Po hiperpovezavah je internet postal čudovit, zato ga ni treba obdavčiti

Ne recite ne davka na EU povezavo.

HTTP (protokol za prenos hiperteksta) je spremenil internet in ga katapultiral v glavni tok, vendar ga lahko ogrozi nov "davek na hiperpovezavo". Na srečo se nekateri borijo za zaščito spleta, kot sta OpenMedia in kampanja Save the Link..

Prva različica HTTP, ki jo je razvil zdaj že slavni Tim Berners-Lee, je bila izdana leta 1997, njen naslednik HTTP / 2 pa je zdaj pripravljen in ga podpirajo vsi ključni brskalniki, čeprav je bil star le eno leto.

Hyper je grščina in pomeni „čez“ - ima podobno funkcijo kot angleška predpona „super“

Hipertekst je podobno kot običajno besedilo, razen vključevanja povezav, tako imenovanih hiperpovezav. Najbolj priljubljen jezik za pisanje takega hiperteksta je na kratko Hypertext Markup Language ali HTML.

Povezave so sklice na drugo točko v strukturi hiperteksta, navadno drugo stran spletnega mesta, datoteko, sliko, program ali zunanje spletno mesto (I.E. stran na drugi domeni kot tisto, ki jo trenutno brskate). Bralec jih lahko klikne, da odpre gradivo za nadaljnje branje v novem zavihku ali oknu ali prenese datoteko.

Hiperpovezave so internet oblikovale v to, kar je danes

Zahvaljujoč hiperpovezavi se je splet razvil tako, kot je. Hiperpovezava je pripomogla k oblikovanju odprtega in preglednega interneta, v katerem nizov URL enotno identificira vsak delček vsebine.

Iskalniki, kot je Google, so uporabili strukturo hiperteksta, ki je spletna mesta še dodatno spodbudila k pravilni uporabi hiperteksta. Iskalniki, socialni mediji in spletni dnevniki pritegnejo velik promet - kar pomeni prihodke. Ne glede na to, ali nekaj prodajate ali zaslužite z oglasi, morate spoštovati hiperpovezave, da bodo ljudje našli vas in vaše spletno mesto.

Kratka zgodba iz leta 1941 Garden of Forking Path se pogosto omenja kot navdih za hipertekst

Koncept hiperpovezave mora biti svoboden, enoten in ga nihče ne more imeti ali nadzorovati - kar je naredilo neverjetno moč pri izravnavi igralnega polja spletnih medijev. Posamezna objava neznanega avtorja lahko ustvari toliko klikov kot mesec objav objav uveljavljenega časopisa. Zahvaljujoč hiperpovezavam in projektom, kot so internetne objave archive.org, se lahko snemajo in zato nikoli ne bodo izginili iz človeškega kolektivnega spomina.

Internet brez hiperpovezav je bazen brez vode

Internet je enostavno predstavljati brez hiperpovezav, vendar ni lepa misel. Pomislite na Youtube, vendar brez vsakega videoposnetka neposredne povezave. Edini način iskanja videoposnetkov bi bil prek YouTubovega spletnega vmesnika in edini način, da jih zaznamujete je, da se prijavite in jih dodate v svoje sezname predvajanja. Teh videoposnetkov ne bi mogli deliti, če se ne dogovorite z YouTube o zaslužku in omejitvah vsake povezave.

Če sledite prvi povezavi v katerem koli članku Wikipedije, boste prispeli na stran filozofije

Medtem ko bi bila uporabniška izkušnja veliko slabša, spletni velikani in založbe dajejo tak sistem. Če bi se morali prijaviti v storitev, da bi nekaj našli, zaznamek in dali v skupno rabo, bi bilo izkušnjo enostavno nadzorovati, slediti in omejiti. Vaš internet bi lahko bil omejen zaradi stvari, kot so vaša starost, spol in geolokacija, in kar je še pomembneje, vaša denarnica.

Drugačna različica interneta AOL

Ko se je v devetdesetih letih pojavil svetovni splet, je v resnici obstajalo dobro financirano in obetavno podjetje, ki je poskušalo zgraditi ravno takšen internet brez povezave: America Online (AOL).

AOL je začela s prodajo preprostega dostopa do spleta, kmalu pa je želela nadzorovati celotno izkušnjo s ponudbo takojšnjega sporočila, novic, trgovanja z zalogami in splošnega brskanja po spletu. Podobno kot Bloomberg terminali, ki se še danes uporabljajo v finančnih podjetjih, so bile vsebine in storitve dostopne samo naročnikom.

Izberite svoje knjige Adventure so zgodnja oblika hipertekstne fikcije

Od konca devetdesetih let naprej je odprti internet in hiperpovezave uspel Netscape (in AOL ga je leta 1999 kupil za 10 milijard ameriških dolarjev). Trg je AOL prisilil, da odpre svoje storitve in na koncu je njegova znamka izginila izpred oči javnosti.

Nova grožnja hiperpovezavam iz Evrope

Hiperpovezave omogočajo enostavno dostopnost vsebine. Blogerji in družabni mediji lahko za vas vsebino popravijo, po strani pa lahko z iskalnikom izrecno iščete.

Predstavljajte si, da morate iti na naslovno stran publikacije v upanju, da boste našli tisto, kar iščete. In potem, ko ste prebrali članek, ne morete deliti, kar ste našli, z drugimi. Trenutno v internetu porabljamo medije, tako da preverimo povezavo do vira družbenih medijev, na kratko preberemo vsebino, nato pa se vrnemo nazaj na naše družbene medije.

FRESS je bil hipertekstni sistem, ki so ga uporabljali na univerzi Brown. Leta 1976, ki so ga uporabljali za poučevanje poezije, je bil to prvi spletni tečaj v zgodovini

Založbe se bojijo, da se bodo njihove blagovne znamke brez njihovih ciljnih strani in notranjih napotkov zmanjšale, zato bodo degradirane na zgolj proizvajalce vsebine, kot so tiskovne agencije. Obstaja tudi zaskrbljenost, da bodo blogerji, ki pišejo o temah enako strastno, vendar brez finančnega navzkrižja interesov ali plačila, podrezali njihov dobiček.

Evropska zakonodaja ogroža odprt splet

Znano je, da se evropski, zlasti francoski časopisi, hudobno borijo proti neodvisnim spletnim mestom, ki se povezujejo na njih. Na začetku se to lahko zdi nesmiselno, saj povezave pošiljajo promet. Vendar se dobro prilega splošni sliki strahu pred izgubo položaja na trgu.

Vzpostavljene platforme za založništvo vidijo vsebinsko vsebino kot sestavni del svoje vloge in poslovnega modela, hiperpovezava pa vsem omogoča, da to odvzamejo.

Evropska komisija (ES) je večkrat poskušala ustvariti "davek na hiperpovezavo". Podobno kot pristojbino, ki jo mora plačati radijska postaja pri predvajanju pesmi, bi moral vsak bloger, novice ali iskalno mesto plačati vsakič, ko napotijo obiskovalec.

Zakaj se ES zmoti glede davka na hiperpovezave

Seveda ima ES vse narobe. Hiperpovezava je preprosto napotitev in ne reprodukcija vsebine; situacija je bolj podobna restavracijskemu kritiku, ki mora restavraciji plačati, da o njem piše - poleg tega, kar že plačujejo za hrano.

Kaj menite o poskusu Evropske komisije, da obdavči internetne povezave? Delite svoje misli v spodnjih komentarjih.

Po hiperpovezavah je internet postal čudovit, zato ga ni treba obdavčiti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.