Zakaj nikoli ne bi smeli zapreti svojih naprav

[ware_item id=33][/ware_item]

Zamašen iphone


Jailbreak je kramp, za katerega se zdi, da obljublja brezplačne aplikacije, dodatne funkcije in boljše zmogljivosti prenosnika, telefona, igralne konzole ali celo vašega traktorja. Imenuje se tudi ukoreninjenje, namesto tega pa iz vaše naprave odstrani bistvene varnostne funkcije in vas pusti do zalezovalcev, hekerjev in tatvin.

Ironija je, da je zgodovina jamarstva v veliki meri ena od svobode. Zgodnji hekerji so ugotovili, da imajo njihovi računalniki vgrajene omejitve, iz katerih so se hoteli osvoboditi. Odprava teh omejitev je pomenila svobodo in dober programerski izziv.

Kakšna je razlika med ukoreninjenjem in ubijanjem?

Ukoreninjenje in beg iz zapora sta ista stvar, čeprav je jailbreaking večinoma povezan z napravami iOS, ki so jih pogosto prodajali subvencionirano in so bili zaklenjeni na drag telefonski načrt.

"Odklepanje" telefona je pomenilo izkoriščanje ranljivosti v operacijskem sistemu telefona na način, ki bi nadgradil privilegije na "root" ali "superperuser", kar uporabniku omogoča namestitev katerega koli programa in splošno upravljanje naprave v celoti.

Nekateri zapori od zapora zahtevajo, da napravo vsakič ob zagonu ponovno zaprete, medtem ko so druge, bolj trdovratne manipulacije trajnejše. Vse je mogoče odstraniti tako, da telefon vrnete na tovarniške nastavitve - čeprav obstaja nevarnost, da napravo "zavirate" in jo naredite v celoti neuporabno.

Zaradi že odprte narave Androida in proizvajalčevega dovoljevalnega pristopa k "ukoreninjenju", si dajete polne privilegije na telefonu Android veliko bolj preprosto, vendar to lahko oteži obnavljanje manipulacij.

Ukoreninjene naprave Android so veliko pogostejše, čeprav uporabnik že ima dostop do najrazličnejših funkcij in lahko namesti aplikacije iz neuradnih trgovin ali celo namestitvenih datotek.

Zaradi ukoreninjenja naprave je vedno manj varna

Medtem ko so nekatere omejitve res moteče, nepotrebne ali zgrajene z namenom, da bi dojili uporabnike svojega denarja, tiralice ne morejo razlikovati med potrebnimi in zlorabljivimi mejami.

Na primer, pomembno je, da lahko vsaka nameščena aplikacija bere samo svoje podatke in ne more dostopati do podatkov drugih aplikacij. V nasprotnem primeru bi lahko pridobili šifrirne ključe, rezervna semena Bitcoin, gesla ali vaše osebne podatke. Vsem svojim aplikacijam bi morali zaupati vse podatke v telefonu - nepotrebno in nevarno početje.

Poleg tega ukoreninjenje drugim olajša manipulacijo s programsko opremo v vaši napravi, na primer z dostopom do njenega operacijskega sistema, ko jo priključite na vrata USB nekoga drugega.

Vaši osebni podatki bi bili v celoti izpostavljeni, zato boste ostali brez zasebnosti ali kakršnega koli nadzora nad svojimi podatki.

Apple škandal z zasebnostjo

Tukaj je treba storiti namesto, da bi telefon pokvaril

Ker jamarstvo ali ukoreninjenje nikoli ni možnost za zdrave in varnostno usmerjene ljudi, kot smo mi, se moramo odločiti za druge odločitve, ko bomo iskali svobodo uporabe naše naprave tako, kot želimo. In da nas osvobodijo slabo upravljanega digitalnega upravljanja pravic (DRM) ali monopolističnih omejitev.

1. Pazljivo izberite svojo napravo

Čeprav je pri paketni opremi s strojno opremo relativno pogosto, niso vse naprave ustvarjene enako. Nekateri prenosni računalniki in telefoni vam bodo razmeroma olajšali namestitev programske opreme, drugi pa ne.

Pred nakupom se zavestno odločite: ali privzeta programska oprema ponuja pričakovane zmogljivosti ali lahko namestite želeni operacijski sistem?

Če imate prenosni računalnik z nameščenim sistemom Windows, hitro poiščite in preverite, kako dobro deluje Linux na njem. Če imate telefon, vas bo morda zanimala alternativa za Android, kot je LineageOS (prej Cyanogen Mod).

2. Vedite, kaj počnete

Če vaše naprave ni mogoče enostavno razvezati, se prepričajte, kaj počnete. Na primer avtomobili in traktorji imajo tudi lastniški operacijski sistem, vendar ga je mogoče lažje zamenjati kot iPhone.

Pomembno je, da veste, kaj počnete, in kakšne posledice bodo vaše spremembe imele na vašo varnost in varnost potencialnih udeležencev. Niso vse nadomestne programske opreme dobro preizkušene, nekatere pa so lahko tudi zlonamerne.

3. Kampanja za pravico do popravila

Vaš hladilnik, avto, telefon, televizor ali klimatska naprava so vaši in jih morate popraviti. Organizacije, kot je akcija EFF, da osvobodijo strojno opremo iz licenčnih pogodb in razveljavijo klavzule, zaradi katerih ne morete nadzorovati stvari, ki jo imate.

Prav tako se lahko obrnete na svoj lokalni hekerski prostor ali knjižnico glede nasvetov in skupnosti (ali celo zaženete eno od svojih).

Naprave ne zapirajte in ne izkrivljajte

Mogoče so primeri, ko je primerno, da napravo izkoreninijo ali iz zapora, morda na primer za testiranje ali na primer zaženejo IMSI Catcher.

Kakor koli že, nikoli ne zapirajte ali korenite naprave, ki jo aktivno uporabljate za komunikacijo ali shranjevanje podatkov. Vse, kar vsebuje vaše osebne podatke, se nikoli ne sme ukoreniniti, vsaka koreninska naprava pa mora biti vedno namenska rezervna.

Če vas skrbi, da je vaša naprava morda ukoreninjena ali se preprosto želite prepričati, da ni, lahko napravo vedno ponastavite na tovarniške nastavitve ali znova namestite operacijski sistem.

Zakaj nikoli ne bi smeli zapreti svojih naprav
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.