Ce este Spyware?

Spyware-ul ar putea fi cel mai potrivit nume de software în calcul. Este orice program care se strecoară pe computerul tău ascuns și se aruncă cu informații private fără să știi. La fel ca un spion din viața reală.

Totuși, spionajul tipic nu realizează spionaj în stil James Bond. Este acolo pentru a-ți fura informațiile pentru câștigul prost obținut de către autor.

Nu vrei să faci spyware în viața ta. Așadar, merită să aflați ce este programul spyware, ce se poate întâmpla atunci când computerul este infectat și cum să îl eliminați.

Spyware-ul vine în multe soiuri

Deoarece termenul „spyware” acoperă orice program care vă fură ascuns informațiile, efectele sale sunt diverse și numeroase. Exemple comune includ:

Furtul informațiilor personale – Spyware a fost cunoscut pentru a urmări și transmite totul, de la detaliile cardului de credit și datele de autentificare la sesiunile de chat. Informațiile ar putea fi apoi utilizate în furtul de identitate și fraudă.

Publicitate vizată – Software-ul urmărește site-urile web pe care le vizitați și raportează informațiile către o terță parte, care folosește datele pentru a transmite afișări publicitare relevante. Dacă aceste funcții sunt încorporate în adware, software-ul în sine ar putea furniza reclame nedorite pop-up pe ecran.

Fraude de afiliere – marketerii și rețelele de afiliere au fost supuse unui atac din partea programelor spyware, care au înlocuit identitățile autentice ale afiliaților cu ID-uri aparținând proprietarului spyware-ului. Rezultatul este că proprietarul de spyware primește veniturile pentru munca asiduă a marketerului afiliat.

  Glosarul tehnic de securitate a internetului plin de jargon

Cum spionul vă poate infecta computerul

Spyware-ul diferă în general de viruși și viermi, prin faptul că nu încearcă să se transmită de la un computer la altul. Infecția apare de obicei prin:

  • Împachetarea cu alte programe software, pe care utilizatorii sunt înșelați în descărcarea și instalarea
  • Vulnerabilități de securitate în browserele web și alte programe software, care sunt exploatate de site-uri web dăunătoare pe care utilizatorii sunt păcălți să le viziteze
  • cai troieni ascunse în fișierele atașate de e-mail și alte descărcări, care utilizatorii cred că sunt credincioase sunt fișiere legitime

Operație sub acoperire

Tehnologii Rootkit: Odată ce o bucată de spyware a infectat computerul, de obicei va folosi tehnologii rootkit pentru a se ascunde. Acest lucru face mai dificilă detectarea și eliminarea.

Dezactivarea securității: Pe sistemele Windows, utilizatorii se infectează în mod obișnuit în timp ce utilizează un cont cu privilegii de administrator. Acest lucru permite spionului să funcționeze și cu privilegii de administrator, oferindu-i acces complet la sistem. Spyware-ul ar putea dezactiva apoi firewall-urile și software-ul anti-virus, deschizând ușa pentru infecții suplimentare și împiedicând eliminarea automată a programelor spyware.

Semnele computerului dvs. ar putea fi infectate

Sistem lent: Calculatoarele rulează adesea mai lent după ce au fost infectate cu programele spion. Acest lucru se datorează faptului că spyware-ul folosește resurse de sistem, care ar fi de obicei disponibile altor programe, pentru a urmări și transmite informațiile personale.

Anunțuri pop-up nedorite: Când spyware-ul este combinat cu adware, acesta poate inunda ecranul cu reclame. Dacă primiți o mulțime de ferestre pop-up fără niciun motiv aparent, computerul dvs. este probabil infectat.

  Cum să ștergi tot ce știe Google despre tine

Pagina web nedorită și redirecționări de căutare: Unele programe spyware, cum ar fi infamul CoolWebSearch, vă pot deturna browserul și vă pot controla pagina de pornire și rezultatele căutării. În cazul în care browser-ul dvs. pare să fi mers cu firul, spyware-ul este cauza probabilă.

Cum să eliminați programele spyware

Deși spyware-ul diferă de un virus în modul în care se răspândește și în ceea ce face, eliminarea spyware-ului implică mai ales aceiași pași. Folosiți instrumente de sistem, cum ar fi Windows Defender sau software-ul dvs. antivirus pentru detectarea și eliminarea acestuia. Și preveniți infecția prin a fi precauți cu descărcări web și atașamente de e-mail.

Faceți clic aici pentru a vă întoarce la ghidurile de confidențialitate pe internet ale ExpressVPN

Ce este Spyware?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.