Kako preživeti izklop interneta

Drsni gumb preklopljen na

Svobode v internetu upadajo.

Freedom House je že osmo leto zapored v letu 2018 zabeležil svetovno zmanjšanje internetnih svoboščin, ki vladam, ki so odločene, da dušijo spletno nestrinjanje, pripisoval upad.

Zlasti je bila uporabljena ena strategija - izključitev interneta. Med volitvami je več držav po Afriki in Aziji poskušalo utišati govor na spletu, zlasti na družbenih medijih.

Ker vlade s težkimi rokami postanejo bolj udobne s to taktiko, uporabniki iščejo načine, kako se izogniti cenzuri in zagotoviti dostop do brezplačnega in odprtega interneta.

Kaj je izklop interneta?

Po podatkih AccessNow:

"Izklop interneta se zgodi, ko nekdo - običajno vlada - namerno moti internet ali mobilne aplikacije, da bi nadzoroval, kaj ljudje pravijo ali počnejo."

Zaustavitve interneta so lahko popolne, kjer je ves dostop blokiran, ali delne, kjer so samo nekatera spletna mesta ali aplikacije (npr. Twitter, Google in Facebook) nedostopne.

Popolne zaustavitve so redkejše, saj bi lahko ekonomski stroški preprečevanja poslovanja na internetu hitro na stotine milijonov dolarjev.

Kje se te zaustavitve dogajajo in zakaj?

Delne zaustavitve se pogosteje dogajajo v Aziji, pa tudi v vzhodni in srednji Afriki.

Že leta 2019 so poročali o zaustavitvah po Sudanu, Demokratični republiki Kongo, Bangladešu in Gabonu kot odziv na politične nemire, volitve in poskuse državnega udara.

Uradna utemeljitev teh zaustavitev je bila podpiranje nacionalne varnosti, zagotavljanje javne varnosti in preprečevanje širjenja "lažnih novic". Čeprav so oblastem prav tako dali sredstva, da ustavijo proteste in nadzorujejo volitve ter informacije, ki jih obkrožajo.

Ker se bo letos dogajalo več volitev, od Nigerije do Indije, je zelo verjetno, da bo na poti več zapiranja interneta.

Kakšne so posledice izklopov interneta?

Z zmanjšanjem svobode uporabnikov interneta vlade dušijo rast svojih držav.

Po podatkih institucije Brookings ustavi v 12-mesečnem obdobju 2015 in 2016 stanejo 2,4 milijarde dolarjev, Indija pa je zbrala 968 milijonov dolarjev. (Težava je v Indiji tako razširjena, zdaj je na voljo spletno mesto za sledenje zaustavitev.)

Te blokade posegajo tudi v temeljno pravico do dostopa do interneta, ki jo je Svet ZN za človekove pravice sprejel z resolucijo leta 2016. Z zapiranjem spleta države tvegajo vnetje javnosti do svojih vlad, kar bi lahko spodbudilo te vlade, naj poostrijo oprijeti se dostopa do interneta, s čimer države pošiljajo spiralno digitalno avtoritarno vladavino. Nekatere države so že tam.

Kaj lahko storite, da preživite izklop interneta?

Z vse večjo pogostostjo odpovedi interneta po vsem svetu so uporabniki prisiljeni najti načine, kako jih zaobiti. Čeprav interneta ne morete storiti veliko, ko je internet popolnoma prekinjen, je nekaj načinov, da ostanete na spletu, če vas ujame delno zaustavitev interneta.

1. Uporabljajte orodja za izogibanje, kot je Tor

Tor je brezplačna in odprtokodna programska oprema, ki vas bo zaščitila pred ljudmi, ki bi morda radi vohunili za vašimi brskalniškimi navadami. Ko gre za dosego anonimnosti na internetu, je praktično nepremagljiv.

2. Pridobite dober VPN, ki vas bo zaščitil pred zaznavanjem

Z VPN lahko zagotovite svoj dostop do interneta v najbolj svobodni in najbolj odprti obliki.

Uporaba Tor preko VPN bo še povečala vašo zasebnost. Preprosto se povežite s svojim VPN in odprite brskalnik Tor.

3. Založite se za orodja in aplikacije, ki ščitijo vašo zasebnost in varnost

Začnite z uporabo HTTPS Everywhere (ki je ExpressVPN integriran v našo razširitev za Chrome) za zaščito brskanja po določenem spletnem mestu. Prepričajte se, da uporabljate brskalnik, ki vašo zasebnost postavlja na prvo mesto - Tor je naš odločno priljubljen.

Prav tako boste začeli uporabljati varnejše komunikacije, če jih še niste, na primer Signal.

Po naslednjih treh korakih boste lahko z delnim izklopom interneta preživeli v kateri koli državi. Pazite le, da bodite previdni pri uporabi teh orodij, saj morda živite v državi, v kateri je takšna uporaba lahko kaznovana.

Kako preživeti izklop interneta
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.