Kratka zgodovina anonimk

Anonimni odšli na ulice, da bi protestirali

Anonimni ima govedino z Donaldom Trumpom.

V začetku tega tedna je hekerska mreža objavila videoposnetek, v katerem je ameriško predsedniško nalogo razglasil za "popolno vojno" in zatrdil, da je njegova rasistična naravnanost in neprimerne pripombe utemeljen z napadom. Po besedah ​​Anonymous, bo "operacija Trump" stopila v veljavo 1. aprila.

Skozi leta smo slišali veliko o Anonimu, a kdo so? In kako zaskrbljeni naj bi bili resnično Trump in njegova kavalida podpornikov?

Od Pasty Keyboard Warriors do Globalnih borcev za svobodo

Anonimni je ohlapna mreža hacktivistov (hekerskih aktivistov), ​​ki si prizadevajo spremeniti status quo. Ostro nasprotujejo kakršni koli obliki cenzure in vladnemu nadzoru. Skupina naj bi nastala leta 2003, ko se je nekaj naključnih uporabnikov zbralo, da bi na slikovnih ploščah 4Chan govorili o anarhiji, zatiranju in stanju stvari.. 

„Smo anonimni. Mi smo legija. Ne odpuščamo. Ne pozabimo. Pričakuj nas."

Leta 2006 so pritegnili pozornost, potem ko so vdrli v finski center za družabna omrežja Habbo in preprečili dostop do nekaterih delov spletnega mesta. Poročila so se pojavila, kako je spletno mesto rasno profiliralo določene uporabnike, zato se je Anonymous odločil, da napade. 

Sami so si dali ime, vendar bo minilo še dve leti, preden bi ga kdo izven 4Chan krogov prepoznal.

Anonimni so dosegli bližino božanstva, ko so zasuli cerkev scientologije

Hitri korak naprej do leta 2008, ko je Anonymous postavil naslove z objavo čudežnega videa, v katerem je objavil vojno Cerkvi Scientology. V spodnjem videoposnetku skupina trdi, da je cerkev že leta izkoriščala svoje člane in je zato zaslužila, da so jo podrli.

"V dobro vaših privržencev, v dobro človeštva - in v lastno uživanje - vas bomo nadaljevali z izgonom iz interneta." 

Sledila je vrsta DDoS napadov in različni valovi osebnih protestov. Na tisoče protestnikov, ki so nosili maske Guyja Fawkesa, se je zbežalo v scientology centre po vsem svetu in za vedno kljuvalo cerkvenemu slovesu in stalo milijonske odškodnine.

Cerkev je doživela množične napade na njihovo spletno stran, še huje pa je utrpela nepopravljivo škodo njihovi verodostojnosti.

To je bilo prvič, da so se hacktivisti združili pod istim transparentom, z istim razlogom, in postavili so temelje za prihodnje dogajanje.

Odpravljanje Assangea in strmoglavljenje vladnega zatiranja

Leta 2010 so ZDA poskušale zapreti spletno mesto za prijavo WikiLeaks, tako da so spletna mesta, kot so Amazon, PayPal in MasterCard, prisilile, da odstranijo svoje storitve s spletnega mesta. S tem bi vlada lahko preprečila kakršen koli dostop do javnih sredstev spletnega mesta in vsa. 

Anonymous je v odgovor sprožil napad z imenom "Operation Avenge Assange", kjer so začasno podrli spletna mesta PayPal, Visa in MasterCard..

PayPal je ocenil, da je škoda podjetju stala 5,5 milijona dolarjev, kar je posledično privedlo do 14 anonimnih aretacij.

13 od 14 hekerjev je za napad priznalo krivdo, vendar WikiLeaks živi naprej.

Boj proti zatiranju in vračanje ljudem

Kmalu zatem se je Anonymous za podporo Arabske pomladi odpeljal v Tunizijo, tako da je sprožil številne napade DDoS na spletne strani tuniske vlade. Pomagali so tudi opolnomočiti Tunizijce, tako da so jim zagotovili ustrezna orodja in informacije, potrebne za vdor v vlado (med katerimi je brskalnik Tor). 

To je privedlo do obsežne vladne vstaje, ki je na koncu pripomogla k rušenju diktature.

Podobni napadi so se zgodili v Egiptu, kjer je Anonymous pomagal obnoviti nekatere dele interneta, ki jih je vlada cenzurirala. Skupina je tudi taksistirala in uničila številne vladne spletne strani. Ta mesta so ostala brez povezave do takrat, ko je takratni predsednik Hosni Mubarak uradno odstopil.

Dokumentirano je bilo nešteto drugih napadov, vključno s slovito hekersko cerkev Westboro Baptist Church, kjer je Anonymous v tvitu objavil imena, številke, e-pošto in domače naslove številnih članov cerkve. 

Baptistična cerkev Westboro Dox | http://t.co/RDTaMpWc Zabavajte se in ne pozabite, da so to grozni ljudje, ki zbirajo pogrebe | #YAN #OpWestBor

- Anonimno (@YourAnonNews) 17. decembra 2012

To je le pogled na podvige skupine. Tukaj si lahko ogledate bolj koheziven vozni red.

Kako velik je anonimen?

Tukaj je stvar: Anonymous ni toliko organizacija, koliko je ideologija. Kar se je začelo kot preprosta plošča za sporočila 4Chan, se je spremenila v globalni razlog za zagovarjanje, ki iz dneva v dan raste.

Anonimni so bili deležni pozornosti z obeh strani zagovorniškega spektra, od tega, da so ga kot junaka pozdravili do imenovanja kibernetskih teroristov. Leta 2012 je bila skupina Time Magazine ena izmed najvplivnejših ljudi na svetu.

Ker je anonimna vseprisotna, se lahko združijo kadarkoli in kolikor hočejo. Ni sedeža podjetja, nobenih (znanih) agend in nobenega resničnega načina, da bi jim karkoli povrnili. A čeprav jim to pomaga, da ostanejo zasebni, pa odpira vrata tudi drugim, da v njihovo ime zahtevajo napade. Skoraj nemogoče je povedati, kdo je pravi Anonimni in kdo ne. Ali so te grožnje proti Trumpu zakonite?

Čeprav na to ne moremo odgovoriti, lahko zagotovo trdimo, da se njihovo število povečuje.

Naj Trump in ko. biti zaskrbljen? Povejte nam.

Predstavljena slika: "Anonymous at Scientology v Los Angelesu" avtorja Vincenta Diamanteja je licenciran pod CC BY-SA 2.0.

Kratka zgodovina anonimk
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.