Ce este Metadata și Ce înseamnă?

Metadata este un termen pe care îl vedem și îl auzim mult în zilele noastre. Pentru oricine este familiarizat cu limba greacă sau latină, sensul său poate să nu fie evident – deoarece în aceste limbi, „meta” se referă la schimbare și poziție, respectiv.

Dar „meta” în metadate este un tip modern, autoreferențial – metadatele sunt date despre date. Sunt datele care se descriu, sau cel puțin obiectul sau pachetul din care face parte.

Acest ghid va examina care sunt metadatele și la ce se utilizează – inclusiv implicațiile asupra vieții private.

Metadata a început în bibliotecă

Pe scurt, metadatele sunt utilizate pentru organizarea informațiilor, astfel încât să fie mai ușor de descoperit si foloseste.

A început în biblioteci, ca mijloc de catalogare a informațiilor arhivate. Da: faimosul sistem Dewey Decimal este un exemplu timpuriu de metadate.

Cardurile din catalogul bibliotecii ar include date sistematizate despre fiecare carte, cum ar fi:

  • Titlul cărții
  • Autorul său
  • Categoria de subiect
  • O sinopsie scurtă
  • Un cod de catalog care le-a spus utilizatorilor de bibliotecă cum să găsească locația cărții

Ideea din spatele metadatelor nu s-a schimbat cu adevărat de la crearea acestui sistem. Abia a devenit digital și este folosit acum pentru orice, de la organizarea bibliotecii de filme până la direcționarea traficului pe internet.

Generați metadate în acest moment

Acum știți ce metadate pot face, este destul de ușor să vă imaginați cum pot fi utilizate pentru organizarea tuturor tipurilor de informații digitale. Și este într-adevăr utilizat într-o varietate masivă de moduri. Iată câteva exemple despre modul în care metadatele sunt utilizate de serviciile pe care le utilizați în fiecare zi.

E-mail – Fiecare e-mail pe care îl trimiteți și primiți include numele și adresa de e-mail ale expeditorului și destinatarului, ora la care a fost trimis, adresa IP de la care a fost trimis și alte date specifice mesajului, precum subiectul. Metadatele sunt utilizate pentru a trimite mesajul la locul potrivit, apoi pentru a-l organiza și afișa corect.

Telefon – Rețelele de telefonie utilizează metadate pentru a conecta apelurile telefonice și pentru a înregistra datele apelurilor pentru facturare și alte scopuri. Metadatele pot include numărul apelantului, ora și durata apelului și chiar locația GPS a persoanelor care vorbesc.

Rețele de socializare – Ați observat cum aplicațiile terțe la care vă înscrieți prin Facebook sau Twitter solicitați întotdeauna acces la informațiile dvs. de bază, lista de prieteni și multe altele? Ceea ce fac este să acceseze metadatele stocate de contul tău de rețea socială pentru a te identifica. Preferințele și interesele dvs. de pe Facebook pot fi, de asemenea, considerate metadate personale despre dvs., care sunt utilizate de serviciu pentru a viza anunțuri și sugestii de pagină care v-ar putea interesa..

pagini web – Metadatele sunt în mare măsură ceea ce face căutarea pe Web. Metadatele tipice ale paginii web includ titlul paginii, o descriere, data publicării, cuvinte cheie și multe altele. Aceste metadate sunt utilizate de motoarele de căutare pentru a cataloga web, astfel încât să puteți căuta cu ușurință.

Bibliotecile media digitale – Indiferent dacă utilizați iTunes sau aveți un server media casnic, metadatele vă păstrează toată muzica și filmele organizate și bine afișate. Metadatele mp3 tipice includ numele artistului, titlul cântecului, numele albumului, anul lansării și multe altele.

Metadatele sunt utilizate și în nenumărate alte servicii de zi cu zi – de la realizarea unei fotografii, la vizionarea TV prin cablu.

Metadatele fac și internetul să funcționeze

O altă utilizare foarte importantă a metadatelor este în direcționarea și gestionarea traficului pe internet. Fără aceste metadate, nicio informație pe care o transmitem pe internet nu ar ajunge acolo unde merge.

După cum probabil știți, datele trimise pe internet sunt împărțite în „pachete” care pot fi gestionate. Fiecare dintre aceste pachete trebuie să conțină informații despre destinația sa, de unde provin și cum ar trebui utilizate. Și, ați ghicit – fiecare pachet trimis pe internet poartă metadate pentru a termina acea treabă.

Metadate și confidențialitatea dvs.

Până acum, ar trebui să fie clar că metadatele sunt cu adevărat utile. Dar există altceva despre metadatele de care trebuie să fim conștienți.

Majoritatea exemplelor de metadate de mai sus – e-mail, apeluri telefonice, rețele de socializare și navigare web generală – poartă informații personale despre tine. Și metadatele dvs. personale sunt transmise pe internet și în alte rețele, unde terții o pot accesa.

Printre persoanele care ar putea accesa metadatele dvs. se numără:

hackerii – Terții rău intenționat care vă accesează datele nesecurizate îl pot utiliza pentru a vă monitoriza activitatea și pentru a vă fura.

Agentii guvernamentale – Atunci când agențiile precum ANS îți monitorizează activitățile, metadatele obținute legal sunt folosite pentru a face acest lucru.

marketerii – Serviciile precum Facebook stochează o cantitate foarte mare de metadate personale despre tine. Și având în vedere că principala sursă de venit a Facebook este publicitatea, este destul de evident de ce.

Fiți conștienți de metadate și rămâneți în siguranță

Metadatele sunt peste tot și în multe feluri ne fac viața mai ușoară și mai bună. Dar merită să ne amintim că pe internet și în alte rețele publice, metadatele personale pot fi văzute și utilizate în moduri despre care poate nu știți.

Ori de câte ori utilizați servicii digitale, generați metadate despre dvs. Securitatea VPN vă poate ajuta să vă păstrați datele în siguranță de la terți. Dar, cu natura omniprezentă a metadatelor de azi, este ceva de care trebuie să fim conștienți.

Faceți clic aici pentru a vă întoarce la ghidurile de confidențialitate pe internet ale ExpressVPN

Ce este Metadata și Ce înseamnă?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.