Pritožbeni predlogi sprememb: Tožba NSA dobi še eno priložnost

[ware_item id=33][/ware_item]

nsa pritožbe


Številni državljani vidijo Edwarda Snowdena kot vezivo, ki je končno privedla do poplave izzivov in tožb proti Agenciji za nacionalno varnost (NSA) zaradi neselektivnega iskanja in zasega podatkov o brskanju po internetu, vendar ima boj veliko daljšo zgodovino. Leta 2006 je nadzorna skupina Fundacija Electronic Frontier (EFF) vložila Hepting proti PRO&T za reševanje optičnih vlaken. To je bilo leta 2008 poraženo in nadomeščeno z Jewel proti NSA. Razkritja Snowdena so v ogenj dodala gorivo, a februarja 2015 je sodnik zveznega sodišča odločil proti Jewelu. Zdaj EFF vodi boj za zasebnost interneta na prizivnem sodišču v upanju na boljši izid.

Svetleč svetel

Jewel se je začel kot odgovor na odločitev Heptinga. Večina istega AT&T kupci so svoje pritožbe preprosto prenesli na novo tožbo, vključno z istoimensko zadevo Caroline Jewel. Po mnenju EFF je zbiranje "spletne korespondence, pogovorov, iskanj po spletu, branja in drugih dejavnosti" kršitev četrtega amandmaja, ki Američane ščiti pred nerazumnim iskanjem in zasegom. Z vidika EFF je lahko prestrezanje in kopiranje delov internetnega hrbteničnega toka sprejemljiva praksa za NSA, vendar stvari postanejo zmede, ko špijunska agencija začne iskati to vsebino na podlagi izbirnikov ali shranjuje podatke za prihodnjo uporabo. Dejansko se vladni zastopniki v zasebnih državljanih potegujejo za določeno vedenje in nato te podatke zasežejo brez privolitve uporabnika.

Kot ugotavlja register, je bil Jewel v začetku letošnjega leta v desetletni sodbi ameriškega okrožnega sodnika Jerrya Whiteja poražen. Težava? Medtem ko je sodišče argumente NSA in druge vlade označilo za "prepričljive", je White zavrnil popolno obrazložitev svoje odločitve in navajal težavo, da "bi morebitne obrambe zahtevale nedopustno razkritje informacij o državni tajnosti." Čeprav je White trdil, da tožniki niso mogli ugotoviti neposredne škode, ki jo je povzročil zbiranje podatkov NSA, bolj zaskrbljujoča je bila trditev, da bi dejansko dokazovanje njihovega primera prisililo vlado, da razkrije natanko to, kar počne na spletu.

Spodnja črta? To je ulov 22: sodišče trdi, da tožniki nimajo dovolj informacij, da bi podprli trditve o škodi z uporabo javno dostopnih podatkov in datotek, ki jih daje Snowden. Sodišče tudi priznava, da bi lahko obstajali dokazi v podporo takim trditvam, vendar bi prosila vlado, da zagovarja njihove metode, ogrozila javno varnost. Ne preseneča, da je sodnik White zadevo zavrnil. Toda, ali je čudno, da je EFF privlačen?

Dokazila za pritožbo?

Zgodnji izzivi sodnih odločb niso dobro uspeli za EFF in druge nadzorne skupine, toda zdi se, da se plima obrne proti vladnim vohunskim programom, saj netizenti nočejo sprejeti zasebnosti na spletu kot samoumevno. V Združenem kraljestvu je na primer Privacy International sprožil uradni pravni izziv množičnemu vohunjenju politik GCHQ in trdil, da se vladna vohunska agencija začenja obravnavati kot "nad zakonom". Parlamentarni odbor je pozval k strožji ureditvi in ​​preglednosti, ko gre za zbiranje podatkov, pa tudi ugotovilo, da britanske obveščevalne organizacije niso poskušale zaobiti obstoječih zakonov o zasebnosti. Enostavno povedano? To je bila mahanje s prstom, način, kako zbegati vohunske agencije, ker so preveč očitne s svojimi metodami.

EFF se lahko sooči s podobnimi izzivi s svojo pritožbo proti draguljem, saj se sodišča trudijo, da bi zaplesala okoli četrtega amandmaja, medtem ko ponujajo kritične metode NSA. Mogoče pa je, da bo obsežen obseg javnih dokazov sodnike in zakonodajalce spodbudil, da ponovno preučijo status quo in zahtevajo večji pregled metod agencij, ko gre za spremljanje, iskanje in shranjevanje podatkov o javnem brskanju..

Na srečo državljani niso nemočni, tudi če pritožbeno sodišče odloča proti Jewelu. Skoraj gotovo bo več tožb, ki bodo sledile, ko bodo vse bolj zahtevni in zasebno naravnani javnosti zahtevani odgovori. Uporabniki lahko tudi ovirajo prizadevanja za nezakonito dotikanje svojih podatkov z uporabo omrežij, ki temeljijo na Toru ali virtualnih zasebnih omrežij (VPN). Če vohuni ne marajo, naj vas odpeljejo na sodišče.

Predstavljena slika: Konstantin Yuganov / Fotografski klub Dollar

Pritožbeni predlogi sprememb: Tožba NSA dobi še eno priložnost
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.