Glosarul Bitcoin complet

[ware_item id=33][/ware_item]

Contents

21

Număr simbolic, deoarece există doar vreo 21 de milioane de Bitcoin existenți. Nu se știe de ce Satoshi Nakamoto a ales acest număr exact.


100X

Se referă fie la creșterea preconizată a unei monede, fie la valoarea de levier folosită într-o tranzacție cu marjă. Fie un semn de acțiune extremă sau disponibilitate de a-și asuma riscuri.

51% atac

O majoritate a minerilor Bitcoin s-ar putea ciuda în dovada unor blocaje de lucru pentru a ataca lanțul. Un astfel de atac nu ar permite minerilor să fure niciun fond, dar ar putea inversa tranzacțiile confirmate recent și să blocheze tranzacțiile specifice sau generale, de exemplu, prin înghețarea fondurilor. Un atac de succes de 51% poate opri sistemul.

Abordare

Pentru a trimite pe cineva Bitcoin, aveți nevoie de adresa ei Bitcoin. O adresă este, din punct de vedere tehnic, hașa SHA-256 a unei chei publice, pre-fixată cu 1, 3 sau bc1. Poate fi codat cu baza58 sau bech32.

Airdrop

Procesul de atribuire a unui Altcoin recent creat deținătorilor Bitcoin existenți. De obicei, acest proces impune utilizatorilor să introducă cheile private în clientul Altcoin - o mișcare periculoasă care necesită utilizatorului să-și mute Bitcoin mai întâi înainte de a-și revendica aerul.

Altcoin

Orice criptocurrency sau jeton care nu este Bitcoin. De obicei folosit într-un mod derogatoriu. Sinonim cu shitcoin.

ASIC

Circuit integrat specific aplicației Jetoane specializate optimizate pentru a îndeplini funcția de hash SHA-256 utilizate în Bitcoin Mining.

Schimb atomic

Schimbarea unui bitcoin pentru un Altcoin într-un mod care nu necesită o escrow se numește Swap Atomic. Este o tranzacție făcută în condițiile unei alte tranzacții și aplicată cu criptografie, ceea ce face imposibilă înșelarea oricăreia dintre cele două părți. Un swap atomic poate fi un bun exemplu de contract inteligent.

Base58

Folosit pentru ca numerele mari să fie mai scurte și mai ușor de analizat decât cele binare sau cele utilizate în mod obișnuit10 (folosind sistemul familiar de numere 0-9). Base58 este schema de codare folosită pentru adresele Bitcoin obișnuite, începând cu 1 sau 3. Cuprinde numerele 1-9, toate caracterele cu majuscule, cu excepția I & O și toate caracterele minuscule, cu excepția l (deoarece ar putea fi confundate cu caractere similare). Vezi și: Bech32.

Sarja

De obicei, o tranzacție Bitcoin conține o ieșire de destinație și o ieșire de modificare. Cu toate acestea, serviciile care efectuează mai multe tranzacții au un stimulent pentru tranzacțiile „lot”. O singură tranzacție cu ieșiri multiple în loc de mai multe tranzacții economisește spațiu de blocuri și taxe.

Urs

O persoană pesimistă despre Bitcoin.

Bearwhale

Un comerciant greu care este pesimist sau vinde cantități mari de monede.

Bech32

Bech32 este o nouă schemă de codificare care face adresele mai sigure, în special în contextul schemelor multisemnature. Aceste adrese încep cu „bc1” și sunt în general mai lungi decât adresele de bază 58.

BIP

Propunerea de îmbunătățire a Bitcoin este o procedură acceptată frecvent pentru a propune modificări și completări la codul Bitcoin. Nu toate PIB-urile sunt relevante pentru consensul de la Nakamoto - unele guvernează pur și simplu procedurile, cele mai bune practici sau standardele.

ATM Bitcoin

O casă automată Bitcoin vinde Bitcoin în schimbul monedei de hârtie. Unele mașini pot, de asemenea, să distribuie fiat.

Numerar Bitcoin

În august 2017, un grup de pasionați de Bitcoin a modificat regulile de consens ale Bitcoin, în special cele care guvernează Dimensiunea blocului. Întrucât doar câțiva mineri și participanți li s-au alăturat, rețeaua s-a ridicat permanent. Toți cei care au deținut Bitcoin înainte de furculiță au primit o sumă egală de numerar Bitcoin (cunoscut sub numele de airdrop), care poate fi tranzacționat pe alte schimburi.

Bitcoin Core

Bitcoin Core este cel mai popular client Bitcoin.

Bitcoind

Bitcoind, scurt pentru Bitcoin Daemon, este versiunea pentru linia de comandă a Bitcoin Core.

Bitcoin-qt

Bitcoin-qt (pronunțat drăguț) este interfața grafică a Bitcoin Code, cel mai popular client Bitcoin. Numit după setul de instrumente widget QT, pe care este construit.

Bitcoiner

O persoană care folosește Bitcoin. Tranzacționarea, verificarea, economisirea și exploatarea minieră sunt toate utilizările Bitcoin.

bloc

Un bloc conține tranzacții. Fiecare bloc face referire la predecesorul său, formând un lanț lung înapoi la Geneza Block. Prima tranzacție dintr-un bloc creează în prezent 12,5 Bitcoin din nicăieri - recompensa blocului. Un bloc se găsește, în medie, la fiecare zece minute de un miner. Blocul este apoi propagat în jurul rețelei și acceptat de noduri atât timp cât se conformează regulilor de consens.

Recompensa bloc

Pentru fiecare bloc pe care îl găsește un miner, li se permite să „creeze” Bitcoin din nicăieri. Câte Bitcoin au voie să creeze este definit prin regulile de consens ale Bitcoin. Bitcoin pe care au voie să-l creeze se numește recompensă bloc.

Primele 210.000 de blocuri Bitcoin au conținut o recompensă de 50 de BTC, următoarele 210.000 de blocuri de 25 BTC, în prezent 12,5 BTC, iar în 2020 vor exista doar 6,25 BTC pe bloc. 99% din toate monedele vor fi minate înainte de 2037, toate cu excepția a 100 de Bitcoin vor fi minate înainte de 2081, iar toate, cu excepția unui Bitcoin, până în 2109. Acest lucru va continua până când recompensa blocului va fi redusă la jumătate de 34 de ori, în jurul anului 2145. De atunci, taxele de tranzacție vor fi reduse fi unicul stimulent pentru a mina Bitcoin. Vezi și: Înjumătățire.

Blockchain

Blocurile se referă întotdeauna la blocul anterior, ceea ce creează un lanț de date. Acest lanț se numește blockchain.

Blockexplorer

Vezi: Explorer

Dimensiune bloc

Dimensiunea permisă a unui bloc din blockchain Bitcoin. Din 2010, limita este de 1 MB. Softwork-ul SegWit permite stocarea datelor de semnătură în afara unui bloc, ceea ce face ca blocurile maxime efective să fie aproape duble sau chiar quadruple de 1MB.

Blockspace

Blocurile Bitcoin au dimensiuni limitate, iar cantitatea de spațiu disponibil se numește blockpace. Există taxe pentru utilizarea acestui spațiu, iar procesul prin care minerii selectează tranzacțiile și le includ într-un bloc se numește piața taxelor.

Broadcast

La semnarea unei tranzacții sau la extragerea unui bloc, datele în cauză sunt transmise către întreaga rețea. Durează câteva secunde până când mesajul a ajuns la toată lumea de pe planetă.

BTC

Cel mai des utilizat -> bifează pentru Bitcoin. Majoritatea schimburilor enumeră Bitcoin ca BTC, în timp ce unele dintre ele listează și tranzacționează XBT.

BTM

Numele alternativ pentru un bancomat Bitcoin.

Taur

O persoană optimistă în ceea ce privește Bitcoin.

Capacitate

De obicei măsurată în tranzacții pe secundă sau TPS, capacitatea rețelei Bitcoin variază, în funcție de tipurile de tranzacții. În general, este cuprins între 3 și 5 TPS, în funcție de ce tipuri de tranzacții presupunem că sunt utilizate (vezi SegWit și lot).

Împărțirea lanțului

Vezi: Furca

Schimbare

Când cheltuiți Bitcoin, va trebui să faceți referință la o tranzacție de intrare anterioară, astfel încât toți Bitcoin sunt contabilizați întotdeauna pe blockchain. Dar rareori intrările anterioare se potrivesc cu suma pe care doriți să o trimiteți, așa că va trebui să grupați intrările și să vă trimiteți bitcoin rămas înapoi, ca modificare.

Război civil

Războiul civil Bitcoin din 2017 a gravat în cea mai mare parte în jurul creșterii dimensiunii blocului. S-a încheiat cu crearea de numerar Bitcoin și activarea SegWit pe lanțul Bitcoin.

Client

Un client Bitcoin este un software care interacționează cu rețeaua. Poate fi un nod complet, un nod SPV sau un software specializat.

Coinbase

Tranzacția care conține recompensa Block nu are nicio contribuție. În schimb, datele arbitrare, cum ar fi un număr sau un mesaj, sunt utilizate ca bază de monede. Nu trebuie confundat cu popularul schimb Bitcoin cu același nume.

Coinjoin

O tehnică care amestecă tranzacțiile mai multor persoane pentru a obfuscate care intrări aparțin căror rezultate.

Depozitare la rece

Bitcoins stocate pe un suport (cum ar fi un computer, un stick USB sau o bucată de hârtie) care nu s-a conectat niciodată la internet.

Monede colorate

O tranzacție poate fi atribuită (colorată) cu o semnificație specială, cum ar fi reprezentarea unei fapte. Această faptă poate fi apoi mutată și depozitată ca o tranzacție Bitcoin obișnuită, fără să o amestecați și să o cheltuiți accidental cu Bitcoin obișnuit.

Confirmare

Când o tranzacție este inclusă într-un bloc de către un miner, se consideră că are o confirmare. Fiecare bloc găsit ulterior adaugă o altă confirmare. Numai tranzacțiile suficient de confirmate sunt considerate „finale”. Datorită posibilităților de atacuri, ar putea fi posibilă inversarea unei tranzacții care are doar una sau două confirmări. Dar, după șase confirmări, o tranzacție este, în general, considerată a fi ireversibilă, deși în funcție de mărimea tranzacției, poate fi imposibil să o dublezi să o cheltuiești mult mai devreme. În general, se consideră că tranzacțiile neconfirmate sunt nesigure, deși atacurile sunt rare.

Criptomonedă

Banii asigurați prin criptografie pe un blockchain public.

Criptografie

Criptografia sau criptologia este tehnica de ascundere a informațiilor, securizarea și autentificarea comunicațiilor.

Cyberpunk

Un gen de artă și literatură în care tehnologia avansată este fixată împotriva unei societăți distopice în care prevalează sărăcia. Bitcoin este adesea asociat cu un astfel de viitor datorită naturii sale anarhiste. Nu trebuie confundat cu Cypherpunk.

Cypherpunk

Mișcare socială care își propune să împuternicească individul prin răspândirea tehnologiei, în special a criptografiei. Bitcoin a fost anunțat pentru prima dată pe lista de distribuție a criptografiei, unde mulți cibernetici s-au adunat și au discutat propunerile lor. „Codul Cypherpunks” este un slogan popular atribuit mișcării.

Portofel întunecat

Un portofel experimental Bitcoin care utilizează plăți sigure și monedă pentru a permite tranzacții mai anonime

Zile distruse

O măsurare a momentului în care monedele stocate timp îndelungat sunt cheltuite brusc. O sută de Bitcoin, cheltuită după ce ați stat într-un portofel timp de un an, este considerată 36.500 (365 * 100) „Zile distruse.”.

Dificultate

Se presupune că blocurile sunt găsite de mineri, în medie, la fiecare 10 minute. Pe măsură ce noii mineri se alătură, ei găsesc blocuri mai repede și mai rapid. Dificultatea este ajustată la fiecare blocuri din 2016 (aproximativ două săptămâni) pentru a încetini crearea de noi Bitcoins. Când minerii își opresc mașinile, dificultatea scade în cele din urmă.

Cheltuire dublă

Problema fundamentală rezolvată de Consensul Nakamoto. În blockchain-ul Bitcoin, nimeni nu poate cheltui un Bitcoin de două ori după ce a trecut o anumită perioadă de timp și tranzacția a fost confirmată.

Într-un atac dublu de cheltuieli, un utilizator ar încerca să defaudeze un participant trimițând o monedă, obținând una sau două confirmări, apoi să atace blockchainul minând un bloc contradictoriu al aceluiași -> înălțimea ca blocul care conține tranzacția. Aceasta devine mai ușoară cu cât are mai multă putere de hashing pe care o are un atacator (51% atac) și cu atât mai dificil cu cât sunt mai multe confirmări pe care le are un bloc. După șase confirmări, o tranzacție este considerată, în general, ireversibilă chiar și cu milioane de dolari cheltuiți în atac.

ECDSA

Algoritmul semnăturii digitale cu curbă eliptică este algoritmul folosit de Bitcoin pentru a genera perechi de chei private și publice și pentru a verifica semnăturile acestora. Nu este clar Satoshi Nakamoto a ales acest algoritm, deoarece era relativ necunoscut la momentul lansării Bitcoin.

Împuternicire legală

Un contract între doi parteneri comerciali și un intermediar terț, care este de așteptat să intervină doar dacă una dintre părți solicită acest lucru, de ex. ceva nu merge bine în acord.

Este relativ scump să recurgeți la fonduri tradiționale în comparație cu Bitcoin, unde escrow poate fi stabilit ieftin folosind un portofel multisemnatură 2 din 3. Dacă contractul este îndeplinit, cele două părți tranzacționante pot muta fondurile fără a fi necesară intervenția părții escrow, contrar aranjamentelor tradiționale, unde brokerul trebuie să intervină întotdeauna. Un alt avantaj al Bitcoin este că brokerul nu este niciodată în control deplin asupra fondurilor. Aceștia pot fura fonduri doar coluzionând cu cel puțin unul dintre partenerii care tranzacționează.

schimb valutar

O platformă unde fiat sau alte jetoane pot fi cumpărate și vândute pentru Bitcoin. De obicei, schimburile se specializează în -> OTC, fiat sau jetoane.

Explorator

Un explorator, sau blockexplorer, este un instrument sau un site web care vă permite să navigați în mod convenabil la datele stocate pe un blockchain. Aceasta include căutarea adreselor și a soldurilor asociate acestora, tranzacțiile în așteptare și confirmate și metadate precum OP_Return.

taxă

Datorită spațiului limitat de blocuri, o tranzacție trebuie să plătească o taxă pentru a fi inclusă într-un bloc. În mod ideal, taxa optimă este descoperită pe o piață de comisioane funcționale. Pe termen lung, taxele vor fi principalul stimulent pentru mineri să continue exploatarea, deoarece recompensa blocului va ajunge încet la zero.

Piața comisioanelor

Datorită spațiului limitat de blocuri, o tranzacție trebuie să plătească o taxă pentru a fi inclusă într-un bloc. În mod ideal, o piață care funcționează bine determină cât de scumpe sunt taxele. În perioadele de congestionare, trebuie să se plătească o taxă mai mare pentru a obține confirmarea unei tranzacții, în timp ce o taxă mai mică va permite tranzacția să rămână în mempool până la perioade de congestie mai mică. RBF este un instrument important pentru piața de taxe.

decret

Banii Fiat sunt moneda emisă de un guvern.

Atac de inundații

Similar cu un atac DDoS, un atac de inundație „inundă” mempool cu ​​tranzacții. Pe o piață de comisioane funcționale, aceasta crește comisioanele de tranzacție și limitează capacitatea rețelei. Atacurile la inundații pot fi costisitoare pentru atacator - fie vor trebui să plătească minerii, fie, în sine, mineri, să suporte costul de oportunitate de a nu include alte tranzacții de plată..

Furculiţă

Când toți participanții nu mai sunt de acord cu privire la starea rețelei, aceasta a dat furori. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unei erori, a unei greșeli sau a unui act deliberat. De exemplu, o lărgire a regulilor (cum ar fi creșterea dimensiunii blocului sau numărul de bitcoins existente) duce inevitabil la o furcă de rețea. A se vedea, de asemenea: Hardfork și softfork.

Geneza Block

Toate blockchain-urile au un bloc Genesis, care este primul bloc din blockchain. În blockchain Bitcoin, Genesis Block conține celebrul mesaj „The Times | 1/3/2009 | Cancelar pe marginea celui de-al doilea instrument de salvare pentru bănci ”. Bitcoins-urile din blocul Genesis nu pot fi cheltuite.

dedublare

La fiecare 210.000 de blocuri, recompensa blocului este redusă la jumătate. Pornind de la 50 BTC pe bloc în 2009, în prezent se ridică la numai 12,5 BTC, după două jumătăți. În cele din urmă, recompensa blocului va ajunge la zero, după 33 de jumătăți. Numit și „înjumătățire” (înjumătățire) & se întâmplă), acest eveniment este sărbătorit în mod popular, similar cu ziua de Anul Nou a Bitcoin.

Hardfork

Orice modificare care lărgește setul de reguli existent (în sensul de a permite ceva care anterior NU a fost permis) este considerată un hardfork. Cu excepția cazului în care toți participanții își actualizează software-ul, o astfel de modificare a regulilor va duce la o divizare a lanțului, numită în mod obișnuit furculiță.

Portofel hardware

Un cip specializat care conține o enclavă securizată care vă stochează cheia privată. Este doar un portofel hardware dacă cheile private nu pot fi extrase.

hașiș

Un hash este rezultatul unui -> funcție hash. O adresă Bitcoin este rezultatul aplicării funcției SHA-256 de două ori pe cheia sa publică. Mineritul Bitcoin folosește aceeași funcție de hash pentru a permite calculatoarelor să demonstreze că au folosit o anumită cantitate de energie electrică în algoritmul de probă al muncii Bitcoin.

Funcția Hash

O funcție hash este o funcție „unidirecțională” criptografică care comprima orice date într-un număr cunoscut sub numele de hash. Acest număr poate fi utilizat ca amprentă pentru orice date. O funcție hash este considerată sigură dacă ieșirea sa nu poate fi prevăzută și dacă nu există două șiruri cunoscute care calculează același hash.

Rata de spălare

Numărul de hashes pe care îl poate efectua un miner Bitcoin.

Antet

Fiecare bloc are un antet de 80 biți în lungime. Conține numărul versiunii, hash-ul blocului anterior, rădăcina Merkle a tuturor tranzacțiilor, ținta de dificultate și nonce.

Înălţime

Fiecare bloc are o înălțime, care este secvența sa în Blockchain începând de la Block 0 la 3 ianuarie 2009.

HODL

O notă greșită de reținere. Reprezintă etosul economisirii și planificării pe termen lung, spre deosebire de a-ți cheltui pur și simplu moneda. Adesea criticate pentru mentalitatea sa „atrăgătoare”, mulți Bitcoiners preferă cultura economiilor și a planificării pe termen lung. Din anumite motive, HODL este adesea privit ca un acronim al lui Hold On for Dear Life în presă.

Portofel cald

Un portofel care rulează pe un computer sau telefon care este conectat la internet. Vezi si: -> Portofel rece.

Intrare și ieșire

O tranzacție Bitcoin se referă, de obicei, la una sau mai multe intrări ca la originea fondurilor sale și la două sau mai multe rezultate. Rezultatul care nu indică un beneficiar este o ieșire modificată. Doar o tranzacție pe bază de monede nu are intrare, deoarece creează Bitcoin din aerul subțire.

carte mare

Un alt nume pentru blockchain Bitcoin. Mai general, un registru este o înregistrare a tranzacțiilor și a activelor, similar cu un bilanț. În rețeaua fulger, fiecare participant are propriul registru, în timp ce în rețeaua Bitcoin toată lumea are același registru.

Retea de fulgere

Rețeaua de fulgere este o rețea care se află „pe partea de sus” a Bitcoin. Participanții se pot conecta la rețea depunând Bitcoin în contracte inteligente specializate. Atunci pot face tranzacții infinite între ele la taxe foarte mici, fără a fi limitate de constrângerile de capacitate ale Bitcoin.

Timpul de blocare

O caracteristică a contractelor inteligente utilizate în rețeaua fulger este conceptul de verificare-blocare-verificare sau CLTV. Creează o tranzacție care poate fi rambursabilă numai după ce a trecut un anumit interval de timp.

Mainnet

Numele pentru rețeaua Bitcoin live, spre deosebire de Testnet.

Maleabilitate

Un bug în tranzacțiile Bitcoin standard permite oricui să schimbe ID-ul tranzacției înainte de extragerea tranzacției. Această eroare face dificilă legarea tranzacțiilor neconfirmate între ele. S-a remediat prin introducerea unui nou standard de tranzacții numit SegWit.

Apel în marjă

Când tranzacționați Bitcoin cu efect de levier, poziția dvs. este garantată doar până la pierderea ta. Dacă se întâmplă acest lucru, sunteți „marjă numită” și garanția dvs. (de exemplu, Bitcoin-ul dvs.) este vândută și sunteți rekt.

Maximalist

Cineva care deține sau folosește doar Bitcoin și care crede că este singurul sistem de criptocurrency sau blockchain care merită să petreci timp și efort. Adesea însoțit de convingerea că efectele puternice de rețea vor conduce la o singură criptocurrență care domină plățile globale.

Mempool

Fiecare client păstrează o înregistrare a tuturor tranzacțiilor neconfirmate. Această listă constituie mempool-ul. O tranzacție este eliminată din mempool dacă un client consideră că este prea vechi sau dacă este inclus într-un bloc.

Fuziune minieră

În exploatarea minieră, un blockchain acceptă munca depusă pentru un alt blockchain ca lucrare valabilă. Acest lucru permite unui minerr să mineze pe două blockchains simultan. Namecoin a fost o monedă populară minată de fuziune.

Radacina Merkle

Un singur hash din partea de jos (sau de sus) a unui arbore Merkle se numește rădăcina Merkle. Nicio valoare în arborele Merkle nu poate fi modificată fără a schimba, de asemenea, această rădăcină. Această rădăcină este inclusă în antetul blocului.

Arbore Merkle

În partea de sus (sau de jos) a arborelui Merkle, toate codurile de tranzacție sunt conținute într-un bloc. La fiecare nivel, ID-urile sunt spălate împreună în stratul următor până când rămâne doar un haș: -> rădăcină.

Micropayment

Orice plată neobișnuit de mică este considerată un mic-plată. Plata unei cafele sau a unui tarif cu autobuzul poate fi considerată un mic-plată. Rețeaua de fulgere permite plăți sub 1 Satoshi.

Miner

Un miner Bitcoin este o mașină conectată la rețeaua Bitcoin, care realizează hașe interminabile, numită dovadă a muncii. De asemenea, minerul descrie de multe ori persoana care operează mașina.

Expresie memonică

Vezi: Fraza de semințe

Lună

Unde merge Bitcoin? Pana la luna!

MtGox

Un schimb de criptomonede care a constituit odată aproape tot volumul global de tranzacționare Bitcoin. Incapacitate infirmă în 2014, după ce a recunoscut că a pierdut majoritatea banilor clienților.

Multisig

Scurt pentru multisignature, un multisig este un tip de adresă care permite mai multor părți să controleze colectiv fondurile. Un multisig 2 din 2 are două părți, ambele fiind necesare pentru a vă înscrie la fiecare tranzacție. Este frecvent utilizat în rețeaua de trăsnet. Adresele 2-of-3 multisig sunt utilizate în mod obișnuit pentru depozitare la rece sau escrow.

Consensul Nakamoto

Principala inovație a Bitcoin constă în aplicarea sa de dovadă a muncii. Numit în onoarea inventatorului (inventatorilor) Bitcoin Satoshi Nakamoto.

Namecoin

Singura altă criptovalută prevăzută de Satoshi Nakamoto, Namecoin și-a propus să creeze un blockchain care să stocheze înregistrări de nume, similare cu adresele URL sau numele de utilizator.

Reţea

Rețeaua Bitcoin este formată din noduri, care pot fi miniere sau pur și simplu verificabile. Clienții SPV sau light sunt folosiți numai pentru a efectua tranzacții.

Nocoiner

Un termen derogatoriu pentru cineva care nu deține nicio cryptocurrency, deseori în combinație cu respingerea conceptului în întregime.

Nodul

Un computer care rulează un client Bitcoin care verifică integritatea blockchain și noile tranzacții, precum și transmite noi tranzacții și blocuri colegilor săi. În mod implicit, nodul dvs. Bitcoin se va conecta la alte 8 noduri și îl puteți configura pentru a permite mai multe conexiuni primite. Deoarece rețeaua nu depinde de niciun nod, în special, devine foarte dificil pentru orice parte să împiedice colegii să comunice între ei..

Nonce

Nonce face parte din antetul blocului. Minerul alege în mod liber nonce, cu scopul de a găsi un bloc care are o valoare cu un număr de zero zero. Câte zero depinde de ținta de dificultate.

Serviciu notarial

Un serviciu notarial Bitcoin dovedește existența unei bucăți de date (cum ar fi un document sau o imagine) înainte de o anumită perioadă de timp. Prin includerea unui hash bloc în date, este posibil să se demonstreze existența acestor date după un anumit timp, oferind un interval de timp relativ îngust (~ 10 min) în care au fost create. Totuși, acest lucru nu dovedește autenticitatea acelui document sau imagine - doar existența acestuia.

Bancomat unic

Un bancomat unidirecțional este o mașină în care oamenii pot cumpăra Bitcoin cu numerar sau, mai puțin frecvent, cu un card. Spre deosebire de un bancomat cu două sensuri, acesta nu poate dispensa numerar.

Cod OP

Codurile operaționale definesc limbajul de script Bitcoin. Există aproape 200 de coduri OP, deși multe sunt dezactivate din cauza faptului că nu au o anumită utilizare sau prezintă riscuri inutile.

OP_Return

Acest cod OP face o ieșire nevalidă. Cu toate acestea, este totuși util, în principal, să încorporați date arbitrare pe blockchainul Bitcoin pentru a fi utilizate în alte instrumente, cum ar fi serviciile notariale.

Orfan

Când se găsesc două blocuri în același timp, doar unul dintre ele poate fi valid. Cel invalid va fi orfan, deoarece blocurile succesive nu sunt construite pe el. În cazuri rare, lanțul poate furca temporar, de exemplu, din cauza unei erori sau a unei răutăți. În acest caz, vor exista două lanțuri permanente sau un lanț orfan.

P2P

Vezi: Peer-to-Peer

P2Pool

P2Pool a fost o piscină minieră descentralizată în care minerii sunt plătiți proporțional cu munca lor, scăzând bariera la intrare pentru a deveni miner față de mineritul individual, distribuind norocul de a găsi un bloc asupra unui număr mare de utilizatori și garantează un flux de venit stabil.

P2SH

Plătește către Script Hash. În loc să trimiteți un Bitcoin pe o cheie publică, acesta poate fi trimis și la un script. Pentru a răscumpăra această monedă, proprietarul trebuie să dezvăluie scriptul, iar scriptul trebuie să se execute cu succes. Cu această tehnică, este posibil să creați contracte inteligente în Bitcoin. Adresele P2SH încep cu numărul 3, spre deosebire de 1 pentru adresele obișnuite.

Portofel de hârtie

Un portofel de hârtie este o bucată de hârtie care conține fie o cheie privată brută, fie sămânța unui portofel. Fie servește ca copie de rezervă pentru un portofel, fie este o formă de depozitare la rece.

De la persoană la persoană

„Bitcoin: Un sistem electronic de numerar peer-to-peer” este titlul Bitcoin -> Hartie alba. Peer-to-peer înseamnă că nu există o arhitectură centralizată și că oricine se poate alătura rețelei și vorbește direct cu alți participanți. Alte sisteme populare P2P includ BitTorrent și I2P.

In asteptarea

O tranzacție în așteptare este cea care a fost difuzată în rețea, dar încă nu a fost inclusă într-un bloc. De obicei, se află în mempool.

Ziua Pizza

Pe 22 mai 2010, dezvoltatorul Laszlo Hanyecz a cumpărat două pizza pentru o sumă totală de 10.000 BTC. Aceasta a fost prima tranzacție cunoscută în care Bitcoin a fost folosit pentru a cumpăra un bun fizic. Pizza preferată a lui Satoshi pare să fie ananasul și șunca, așa cum s-a dezvăluit într-un comentariu, deși mulți speră că a glumit.

Punct de vânzare

Dispozitivul sau contorul în care se vinde ceva. În contextul Bitcoin, acesta este de obicei un plugin, o aplicație web, o aplicație pe un telefon sau o integrare la un dispozitiv PoS tradițional. Nu trebuie confundat cu dovada mizei.

Bazin

Un bazin minier permite micilor mineri să colaboreze și să găsească soluția pentru un bloc valid împreună. Soluțiile sunt „colectate” și toată lumea este plătită proporțional cu câștigurile la fond, deși enumerarea exactă variază.

PoS

A se vedea: dovada mizei, a piesei de rahat sau a punctului de vânzare

POW

Vezi: Dovada muncii

PPS

Pay Per Share, o metodă comună pentru piscinele miniere pentru a determina cât de mult este plătit fiecare miner. PPS înseamnă că minerul primește o sumă fixă ​​per hash indiferent dacă piscina găsește un bloc sau nu. Dacă piscina va avea noroc, va păstra profiturile, dar s-ar putea să devină ghinion și să intre în faliment.

Cheie privată

O cheie privată Bitcoin reprezintă un număr aleatoriu de 256 biți în lungime. Din cheia privată, cheia publică este derivată folosind algoritmul ECDSA. Această cheie publică este apoi spălată de două ori folosind SHA-256, codificată cu baza58 și prefixată cu 1 pentru a obține adresa sa. Alte formate de adrese precum bech32 și P2SH au și chei private și publice, dar adresele sunt codificate diferit.

Dovada arsurii

Unele criptomonede folosesc dovada de ardere pentru a aloca acțiuni în lanțurile lor PoS. Pentru a obține o parte din noul sistem, utilizatorii ar trebui să își distrugă Bitcoin, de exemplu, folosind OP_Return.

Dovada mizei

Dovada muncii Bitcoin este cunoscută a fi intens consumată în mod intenționat. În dovedirea alternativă a modelului de miză, minerii produc bloc valabil prin votarea cu monedele pe care le dețin pe lanțul valid. Ideea de PoS datează în fața dovezii activității Bitcoin, dar nu a găsit niciodată o aplicație largă printre criptomonede.

Dovada muncii

De asemenea, supranumit Consensul Nakamoto, PoW este algoritmul de consens al Bitcoin. Minerii distrug energia electrică prin apăsarea antetului blocului cu diferite variante până când găsesc un bloc valid în funcție de ținta de dificultate. Cu cât distruge cineva mai multă energie, cu atât este mai probabil să găsească un bloc nou, care să le recompenseze pentru eforturile depuse de Bitcoin, recent numit tranzacție monedă.

Protocol

Protocolul Bitcoin este setul de reguli care guvernează ceea ce face un bloc de tranzacții valabil, precum și modul în care nodurile comunică între ele. Unele părți ale protocolului sunt ușor de modificat, în timp ce altele necesită consens din partea întregii rețele, ceea ce face schimbări improbabile, fără a înlătura lanțul. Protocolul Bitcoin nu are specificații scrise în mod formal, altele decât codul său.

Cheia publică

O cheie publică este derivată din cheia privată. O cheie publică este un punct pe o curbă ECDSA. Coordonatele x și y au fiecare 256 biți, ceea ce face ca cheia publică să fie lungă de 512 biți.

RBF

Înlocuiți prin taxă. Acest standard permite cuiva să-și crească taxa de tranzacție și să își înlocuiască tranzacția în mempool. Acest lucru permite oamenilor să stabilească o taxă de tranzacție mai mică pentru tranzacții cu prioritate redusă și să o crească mai târziu dacă nivelul comisiei rămâne ridicat sau dacă tranzacția devine prioritară.

Rekt

Evenimentul în care pierzi totul în tranzacționarea criptomonedelor. Scurt pentru „naufragiat”. Consultați și: Apel la marjă.

Satoshi

În onoarea creatorului său, Satoshi Nakamoto, cea mai mică unitate a unui Bitcoin se numește Satoshi. Un Satoshi este 1/100 milioane sau 10 ^ -8 Bitcoin. Prin intermediul a doua straturi precum rețeaua de trăsnet, astfel de unități pot deveni mai divizibile în milli-satoshis, sau 10 ^ -11 Bitcoin.

Satoshi Nakamoto

Creatorul sau creatorii Bitcoin a folosit pseudonimul Satoshi Nakamoto pentru a publica Bitcoin -> Whitepaper și comunicați cu colaboratorii. Satoshi a fost auzit ultima dată în decembrie 2010.

scenariu

Bitcoin permite tranzacțiilor să includă scripturi care pot fi utilizate pentru a crea contracte inteligente. Bitcoin folosește un limbaj de script propriu și unic. De asemenea, este posibil să trimiteți Bitcoin către un hash de script (P2SH) în locul unei chei publice. Vezi și: Coduri OP.

Scripting limbaj

Limbajul de script Bitcoin permite crearea unor reguli complexe pentru răscumpărarea unei intrări, cum ar fi contractele multisemnature și contractele inteligente. Din motive de securitate, însă, numărul de coduri OP sunt limitate, nu există bucle și limba nu este completă.

Al doilea strat

Rețelele care folosesc blockchain-ul Bitcoin doar pentru a ancora informații cruciale sau contracte inteligente. Astfel de rețele sunt importante pentru scalarea Bitcoin către miliarde de utilizatori. Printre exemple se numără serviciile notariale și rețeaua fulger.

Expresie de semințe

În loc să faceți o copie de siguranță a fiecărei chei private dintr-un portofel Bitcoin, o frază de semințe (sau expresie mnemonică) poate fi utilizată pentru a genera adrese aleatorii infinite. Doar fraza este necesară pentru a le sprijini, iar această acțiune trebuie efectuată o singură dată.

SegWit

Un nou tip de tranzacție care rezolvă problema de maleabilitate a tranzacțiilor Bitcoin vechi. A fost implementat ca softfork, dar în combinație cu lipsa creșterii dimensiunii blocului a devenit o problemă controversată care a contribuit la furculita de numerar Bitcoin.

SHA-2

SHA-2 este o familie de funcții de vârf proiectate de Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite. SHA-256, SHA-384 și SHA-512 fac parte din această familie.

SHA-256

SHA-256 este aplicat frecvent în Bitcoin, cum ar fi în crearea de adrese și minerit. Face parte din familia SHA-2.

Shitcoin

Vezi: Altcoin

Semnătură

O semnătură criptografică permite proprietarului unei chei private să demonstreze că deține această cheie fără să o dezvăluie. În Bitcoin, este utilizat în principal pentru a dovedi proprietatea asupra monedelor tale.

Drum de mătase

Între 2011 și 2013, Drumul Mătăsii a fost o piață populară pentru vânzarea de droguri și contrabandă. În mod cert, a ajutat Bitcoin să atingă popularitatea și a demonstrat utilitatea și rezistența rețelei. Multe dintre circumstanțele din jurul creării Drumului Mătăsii și preluarea finală de către autorități nu sunt încă cunoscute. Pentru presupusa sa implicare în piața Silk Road, Ross Ulbricht are în prezent o condamnare pe viață pentru trafic de stupefiante și spălare de bani.

Contract inteligent

Un contract inteligent nu este tehnic nici inteligent, nici un contract. Este un program de calculator executat de un sistem distribuit, cum ar fi rețeaua Bitcoin. Regulile sale sunt transparente și nu pot fi înșelate. Ca atare, este considerat incoruptibil.

Softfork

Un softfork este o modificare a regulilor care înăspri regulile rețelei. Toate blocurile create în baza acestui nou set de reguli sunt acceptate de noduri în urma vechiului set de reguli, dar nu neapărat toate blocurile create sub vechiul set de reguli ar rămâne valabile. Spre deosebire de un hardfork, un softfork nu duce la o furculiță permanentă dacă mai mult de 50% din puterea hașei o aplică.

Minerit individual

Exploatarea individuală înseamnă că o entitate nu face parte dintr-un bazin, ci încearcă să minte blocuri complete. Datorită puterii enorme de hash a Bitcoin și a norocului implicat în găsirea de blocuri valide, exploatarea solo este din ce în ce mai dificilă și mai rară.

Atac de spam

Rețeaua poate fi spamată prin crearea unui număr mare de tranzacții pentru dvs. și completarea blocului. Acest lucru crește comisioane și face ca Bitcoin să fie în general mai costisitor de utilizat în timp ce îi scade capacitatea. Limita de mărime a blocului există pentru a reduce costul pe care un atac îl are asupra nodurilor și pentru a garanta că chiar și în timpul unui astfel de atac rețeaua rămâne funcțională. Cu toate acestea, deoarece minerii câștigă taxe de tranzacție, ar putea fi relativ ieftin pentru ei să efectueze un astfel de atac.

Producția cheltuită

Fiecare tranzacție are cel puțin o intrare și o ieșire. Dacă o ieșire este și intrarea către o altă tranzacție, aceasta este considerată cheltuită. Pentru a vă calcula soldul Bitcoin, însumați valoarea rezultatelor nefolosite la care aveți cheia privată.

SPV

Verificare de plată simplificată. În Bitcoin -> Whitepaper, Satoshi discută despre posibilitatea SPV. Acesta ar permite nodurilor să se alerteze reciproc despre blocurile nevalide, fără a fi necesară verificarea blocului complet. SPV nu a fost încă implementat cu succes și ar putea fi imposibil, deoarece nu poate fi dovedit un negativ (că blocul nu este valid). Nu trebuie confundat cu portofelele SPV.

Portofel SPV

Unele portofele își fac publicitate ca portofele SPV. Acestea nu validează blockchain-ul Bitcoin complet, ci se bazează pe noduri pentru a calcula soldul. Aveți grijă, deoarece astfel de noduri ar putea teoretic să spună echilibrul și validitatea tranzacțiilor cu portofelul SPV, de aici caracteristicile de securitate reduse.

Plăți Stealth

Plățile Stealth permit două părți să își plătească reciproc, fără să-și trimită în mod direct o adresă Bitcoin, care ar putea fi interceptată. În schimb, negociază o cheie.

Ţintă

Un număr care descrie dificultatea actuală. Pentru ca un bloc să fie valid, hash-ul antetului său trebuie să fie mai mic decât ținta.

Testnet

Testnetul Bitcoin este o replicare a codului și rețelei Bitcoin. Monedele Testnet nu au nicio valoare și sunt folosite pentru aplicațiile de testare. În legătură cu Testnet, Bitcoin este adesea numit Mainnet.

pendulă

Simbolurile biletelor sunt utilizate pe piețele bursiere pentru identificarea companiilor și valutelor. Bitcoin folosește în mod obișnuit simbolul -> BTC, dar -> XBT este, de asemenea, popular.

Timestamp-ul

Un document poate fi timbrat timp prin încorporarea hash-ului său în blockchainul Bitcoin folosind OP_Return. Vezi și: Serviciu notarial.

Jeton

Un jeton este un obiect care reprezintă un drept. Sub această definiție, Bitcoin poate fi considerat un jeton (dreptul de a tranzacționa pe blockchainul Bitcoin). Mai frecvent, jetoanele sunt menite să reprezinte fapte, contracte sau obiecte fizice. Vezi și: a href = ”# monede colorate”>Monede colorate.

TPS

Tranzacții pe secundă. Vezi și: Capacitate.

Tranzacţie

O tranzacție Bitcoin este un mesaj semnat. Se referă la -> tranzacție de intrare și conține cel puțin una -> de ieșire. Sunt create de un -> portofel și apoi trecut pe -> noduri, care le păstrează în lor -> mempool. Imediat ce a -> miner a inclus tranzacția dvs. într-un -> bloc, este considerat -> confirmat.

ID-ul de tranzacție

Fiecare tranzacție are un identificator. În timp ce tranzacțiile anterioare permit o eroare care face acest ID maleabil, tranzacțiile SegWit au un ID tranzacțional determinist. Acest lucru permite rețelele din al doilea strat, precum Rețeaua de trăsnet.

Turing complet

În utilizarea populară, un computer este Turing complet dacă poate simula un alt computer. Numit după Alan Turing, aceasta înseamnă, în general, că mașina poate calcula orice funcție arbitrară calculabilă. Bitcoin nu este Turing complet, deoarece limbajul său de scripturi are o funcționalitate limitată. Această limitare este o decizie conștientă, deoarece securizarea unei mașini cu funcționalitate limitată este o sarcină mult mai ușor de gestionat.

ATM cu două sensuri

Spre deosebire de un bancomat unidirecțional, o versiune bidirecțională poate dispensa numerar în schimbul Bitcoin.

TXID

Vezi: ID tranzacție

Ieșire nesecată

Vezi: Ieșire cheltuită

Adresa deșertăciune

O adresă Bitcoin care pare să rostească un cuvânt sau constă doar din anumite caractere. Se realizează prin crearea rapidă a cheilor private, derivând adresa acestora și verificându-le cu rezultatul dorit. În funcție de cât timp se presupune că este adresa de vanitate, acest lucru poate dura foarte mult sau poate fi în întregime inviosibil.

Vbyte

Măsurare similară cu greutatea. Un Vbyte este de 4 unități de greutate.

Portofel

Software, hardware sau hârtie care deține Bitcoin. Fie conține cheia privată direct, fie o semință pentru a obține mai multe chei private. Un portofel numai pentru ceasuri conține doar chei publice, dar poate fi utilizat pentru a crea tranzacții nesemnate sau pentru a verifica soldurile.

Greutate

Pentru tranzacțiile SegWit, este mai puțin semnificativ să se calculeze dimensiunea lor, deoarece sunt împărțite între tranzacție și semnătură. O unitate de greutate reprezintă 1 / 4,000,000 dimensiunea maximă a unui bloc. O formă alternativă este vbytes.

Balenă

Cineva tranzacționează cu o cantitate mare de Bitcoin. Vezi și: Ursuleț.

Hartie alba

Documentul de opt pagini lansat de -> Satoshi Nakamoto din 31 octombrie 2008 care conturează funcționalitatea principală a Bitcoin.

XBT

O alternativa -> bifați pentru Bitcoin către BTC-ul cel mai des utilizat. Este menit să respecte ISO 4217, care reglementează faptul că monedele neguvernamentale trebuie să înceapă cu un X.

Zero-cunoaștere

Un tip de schemă criptografică care dovedește soluția unui puzzle fără a dezvălui informații despre acel puzzle. Dovada cunoașterii zero poate fi prezentată în mai multe forme, de exemplu, pentru a demonstra că suma intrărilor și ieșirilor este egală între ele fără a dezvălui suma.

Glosarul Bitcoin complet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.