Kako tehnologija vpliva na izobraževanje

Ilustracija kape diplomanta.

Tehnologija v izobraževalnih sistemih prinaša nekaj pomembnih ovir, vendar tako kot pri prejšnjih tehnologijah ponuja tudi nekaj priložnosti, ki bi jih bilo nespametno zavrniti.

Moderne učilnice so se večinoma malo spremenile, saj je izobraževanje postalo obvezno po vsem svetu v drugi polovici 19. stoletja.

Učitelj stoji ob deski spredaj in s kredo skicira misli, datume in formule, učenci pa sedijo za mizami, obrnjenimi spredaj. Nekatere tehnologije, kot sta televizor in grafoskop, so vplivale na pouk študentov, vendar se je v učilnici kaj bistveno spremenilo..

Z razvojem tehnologije je vedno večji pritisk na učitelje in šole, da jo sprejmejo. Ogledali smo si nekatere izzive in priložnosti.

Razpoložljivost učiteljev

Pred internetom je bilo učiteljem večinoma nesprejemljivo predati svoje osebne podatke. Danes lahko študentje in njihovi starši pridejo do učiteljev prek klepeta ali e-pošte okoli ure.

Ta sistem je odličen za učence, ki potrebujejo nasvet ali napotke, hkrati pa pomeni, da se študentje morda ne bodo tako zelo trudili, da bi sami našli odgovore in rešitve. S preveč učencev na učitelja prav tako močno pritiska na osebje, ki od njih zahteva, da delajo in so na voljo ves dan.

Šole bi lahko poskušale zaščititi svoje učitelje tako, da bi omejile komunikacijo na portalih, podobnih Redditu, kjer so na voljo odgovori učencev, da si jih drugi lahko ogledajo in komentirajo. Študente bi potem lahko spodbudili, da med seboj rešijo težave sami, učitelji pa bi posredovali le v redkih primerih.

Učenje z računalniki je drago

Računalništvo se vse pogosteje poučuje poleg fizike, biologije ali kemije. In podobno kot druge vede je za poučevanje študentov potrebna posebna oprema. Tako kot kemija zahteva specializiran laboratorij, tudi tečaji računalništva potrebujejo računalniško opremo, ki bi lahko bila drago draga.

Poleg učenja programov v šoli so računalniki tudi pouk. Gostijo lahko interaktivno medijsko vsebino, kvize ali pomagajo študentom pri raziskovanju katere koli teme, ki jo je mogoče zamisliti.

Z računalnikom in internetno povezavo je vse znanje človeštva oddaljeno le nekaj klikov. Vsak študent lahko obvlada znanje računalnika, krmarjenje po internetu in pridobivanje informacij.

Toda malo šol si lahko privošči, da računalnik dajo v roke vsakemu učencu, in ni varno domnevati, da ima vsak učenec dostop do računalnika doma ali da jim finančna situacija njihove družine omogoča, da si ga pridobijo.

Samodejni testi lahko učiteljem omogočajo obiskovanje večjega pouka

Izpiti in testi so za mnoge tisto, kar šolo naredi šolo. Učitelju veliko dela, ki mora pregledati, oceniti in na koncu razložiti gradivo razredu. Večji kot je razred, več dela za učitelja.

Tehnologija učiteljem omogoča izvajanje avtomatiziranih testov, ki takoj ocenjujejo učenčevo delo, in nudijo pregled nad tem, za katere teme je potreben obsežen pregled. Testi lahko učitelju tudi povedo, kateri študenti bodo morda potrebovali dodatno pozornost in katere bi bilo morda treba izzvati več.

Možno je celo predstavljati AI, ki bo študente dinamično preizkusil tam, kjer so slabosti ali prednosti, in jih spodbudil k močnejšemu učenju.

Domače naloge morajo biti boljše

Računalniki doma so dramatično spremenili način uporabe domačih nalog za preverjanje znanja učencev.

Čeprav stroški pomenijo, da smo še vedno oddaljeni v času, ko imajo vsi učenci dostop do računalnika, ima večina šol vsaj enega za skupno uporabo. Zaradi večje razpoložljivosti računalnikov so nadaljnje raziskave razmeroma enostavne, hkrati pa študentom omogoča varanje ali preskakovanje vaj. Domača naloga se mora bolj kot kdajkoli prej pritožiti na ustvarjalnost in od originalnega dela mora biti smiselna.

Tehnološke težave se bodo le še pospešile

Računalniki in internet so množično koristni za pridobivanje in širjenje znanja. Fizični prostor je nesmiseln in lahko pomaga pri vizualizaciji znanja na način, ki ga knjige ne zmorejo.

Vendar predstavljajo velike izzive učiteljem in učnim načrtom, ki morajo v mnogih primerih porabiti več časa na študenta, kot bi sicer.

Toda z robustno strategijo in pametnim naprednim razmišljanjem lahko šole in učitelji tehnologijo uporabijo na način, ki bo naslednji generaciji pomagal postati najpametnejši doslej.

Kako tehnologija vpliva na izobraževanje
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.