štiri ure ne-lokalne vsebine, ki jih Netflix ponuja evropskim strankam, prisiljene dodati dodatno uro evropske vsebine. In čeprav bi lahko zmanjšali staro vsebino, da bi ohranili potrebno razmerje, bi to izgubilo evropske potrošnike.

Kaj se vam zdi ideja EU? Zmeden? Moti? Sporočite nam v spodnjih komentarjih!

Prikazana slika: Dmyrto_Z / Fotografije fotografij

Kako je EU otežila življenje Netflixu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.