Novi britanski zakon o množičnem nadzoru je najslabši doslej

Elizabeth Tower. Tam je nastanjen Big Ben.

Vladni uradniki si prizadevajo, da bi sprejeli največji zakonodajni organ o zbirki, ki ga je Velika Britanija kdajkoli videla. Predlog zakona o preiskovalnih pooblastilih je katastrofa, in Parlament se bo pomeril s tem.

Cilj novega zakona je spremeniti način izvajanja vladnega nadzora - in to ne na bolje. 

Nadzor na množični lestvici

V skladu s predlogom zakona bodo vladne varnostne službe lahko vdirale v pametne telefone in računalnike v interesu varnosti. Imenuje se "motnja opreme" in je samo vrh ledene gore.

Namen predloga zakona na skoraj 300 straneh je okrepiti nacionalno varnost z obveznim množičnim nadzorom. Ponudniki širokopasovnih povezav in mobilnih telefonov bodo primorani hraniti dnevnike podatkov strank do enega leta. Ti dnevniki bodo vsebovali vsako obiskano spletno mesto, čas, ko ste jih obiskali, in naprave, ki jih uporabljate.

Podobno zakonodajno telo o množičnem nadzoru je v preostali Evropi in Severni Ameriki prepovedano, da je preveč invazivno.

(Skoraj) Škoda, da bi bilo res

Zapisi o vaši internetni dejavnosti bodo vključevali le osnovne URL-je in ne posameznih strani. Na primer, lahko videli, da ste obiskali BBC.com v soboto popoldne, ne pa tudi posameznih strani, ki ste jih brali. To zagotavlja malo udobja, saj bodo čas obiskov in IP naslovi drugih računalnikov, s katerimi ste stopili v stik, zabeleženi v bolečih podrobnostih.

Za dostop do vaših osebnih podatkov uradniki potrebujejo dovoljenje za dvojno zaklepanje. Telefonski klici, e-poštna sporočila in besedilna sporočila potrebujejo dovoljenje domačega sekretarja in nato posebej imenovanega sodnika, preden lahko lokalni organi pregona dobijo dostop. Vendar obstaja majhna klavzula, da se ta postopek odobritve zaobide, če uradniki organov pregona menijo, da je nujno potreben dostop do informacij.

V bistvu varnostni uslužbenci lahko do vaših podatkov dostopajo šele, ko prejmejo sodno odobritev, razen če menijo, da je to "nujno". V tem primeru lahko delajo vse, kar hočejo.

Zvok pravičen?

Ne le 'metapodatki'

To niso samo metapodatki, ki jih vlada upa, da bo zbrala, to je vaše življenje. To je vse, kar počnete, vsako obiskano spletno mesto in vsako sporočilo, ki ga pošljete po internetu.

Zagovorniki predloga zakona trdijo, da so podatki, ki jih vlada zbira, sredstvo za nacionalno varnost in nikakor ne vplivajo na vas. Kako pa ne, ko se beleži vse, kar počnete?

Najbolj vsiljiv zakon o množičnem nadzoru Združenega kraljestva je bil kdaj viden

Predlog zakona je pripravila ministrica za notranje zadeve Theresa May, da bi nadomestila zastarele zakone o zbiranju podatkov v Veliki Britaniji.

May je že leta 2012 uvedla podobno zakonodajo, znano kot listina o snooperju, do skoraj soglasnega neodobravanja. Verjame, da je nov predlog zakona uspel tam, kjer drugi ni uspel. Po maju:

„Objava osnutka predloga zakona o preiskovalnih pooblastilih je odločilni trenutek. Ta predlog zakona bo vzpostavil vodilni nadzor na svetu za upravljanje režima preiskovalnih pooblastil, ki je bolj odprt in pregleden kot kjerkoli drugje na svetu. "

Drugi se ne strinjajo.

Zagovorniki zasebnosti, vključno z Edwardom Snowdenom, pravijo, da je to najslabši zakon o nadzoru, kar jih je ves čas videl, in z dobrim razlogom: še nikoli doslej niso uvedli tako strogih nadzornih ukrepov.

Po mojem branju #SnoopersCharter legitimira množični nadzor. Gre za najbolj vsiljiv in najmanj odgovoren nadzorni režim na Zahodu.

- Edward Snowden (@Snowden) 4. novembra 2015

Ne dovolite, da britanska vlada še naprej špijunira vas!

Predlog zakona naj bi bil poslan v parlamentu prihodnje leto. Ali bo to minilo ali ne, ni znano, če pa nam nedavna puščanja čezatlantskega partnerstva kaj povedo, da svetovne sile naredijo zelo malo, da zaščitijo zasebnost ljudi.

Namesto da se prepustite muči množičnega nadzora, vzemite nazaj svojo zasebnost z VPN.

Kako delujejo VPN-ji

VPN ustvari varen predor med računalnikom in spletnimi mesti, ki jih obiščete. Vaši ponudniki internetnih storitev ne bodo mogli videti, katera spletna mesta obiščete, podatke, ki jih pošljete ali osebe, s katerimi komunicirate.

VPN skriva tudi vaš IP naslov in lokacijo, tako da vaše spletne aktivnosti ni mogoče zaslediti do vas in vašega računalnika ali naprave.

Ne čakajte, da začne veljati ta osupljivi račun za množični nadzor. Vzemite nazaj svojo zasebnost in skrivajte svoj IP naslov z VPN.

Prikazana slika: Fotografski klub Jetpics / Dollar

Novi britanski zakon o množičnem nadzoru je najslabši doslej
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.