Obnoviti ali razveljaviti? Bitka špijunskega zakona se ogreva na griču Capitol

[ware_item id=33][/ware_item]

domoljubno dejanje


1. junija se izteče en sporni del zakona o patrijotih - oddelek 215. Tako NSA kot FBI si močno prizadevata za razširitev te zakonodaje in spremljajočih pristojnosti, medtem ko zagovorniki zasebnosti pravijo, da je čas, da kraljujejo v obeh vohunskih agencijah. Čeprav se bitka segreva, vlade v drugih državah spodbujajo svoje različice tega zakona o nadzoru; kaj vse to pomeni za povprečnega uporabnika?

Oddelek 215, poenostavljeno

Ta odstavek zakona o Patriotu je opozoril, potem ko je žvižgač Edward Snowden trdil, da ga uporabljajo za zbiranje telefonskih zapisov državljanov po vsej državi. Guardian je to zgodbo prvič prelomil leta 2013 - NSA je trdila, da jim je oddelek 215, ki ameriškim organom pregona in nadzora omogoča zbiranje poslovnih evidenc, omogočil zbiranje, shranjevanje in pregled telefonskih zapisov v velikem obsegu.

Ker datum veljavnosti tega dela zakona o Patriotu poteče, zagovorniki zasebnosti pravijo, da je čas, da te pristojnosti omejite in vrnete nadzor nad vohunskimi agencijami. Toda zagovorniki FBI in NSA so bili zasedeni s tajnimi sestanki na Capitol Hillu, ki trdijo, da bodo brez pooblastil, povezanih z oddelkom 215, izgubili dragocene izkušnje v zvezi s terorizmom in vohunjenjem, ker ne bodo mogli zbirati informacij, kot so podatki kreditnih kartic ali hotelskih zapisov brez naloga. Kot poroča RT, zakonodajalci, ki so se udeležili teh sestankov, pravijo, da so njihova vprašanja o zakonitosti izpolnjena z zagotovili o učinkovitosti. Kot je rekel Thomas Maffie, smo si rekli: "Kako je to morda zakonito?" In rekli bi, da "ta program deluje odlično, tukaj nam pomaga, da ujamemo teroriste."

Kljub temu, da se v svojih prizadevanjih za boljše informacije lotijo ​​temeljnih pravic zasebnosti, pa so vohunske agencije v veliki meri imune pred viri sprememb glede tega vprašanja. Leta 2014 je na primer vlada poskušala vsiliti zakon o Patriotu z Zakonom o svobodi ZDA, vendar ta predlog zakona ni uspel sprejeti v senatu - in četudi 1. junij označuje konec 215. člena drugih pooblastil, kot je "roving prisluškovanje "V oddelku 206 ostane nespremenjen.

Pomoč in ovira

Da bi povečali svoje možnosti za pridobitev informacij, ki jih potrebujejo, tudi če bodo razveljavljene nekatere pristojnosti, vohunske agencije udarijo po ameriških podjetjih. Kot je opozoril The Intercept, obstaja velika možnost, da bodo velika podjetja lahko koristila s pomočjo vlade in zagotavljanjem zaupnih informacij o potrošnikih..

Deluje tako: Po novem zakonu o izmenjavi informacij o kibernetski varnosti (CISA), če so podjetja pripravljena deliti informacije z vlado, se del odgovornosti za sprejemanje razumnih varnostnih ukrepov pred zlonamernimi spletnimi napadi preusmeri na zvezne agencije. Še bolje? Z deljenjem zahtevanih podatkov s vohunskimi organizacijami se podjetjem podeli široka imuniteta do tožb potrošnikov glede zasebnosti - tudi če so ta podjetja prej obljubila, da bodo varovala te osebne podatke. Dejansko NSA, FBI, CIA in druge vohunske agencije poskušajo novo taktiko: namesto da podjetja prisilijo, da se odpovedujejo svojim skrivnostim, ponujajo kritje za morebitne napake, sedanje ali prihodnje. To je mamljiva ponudba.

Onkraj meja

Medtem ko so Združene države lahka tarča skrbi za nadzor zaradi hudih zlorab javnega zaupanja nedržavnih akterjev, država skoraj ni sama, ko gre za vohunsko zakonodajo. Na primer, v Turčiji je parlament pred kratkim policiji odobril možnost, da prek 48-urnega spletnega nadzora nad osumljenimi milicarji izvajajo sodne odredbe. V Franciji medtem predlagani protiteroristični zakon šele vstopa v vladne zbornice. Nekateri poudarki vključujejo zvezno spremljanje e-poštnih sporočil in telefonskih klicev brez dovoljenja sodnika, skupaj s prisilnimi ponudniki telekomunikacijskih in internetnih storitev (ISP), da filtrirajo, analizirajo in prosto pošiljajo metapodatke uporabnikov vladnim agencijam na zahtevo. Verge opisuje predlagani zakon kot Francijo, ki se poskuša boriti proti terorizmu z vohunjenjem za vse.

Kaj se bo torej zgodilo 1. junija? To lahko kdo ugane. Medtem ko državljani vse bolj ščitijo svojo pravico do zasebnosti na spletu - in sprejemajo ukrepe za zaščito svojih ukrepov, kot so uporaba omrežij, ki temeljijo na TOR-ju in storitve VPN, vlade po vsem svetu uvajajo zakonodajo, ki vsebuje širše pristojnosti za vohunske agencije in manj obrambe za uporabnike. . Upajmo, da bo razveljavitev oddelka 215 začetek sprememb na boljše ameriške internetne zakone, vmes pa uporabniki ne bi smeli ničesar jemati kot samoumevno; trenutno zakon ni na njihovi strani.

Prikazana slika: K Whiteford / Public Domain Pictures.net

Obnoviti ali razveljaviti? Bitka špijunskega zakona se ogreva na griču Capitol
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.