Prebijanje meja: kanadska vohunska agencija spremlja uporabnike po vsem svetu

[ware_item id=33][/ware_item]

Prebijanje meja: kanadska vohunska agencija spremlja uporabnike po vsem svetu


So prijazni; vljuden. Ljubite hokej, javorjev sirup in poutine. So neljubo vljudni, eh, in čeprav so pripravljeni zagovarjati svoje pravice, imajo raje stroga pisma pred neposrednim soočenjem. A glede na dosjeje, ki jih je leta 2012 Edward Snowden dobil z žvižgači, Kanadčani niso tako nedolžni: njihova vohunska agencija, organizacija za komunikacijsko varnost (CSE) že leta tiho zasipa internetni promet po vsem svetu. Odpelji se, ljubice!

Prying Eyes

Po podatkih Canadian Broadcasting Corporation (CBC) predstavitev PowerPoint, ki jo je leta 2012 napisal neimenovani uslužbenec CSE, opisuje projekt, imenovan „Levitation“, ki dnevno spremlja 10 do 15 milijonov datotek in naloži z brezplačnih datotek, nato pa jih prečeše. za kakršne koli sledi terorističnih dejavnosti. Predstavitev vključuje šale o tem, kako je vohunska agencija bila preplavljena z nekoristnimi podatki, kot so prenosi televizijske serije Glee, ko so poskušali izdihniti skrajne dejavnosti. Še bolj zaskrbljujoče je v tem dokumentu, da ima Kanada popoln dostop do 102 brezplačnih spletnih mest za izmenjavo datotek prek "posebnih virov", čeprav spletna mesta, kot je Sendspace, to trditev zanikajo. Ron Deibert, direktor raziskovalnega središča Internet Security Citizen Lab s univerze v Torontu, pravi, da čeprav je nekoliko prepričljivo, da kanadski vohuni »opravljajo svoje delo«, je dejstvo, da se ta nadzor izvaja v tako velikem obsegu, zaskrbljujoče.

Kaj je torej odkril CSE? Od vseh datotek, ki jih analiziramo vsak mesec, je le približno 350 - ali 0.0001 odstotkov - "zanimivih dogodkov za prenos". Ko bodo te datoteke identificirane, lahko agencija pridobi metapodatke in odkrije IP naslov vsakega, ki podatke naloži ali prenese. In s pomočjo uporabe Mutant Broth - britanske tehnologije za spuščanje - CSE lahko z naslovi IP odkrije pet ur dejavnosti v uporabnikovem računalniku pred in po sumljivem prenosu datotek. Agencija opozarja na uspehe pri iskanju tarč tal in terorističnih strategij, vendar Deibert Levitation imenuje "velikanski rentgenski aparat v vsem našem digitalnem življenju".

To ni prvič, da so Kanado ujeli z roko v kozarec za vohunske piškote; država je članica zavezništva Five Eyes in čeprav je pogosto veljala za mlajšega partnerja, je bila leta 2013 sodelovala z Agencijo za nacionalno varnost (NSA) pri ustanavljanju več kot 20 vohunskih mest v „visoko prednostnih državah“. Teorija trdi, da je bila agencija NSA pod Snowdenom pod nadzorom javnega nadzora nad delovanjem kanadskega kolega, celo tako daleč, da je dobavila računalniško strojno opremo in programsko opremo za dešifriranje..

Vožnja domov

Seveda so Canucks lahka tarča, vendar je treba omeniti tudi, da je DEA zelo vohunila za vsakim avtomobilom, ki uporablja ameriško cestno infrastrukturo. Kot poroča The Atlantic, DEA gradi bazo podatkov "za spremljanje gibanja vozil v ZDA v realnem času" Delo ACLU s prošnjami za svobodo obveščanja je odkrilo nekatere notranje delovanje programa - na primer dejstvo, da so vsa vozila se spremljajo, ne glede na to, ali vozniki sumijo kakšnih kaznivih dejanj ali ne. Poleg tega je e-poštno sporočilo o projektu v letu 2010 trdilo, da je bil eden od njegovih glavnih namenov povečati obseg odvzema premoženja, ki se zgodi, ko se od avtomobilov, denarja in gotovine odvzame sumljiv kriminalist in nato uporabi za financiranje ciljev agencij.

In Sir Tim Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta, ugotavlja, da čeprav je podjetje Five Eyes partner Britanije eno najboljših na svetu za odpiranje podatkov, je eno najslabših pri vohunjenju in sledenju državljanom. Pravzaprav se je uvrstila med najslabše v Evropi za države s „brezplačnim in odprtim spletom“.

Vse vidi?

Kaj je torej odvzem tukaj? Prvo je, da tudi "benigne" države, kot je Kanada, niso imune pred globalno obsedenostjo z internetnim vohunjenjem; Kanadska tehnologija prisluškovanja je nekaj najbolj izpopolnjenega na svetu. Drugič, ni treba reči, da ne glede na to, kaj prenašate, kje brskate ali uporabljate splet, nekdo gleda čez ramo. Seveda, lahko napišete ostro pismo s kanadskim premierjem Stephenom Harperjem - ali pa ga izrežete naravnost in se prepričate, da je vaša spletna zasebnost v celoti zaščitena.

Prikazana slika: Wikimedia Commons (slika je bila spremenjena)

Prebijanje meja: kanadska vohunska agencija spremlja uporabnike po vsem svetu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.