Tor križar Chuck McAndrew razpravlja o zasebnosti, svobodi z ExpressVPN

tor-knjižnica-križar

Javna knjižnica Kilton v Libanonu v New Hampshireu je lani objavila naslove, potem ko je postala prva knjižnica v ZDA, ki je prek Tor prodala brezplačen, anonimen internet. Zagovorniki po vsem svetu so se hitro pohvalili z novo pobudo, toda ko se je oddelek za domovinsko varnost sprijaznil z dogajanjem, so ga hitro zaprli.

Na srečo je po številnih protestih 13.000 prebivalcev mesta in zagovornikov v tujini knjižnica Kilton uspela ponovno vzpostaviti mrežo Tor in danes stoji na čelu globalnega premika v smeri zasebnosti.

ExpressVPN je intervjuval Chucka McAndrewa, vodjo IT knjižnice, ki je vodil pobudo Tor.

Tukaj je povedal, kaj je povedal.

ExpressVPN: Kakšne povratne informacije ste prejeli, ko ste spustili mrežo Tor? Ali so bili kakšni odzivi, ki so vam izstopali?

Chuck McAndrew: Izstopata sta mi dva odziva. Eden je bil mecen, ki je odraščal v Rusiji. Povedal je, da je začel uporabljati Tor v Rusiji za dostop do necenzuriranih poročil medijev. Povedal nam je, da brez Torta sploh ne more dostopati do Reddita. To je klasičen primer nadzora ohlajajoče intelektualne svobode in prikazuje, kako tehnologije zasebnosti, kot je Tor, ščitijo človekovo svobodo branja. Kot knjižničar je to nekaj, kar me zelo skrbi.

Drugi odziv je bil telefonski klic spletnega detektiva za zločine na zahodni obali. Čestital nam je za naš projekt in povedal, da je njegov oddelek pravzaprav naučil njegove uporabe. Še posebej žrtev nasilja v družini. Povedal nam je, da lahko zlorabljeni uporabniki spleta zasledujejo svoje žrtve na spletu, razen če nimajo neke oblike zaščite. Tor je enostaven za uporabo in zelo učinkovit, zato so se tega začeli učiti. Mislil sem, da je to odličen primer skupnosti kazenskega pregona, ki izkorišča tehnologijo, da resnično pomaga ljudem.

ExpressVPN: Po vključitvi lokalnih organov pregona ste zrušili mrežo Tor. Koliko časa je trajalo, da ste jo ponovno aktivirali?

McAndrew: Trajalo je približno en mesec, da se je vklopil. Na koncu je previsoka podpora skupnosti prepričala naš skrbniški svet, da so se odločili pravilno. Iste noči smo štafeto obrnili nazaj.

»Digitalna zasebnost je vprašanje, ki ga ljudje zelo zanimajo, v nasprotju s tistimi, o katerih ves čas govorite. Ljudje se večinoma samo počutimo brezupno."

ExpressVPN: Kako se je vključil oddelek za domovinsko varnost? Kako so se odzvali na ponovno aktiviranje mreže Tor?

McAndrew: Očitno so v Ars Technici videli članek o našem projektu. Od DHS nikoli nismo prejeli nobene neposredne komunikacije. Kolikor vem, nikoli ni bilo niti neposrednega odziva, da bi ponovno aktivirali štafeto.

ExpressVPN: Kaj vas je spodbudilo, da ste postavili Tor releje v knjižnici?

McAndrew: Knjižničarji so vedno globoko skrbeli za zaščito zasebnosti, intelektualne svobode in dostopa do informacij (svoboda branja). Nadzor ima zelo dobro dokumentiran ohlajevalni učinek na intelektualno svobodo. Naloga knjižničarjev je, da odstranijo ovire pri informacijah. To bi lahko bilo pomanjkanje denarja (omogočamo dostop do interneta tistim, ki si ne morejo privoščiti računalnikov / interneta), pomanjkanje znanja (naši referenčni knjižničarji učijo ljudi, kako najti informacije) ali tisoč drugih stvari.

kilton-javna knjižnicaJavna knjižnica Kilton v Libanonu, NH

V tem primeru je bila ovira za odprt dostop do informacij širok nadzor. Z gostovanjem releja Tor pomagamo odstraniti to oviro. Prav tako močno povečujemo vpliv naše knjižnice. Nismo omejeni na to, da bi prebivalcem pomagali na zelo geografsko omejenem območju. Zdaj lahko pomagamo političnim aktivistom v Iranu, delavcem za človekove pravice na Kitajskem, preiskovalnim novinarjem v Afriki in žrtvam nasilja v družini na pacifiškem severozahodu. Ko se nam je z idejo o gostovanju štafete pridružila Alison Macrina iz knjižničnega projekta Freedom, nam je to takoj postalo smiselno.

ExpressVPN: Kako se je javnost odzvala na idejo o Toru?

McAndrew: Previsoka podpora. Več kot 50 ljudi se je pojavilo na sestanku skrbnikov, kjer bo šlo v poštev. Približno 15 od teh je govorilo. Vsak posameznik je bil naklonjen temu, da smo to počeli. Prihajali so iz različnih okolij, mladi, stari, konzervativni, liberalni, vendar so se vsi strinjali, da je to dobro, da želijo, da njihova knjižnica sodeluje v.

ExpressVPN: Ali priporočate, da doma uporabljate Tor vozlišča - naj bo to izhodno vozlišče ali rele?

„Nadzor ima zelo dobro dokumentiran ohlajevalni učinek intelektualne svobode. Naloga knjižničarjev je, da odstranijo ovire za dostop do informacij. "

McAndrew: Doma gostovanje Tor vozlišč je problematično. Zato je pomembno, da javne institucije, na primer knjižnice, to počnejo. Prvič, gostovanje kakršnega koli strežnika zelo verjetno krši pogoje storitve ponudnika internetnih storitev. Drugič, če gostite izhodni rele, bo vse, kar ljudje počnejo na vaši releji, sledljivo do vašega IP-ja.

Javne knjižnice so v skladu z DMCA razvrščene kot varen pristan. Posamezniki niso. Če nekdo uporabi vaš rele za prenos avtorsko zaščitenega filma ali pesmi, se lahko potencialno soočite s težavami. Čeprav je verjetno, da bi lahko dokazali, da tega niste storili, bo to še vedno pomenilo veliko težav za vas.

ExpressVPN: Kako se je javnost odzvala na uporabo Tor? Kakršne koli posebne zgodbe, ki izstopajo?

McAndrew: Javnost je pokazala, da jih zelo zanima digitalna zasebnost. Projekt Tor smo uporabili za začetek razprave o teh vprašanjih v naši skupnosti. Ker se je vse to začelo, smo začeli ponujati pouk samoobrambe na spletu (poučevanje, kako varovati svoje podatke in ostati na varnem v spletu).

Izvedli smo tudi druge programe, usmerjene v zasebnost, na primer pregledovanje CitizenFourja. Digitalna zasebnost je vprašanje, ki ga ljudje zelo zanimajo, v nasprotju s tistim, kar vam ves čas sporočajo. Ljudje se večinoma samo počutimo brezupno. Ko začnejo slišati o praktičnih stvareh, ki jih lahko storijo, da ponovno dobijo nadzor nad svojimi informacijami, postanejo ZELO zainteresirani.

ExpressVPN: Ta projekt je bil izjemno uspešen. Ali menite, da bodo druge knjižnice kmalu sledile temu in bodo na svoje strežnike namestile tudi releje Tor?

McAndrew: Zelo radi bi videli, da bodo ostale knjižnice sledile temu. Vedno smo načrtovali, da je naša knjižnica preprosto pilot za širši program v državi. Kot vse, bo tudi to trajalo nekaj časa. Še naprej se pogovarjamo z drugimi knjižnicami in Projekt knjižnična svoboda aktivno sodeluje s številnimi knjižnicami, ki jih zanima sodelovanje.  

Vas zanima, da se vključite? Preberite več o projektu Freedom Library in se pridružite ExpressVPN in EFF pri podpori Toru in intelektualni svobodi v knjižnicah po vsem svetu..

slika knjižnice: leblibrary.com

Tor križar Chuck McAndrew razpravlja o zasebnosti, svobodi z ExpressVPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.