Може ли създаването на филми да бъде бъдещето на VR?

Може ли създаването на филми да бъде бъдещето на VR?

Технологията за виртуална реалност е точка на разговор от няколко години насам, без наистина да се пробие в основния поток.

Със сигурност пазарът расте. Предвижда се пазарният размер на VR и AR да достигне 17 милиарда щатски долара тази година и 160 милиарда щатски долара до 2023 г. Потребителските разходи съставляват най-големия пазарен сегмент и включват устройства като Oculus Rift и HTC Vive.

Но все още не е ясно какво може да бъде приложението за убийства за VR, по същия начин, по който приложения за производителност като Microsoft Office стимулираха продажбите на компютър или как комбинация от приложения за музика и комуникация спомогна за подхранването на приемането на смартфони. 

Много анализатори спекулираха, че игрите ще бъдат нужните VR устройства, предлагайки на аудиторията потапящо преживяване, което липсват сегашните ръчни платформи или конзоли. Samsung и Sony са инвестирали значителни суми пари в изграждането и промоцията на своите слушалки. 

Въпреки това, първото поколение на Galaxy Gear на Samsung ме върна в първите дни на Atari и силно пикселизираното изживяване на игри като Space Invaders. Sony не се представи много по-добре с продадени само около 2 милиона слушалки, когато има 70 милиона съвместими PlayStation 4 конзоли. 

Тези бегемоти не са го разбрали както трябва. Журито продължава да купува Oculus от Facebook, като гигантът в социалните мрежи отказва да пусне всякакви твърди номера на продажбите. 

Но като Wired отбелязахме миналата година, има много повече от VR от игри. Възможните приложения включват видеоклипове за обучение за оператори на мотокари, фитнес програми и стрийминг видео, включително спортни събития на живо, които биха поставили зрителите в центъра на играта. 

Все пак VR все още не е ударил правилната маркировка и изглежда, че се развихри.

Иновативен разказ 

Така че, когато имах възможността да присъствам на фестивала на международните истории за виртуална и разширена реалност (FIVARS) в Торонто миналата седмица, не очаквах много. Витрините бяха фокусирани върху разказването на сюжети: Сложете слушалки и бъдете потопени във филм за виртуална реалност. 

Ще е готино да подкрепя събитието, казах си, докато раздадох около 40 USD за двучасов VR опит. Отвъд това, просто очаквах да бъда подвластен.

Форматът на фестивала беше такъв, че всеки пропуск ви даваше двучасов прозорец, за да изпробвате предлаганите преживявания. Всеки участник получи 8 билета, които да използва в шоуто, като всеки опит струва един до три билета. 

Докато обикалях Центъра за изкуства на медиите в Торонто, разглеждайки предлаганите преживявания, ме привлече Еверест, история за двама души, които се опитват да изкачат най-високата планина в света без използването на бутилиран кислород. 

Аз бях очарован от планините още от детството си и никога не съм имал привилегията да посещавам Непал, така че ми се струваше безразсъден. Използваната слушалка беше новият Samsung Galaxy Gear VR, който между другото се захранва от Oculus.

Няма да изпадам в прекалено много подробности за самото кинематографично изживяване, но разказването го изкара извън парка. За първи път изпитах шест степени на свобода – способността да се движа свободно и да гледам във всички посоки. 

Експедицията на Еверест бе заснета в 8K 3D Ambisonic Audio Virtual Reality и тя показа. От близък план на коварното пътуване на алпинистите, като огромните пролуки, с които трябваше да се придвижват, до условията на живот вътре в палатката им, както и окончателното изкачване до върха, наистина се чувствах така, сякаш съм част от експедицията. 

До обещаващо начало.

Опитах и ​​други преживявания, включително След Дан Греъм, описани като интерактивна художествена инсталация и 12 секунди пушка, за училищна стрелба. Те не бяха лоши, но всъщност не ме оставиха удивителни. Обаче последният ми потапящ набег, Свети град, беше още един пример за това колко мощен VR може да бъде като средство за разказване на истории.

Интерактивното преживяване ви отвежда в Йерусалим, град, който има огромно значение и за четирите основни Авраамични религии. Чух перспективи от равин, свещеник и мюсюлмански суфи. Бях транспортиран до Западната стена, един от най-светите места на юдаизма. И научих толкова много за историята на града, че сега се чувствам принуден да го посетя лично, веднага щом мога.

Творчество извън игрите

„Започнахме FIVARS, защото искахме да тестваме креативните граници на нов носител и да избегнем най-очевидните клишета за неговото приложение“, казва Керам Малики-Санчес, режисьор и режисьор на FIVARS, който сега е на петата си година. 

„Отваряйки вратите за международна общност, ние приветстваме възможността да се учим от хора, работещи в различни територии, чувствителност, култура и технологии.“

Керам остава оптимизиран за бъдещето на VR / AR, но казва, че хората трябва да оставят след себе си тесните си представи за това каква е технологията и как се използва.

„Случаите на употреба ще бъдат повсеместни. Ще използваме тези инструменти във всеки аспект от нашия живот, от симулацията на среда, климат, общества, физически приложения … до концепции и опит, до които настоящите медии не могат да си позволят достъп “, казва той. „Ще можем да създадем понятия, които е много трудно да се изобразят в момента, във физиката, във философията и т.н.“ 

Докато Малики-Санчес е значително по-ентусиазиран от потапящите технологии, отколкото аз, само два часа VR разказване на истории ме превърнаха от скептик в оптимист. И това определено е стъпка в правилната посока.

Може ли създаването на филми да бъде бъдещето на VR?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.