Vas avto vohuni?

Avtomobilski žarometi izgledajo iz meglenega mraka. Toda kaj je to? Imajo oči !!

Za razliko od mnogih drugih naprav avtomobili niso predponi z besedo pametni. Tudi če so povezani z internetom – in lahko zbirajo in prodajajo vaše podatke tretjim osebam. In vendar to lahko počne večina sodobnih avtomobilov.

Proizvajalci avtomobilov so v zadnjih letih vaše vozilo spremenili iz izdelka, ki ga imate v lasti in upravljate, v tistega, ki ga zgolj uporabljate in licencirate, podobno kot programska oprema. Mehanizmi tega so skriti med več desetimi stranmi pogojev.

Poleg posledic, kaj »lastništvo« v resnici pomeni, obstaja bojazen, da lokacija in osebni podatki, ki jih je zbral vaš avto, posegajo v vašo zasebnost, saj se neizogibno prenesejo na proizvajalca avtomobilov in prodajo tretjim osebam. Podobno je s praksami pri telekomunikacijskih ponudnikih, ki so v nekaterih najslabših primerih spravili ljudi v nevarne razmere s prodajo lokacijskih podatkov zalezovalcem.

Ali ima vaša izposoja avtomobilsko vohunsko programsko opremo?

Podjetja za najem avtomobilov so med prvimi izkoristila priložnosti iz lahko dostopne tehnologije nadzora, da začnejo slediti avtomobilom svojim strankam. Deloma je bil posledica njihovega zanimanja za uvedbo novih provizij, zmanjšanje stroškov zavarovanja, uveljavljanje omejitev pogodb, boj proti tatvinam in zbiranje podatkov o vedenju njihovih strank.

Hertz je šel tako daleč, da je v svoje avtomobile namestil mikrofone in fotoaparate, čeprav je podjetje pozneje vztrajalo, da se ti nikoli niso vklopili. Podjetja za najem, ki so globale svoje stranke zaradi prekoračitve hitrosti (s plačili, ki so šla podjetju in ne lokalni oblasti), so bila v nasprotju z zakonom.

Ko najamete avtomobil, boste morda imeli možnost izbire med različnimi podjetji za najem in njihovimi politikami glede nadzora. Toda na koncu je podjetje v lasti vozil in lahko namesti orodja za nadzor po svoji volji.

Nekatera od teh orodij morda celo presegajo preprosto vohunjenje, na primer zaklepanje avtomobila, če ga vzamete iz določenega območja ali izven ceste. Najemnik bo nato moral plačati globo, da ponovno pridobi dostop.

Za avtomobile, zakupljene ali financirane, lahko veljajo tudi sporazumi, ki proizvajalcem avtomobilov ali lizinškim družbam omogočajo, da zajemajo vaše zasebne podatke. Mercedes-Benz so prijeli te podatke sodnim izvršiteljem v primerih, ko vozniki zamujajo z njihovimi plačili.

Novo normalno

Skoraj vsi sodobni luksuzni avtomobili so povezani z internetom in imajo nameščeno nekaj naprave za sledenje lokacije, bodisi na osnovi GPS ali njegovega ruskega kolega Glonass. Avto zasleduje svojo lokacijo pasivno, čeprav jo nekateri aktivno pošiljajo na oddaljene strežnike, ko je na voljo mobilna internetna povezava.

Ti sistemi se lahko uporabljajo za reševanje življenj, na primer v primeru nesreče, lahko pa tudi organom in kriminalcem omogočijo, da vas v realnem času najdejo, kadar koli želijo. Vsaj vsaj podatke lahko dobite iz vašega avtomobila s pomočjo sistemov diagotike na vozilu (OBD), ki so postali avtomobili, ki se v večini držav prodajajo že od zgodnjih 2000-ih let..

Fordovi voditelji so se javno pohvalili s svojo sposobnostjo vedeti, kje je vsak njihov avtomobil kadarkoli, da odkrijejo prometne kršitve, kot je prehitra vožnja. Nekateri avtomobili imajo voznika ves čas usmerjene v voznika, da zazna, ali voznik spi.

Mnoge od teh funkcij bodo pripomogle k varnejši vožnji. Toda s tem, ko je programska oprema avtomobila postala najdragocenejša intelektualna lastnina v avtomobilu, sistemi ostanejo močno zaklenjeni in potrošnikom ne morejo preveriti mehanizmov, ki nadzorujejo dostop do kamer in senzorjev.

Potrošniki morajo namesto tega zaupati proizvajalcu in vladi, da spoštujejo njihovo zasebnost in upoštevajo zakon pri dostopu do občutljivih informacij. To ni sprejemljivo.

Nasveti za pametne avtomobile: Kako ustaviti vohunjenje avtomobila za vami

Medtem ko ljudje radi kupujejo pametno elektronsko elektroniko, raziskave kažejo tudi, da jim je mar za zasebnost. Potrošniki morajo biti pozorni na nevarnosti pametnih avtomobilov in zahtevati, da so obveščeni o svojih zmogljivostih in podatkovni politiki.

Vedno je na voljo tudi nakup starejšega, rabljenega avtomobila brez internetne povezave in kamer.

Sčasoma bomo videli, ali bodo proizvajalci avtomobilov postali bolj pregledni, kaj počnejo, ali pa si bomo pridobili zaupanje na druge načine.

Morda bomo videli avtomobile, ki se razvijajo podobno kot telefoni, pri katerih odprtokodni operacijski sistem Android konkurira zaprtemu izvoru Apple iOS. Uporabniki Androida lahko sami namestijo svoj operacijski sistem, medtem ko uporabniki Apple zaupajo proizvajalcu, da spoštuje njihovo zasebnost.

V obeh primerih se uporabniki pogosto odločajo med vključitvijo v drakonske sisteme nadzora in zaščito svojih osebnih podatkov.

Vas avto vohuni?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.