Vodnik za prijavo žvižga: Kako ostati anonimen, ko pihnete

Kako anonimno prijaviti.

** To je drugi del Vodnika za prijavo žvižg ExpressVPN. **

1. del: Vodnik za žvižganje: Pihanje piščalke je težko
3. del: Vodnik za prijavo prijav, kako zaščititi svoje vire
4. del: Vodnik za prijavo prijav, zakaj bi morali odstraniti metapodatke

Samo hočeš tl; dr?

Ohranjanje anonimnosti med pihanjem piščalke je težko doseči.

Milijon stvari bi lahko šlo narobe in privedlo do razpada, in postane eksponencialno težje, večja in močnejša je organizacija, proti kateri ste.

Velike korporacije bi lahko namenile veliko sredstev za nadzor zaposlenih, za katere sumijo, da so sabotaže, in vlade bi lahko imele skoraj neskončna sredstva.

Kot tak, to ni popoln vodnik za anonimnost. Okoliščine bodo v vsakem primeru različne, zmogljivosti nadzora pa se med organizacijami in državami razlikujejo.

7 načinov puščanja dokumentov in komunikacije na skrivaj

Najtežji del piščalke je, kako komunicirati. Za črpanje dokumentov iz organizacije morate vzpostaviti varen kanal.

Vodnik žvižgačev ExpressVPN.

1. Računalniki služijo svojim lastnikom, ne njihovim uporabnikom

Ni načina, kako povedati, kaj počne računalnik in katere podatke bo beležil, razen če ste prepričani, da nihče ni nikoli posegel v operacijski sistem. V idealnem primeru bi morali sami namestiti operacijski sistem v računalnik, ki ga imate v lasti ali uporabljati operacijski sistem v živo, TAILS, s ključa USB.

Premikanje dokumentov ali informacij iz računalnika, ki ga nimate, pomeni ogromno tveganje za odkritje. Včasih je morda bolje, da datoteke fotografirate z lastnim zasebnim pametnim telefonom ali napišete kritične podatke na papir, čeprav tudi to pomeni veliko tveganje.

Ne poskušajte odstopati od svojih običajnih vzorcev in dostopajte le do informacij kot običajno. Ko komunicirate z drugimi, to storite le na napravah, ki jih imate in izključno upravljate.

Anonimno prijavite.

2. Omrežja beležijo vse podatke

Organizacija lahko v računalnik zabeleži vse pritiske na tipko, posnetke zaslona ali programe ali celo izvaja popolno spremljanje omrežja. Omrežje lahko časovno žigosa in beleži nenormalne vzorce prometa ali kateri koli podatek. Če imate dostop do omrežnega trdega diska, bo sistem ali pogon beležil vsak dostop vsakega uporabnika.

Nekatera omrežja gredo tako daleč, da prekinejo šifriranje TLS v napadu človek-v sredini in dajo svoj korenski certifikat v računalnike podjetja.

Uporaba VPN-ja ali omrežja Tor (na primer prek TAILS-a) lahko pomaga, vendar lahko v močno nadzorovanih omrežjih operaterji vzamejo sum na vsak promet, ki ga ne morejo razvozlati..

Za komunikacijo in uporabo omrežij, ki jih podjetje ne nadzoruje, vedno uporabljajte omrežje Tor in VPN.

Tiskalniki beležijo vse dokumente.

3. Tiskalniki in skenerji beležijo vse

Podobno kot omrežni pogoni bo tudi večina tiskalnikov, optičnih bralnikov in fotokopirnih strojev vsaj vzdrževala register vseh dokumentov, ki jih natisne - vključno s časovnim žigom in uporabnik, ki je navodila dal. Nekateri tiskalniki celo hranijo digitalno kopijo dokumenta na svojem trdem disku.

Še pomembneje pa je, da bodo tiskalniki pustili digitalne sledi na vsakem papirju, ki ga natisnejo, kar omogoča sledenje dokumentu na posameznem tiskalniku. Te funkcije sledenja so bile prvotno uporabljene za lov ljudi, ki doma natisnejo bankovce, vendar so eno najresnejših ovir pri zasebnem tiskanju dokumentov.

Ne skenirajte in ne tiskajte dokumentov. Namesto, da puščajo tiskane dokumente v fizični obliki in elektronske dokumente v elektronski obliki. Za največjo varnost je dobro prepisovanje dokumentov ročno in nazaj v besedilni dokument (.txt), čeprav boste seveda morali uničiti rokopisne opombe.

Telefonski klici niso šifrirani.

4. Telefoni niso šifrirani in bodo razkrili vašo lokacijo

Vaše podjetje lahko beleži lokacijo svojih telefonov, vendar četudi tega ni, lahko lokacijo zasleduje vaš ponudnik telekomunikacij in kdor koli, ki ima dostop do njega.

Sledenje po telefonu lahko daje občutljive informacije, kot so obiski regulatorja ali tiska.

Vsi telefonski klici in besedilna sporočila niso šifrirani, prav tako nekateri podatki o vašem brskanju po spletu in aplikacijah, nekateri podatki (in vsi metapodatki) pa so dolgo časa shranjeni..

Ne govori in ne pošiljajte besedila po telefonu. Pustite telefon doma ali v službi, ko se srečujete z drugimi. Uporabljajte samo šifrirane sporočilce, po možnosti Signal. Če potrebujete telefon, kupite rabljeni z gotovino. Če lahko, ga sploh ne aktivirajte s kartico SIM ali ne pridobite predplačniške kartice SIM z gotovino in vklopite telefon samo takrat, ko ga potrebujete, v idealnem primeru daleč stran od doma.

Uporabite Bitcoin.

5. Denar pušča sled

Vaše debetne in kreditne kartice puščajo sled, kje se nahajate, ob katerem času lahko nasprotniki pozovejo k preverjanju varnostnih posnetkov in drugih dnevnikov transakcij za večjo splošno sliko vaših dejanj in sostorilcev.

Podobno bi lahko vaša elektronska karta za javni prevoz razkrila, kje ste bili in ali je bila to nenavadna destinacija.

Vse plačajte z gotovino, ko se srečate s tistimi, ki jih obvestite. Poiščite kraj, kjer so gotovinske transakcije običajne ali nekje brezplačne, na primer javni park.

Če zmorete, plačajte z gotovino in če želite opraviti nakup prek spleta, uporabite darilne kartice ali Bitcoin.

Izbrišite svoje metapodatke.

6. Vse pušča metapodatke

Ni treba pregledati celotne vsebine e-poštnih sporočil, klepetov ali telefonskih klicev, če želite izvedeti, kaj nameravate. Že samo dejstvo, da ste v stiku z novinarjem ali regulatorjem, bi bilo morda dovolj za pospešitev nadaljnje in globlje preiskave.

Zavedajte se, da bo vse, kar boste naredili ali povedali, pustili metapodatke. Vsak klik, vsako iskanje, tiskanje, besedilno sporočilo, povlecitev kreditne kartice ali vožnja z googleom pustijo droben podatek, ki bi vas lahko identificiral. Celo papirna pošta se optično pregleduje z zapisom izvora in cilja pošiljanja.

Metapodatki pomenijo vse in celo spremembe v dnevnem vzorcu se lahko zdijo sumljive. Če redno ostajate doma, pustite telefon doma in vklopite televizor, da boste vtisnili, da je vaše življenje kot običajno. Če odhajate in uživate v druženju v barih, je varno nekoga tam srečati, namesto da se nenadoma družite v parku.

Zavedajte se svojega digitalnega odtisa in poskušajte čim manj sprememb shraniti nanj. Uporabite programsko opremo za iskanje in odstranjevanje metapodatkov iz datotek, ki jih pošljete. Razmislite o vrstah datotek, ki nimajo toliko metapodatkov, kot sta .txt in .png.

Digitalno žvižgavanje.

7. Ali je digitalna najboljša možnost?

Internet ponuja veliko možnosti za zasebnost in anonimnost, bolj kot katera koli druga tehnologija. Če ste pametni, lahko praktično izginete v spletu in varno komunicirate z drugimi, ne da bi jih zaznali.

To pa ne velja za vsako situacijo. Morda je veliko lažje anonimno pošiljati dokumente lokalnemu časopisu, kot pa najti novinarja, ki bi vas lahko elektronsko zaščitil..

Anonimno žvižgavanje TL; DR

  • Uporabljajte svoje naprave
  • Uporabljajte svoja omrežja
  • Ne tiskajte in ne skenirajte
  • Ne uporabljajte telefonov
  • Ne uporabljajte kreditnih kartic
  • Ne spreminjajte svojih navad
  • Zmanjšajte svoj digitalni odtis

Bodite previdni in hvala, ker se zavzemate za etiko in načela!

Vodnik za prijavo žvižga: Kako ostati anonimen, ko pihnete
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.