Cum funcționează cheile publice și cheile private?

Dacă nu vă aflați în domeniul tehnologiei informației, există șanse mari ca detaliile protocoalelor de securitate online să pară o limbă străină. Straturi sigure de priză? Criptarea datelor? Chei publice și private? Ce înseamnă totul??

Din fericire, imaginea mare nu este atât de greu de înțeles. În general, cele mai comune forme de securitate online trebuie să se ocupe de cheile publice și private. Pe baza standardelor actuale de securitate web, ambele sunt utilizate pentru a transmite în siguranță date sensibile online, cum ar fi un card de credit.

Diferența dintre cheile publice și cheile private

Să dezlegăm terminologia fantezistă și să ne uităm la o analogie din lumea reală. A cheie publică este ca adresa cutiei poștale. Teoretic, oricine îl poate accesa, dar trebuie să știe unde se află. A cheie privată este ca un lacăt unde o singură persoană (expeditorul) cunoaște combinația. Să spunem că doriți să faceți o achiziție online. Puneți numărul cardului dvs. de credit într-o cutie (un pachet de date), adăugați un lacat (cheia dvs. privată), apoi îl lipiți în căsuța dvs. poștală (cheia publică). Poștașul vine să-l ridice și să-l aducă la destinație (internet).

Acum, rețineți că există un lacăt pe pachet. În acest fel, chiar dacă o persoană nefastă a luat pachetul pe ruta, tot nu ar putea să-l deschidă. O tranzacție pur publică îi lipsește această securitate, așa că, dacă ai ști unde și când trebuie să fii, ai putea să o interceptezi.

Dar înapoi la exemplu. Mailmanul aduce informațiile în căsuța poștală a magazinului (cheia publică a magazinului). Apoi, magazinul își adaugă lacatul pe pachet (cheia privată a magazinului) și îl trimite înapoi. Acum puteți debloca lacatul (cheia privată), dar mai există încă cheia privată a magazinului – este încă sigură. Când o trimiteți înapoi la magazin, numai ei își vor cunoaște cheia privată, astfel încât să poată deschide încuietorul în siguranță și să scoată informațiile despre cardul dvs. de credit din cutie, fără nici o teamă ca acesta să fie deturnat sau văzut de persoana greșită.

  Protejați-vă confidențialitatea financiară cu Bitcoin: un ghid cuprinzător

În lumea online, toate acestea au loc între servere și browsere web. În timp ce există transmisie înainte și înapoi, aceste explozii de pachete de date se transmit electronic, astfel încât deplasarea între computer și computerul magazinului durează fracțiuni de secunde. Acest protocol este cunoscut sub numele de criptare asimetrică și este standardul prin care au loc tranzacțiile cele mai sensibile.

Există două lucruri importante pe care să le știi ca utilizator ocazional. Primul, să știți că puteți avea încredere în cele mai noi tehnologii pentru a vă păstra în siguranță detaliile private atunci când transmiteți date sensibile pe internet datorită protocoalelor de genul acesta. Al doilea, modalitatea de a recunoaște acest lucru atunci când se întâmplă, vine dintr-o privire rapidă asupra browserului tău web. Două lucruri se vor schimba atunci când utilizați o transmisie sigură – veți vedea o pictogramă cu lacăt undeva pe browserul dvs. (de exemplu, pe Google Chrome, apare la stânga URL-ului), iar URL-ul în sine își va schimba prefixul din http. la https.

Când le vedeți, puteți fi sigur că datele dvs. se transmit în siguranță. Față de acest lucru este faptul că, dacă orice site solicită informații critice – numere de cărți de credit, numere de securitate socială, numele fetiței mamei sau orice alte detalii care pot fi utilizate pentru a vă identifica prin canale oficiale – asigurați-vă că le vedeți vizibile. schimbări. Dacă nu le vedeți, abțineți-vă de a apăsa butonul Trimite. Deși există șanse mari ca nimeni să nu facă o „unitate de date” și să vă fure informațiile, nu doriți să fiți statistica nefericită în această situație.

  Ce este o gaură de securitate și cum poate să te târăască?

Faceți clic aici pentru a vă întoarce la ghidurile de confidențialitate pe internet ale ExpressVPN

Cum funcționează cheile publice și cheile private?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.