Istoria improbabilă a lui Tor

Află cum a evoluat Tor de la proiectul militar la dragul anarhic în doar câteva decenii.

Tor: Primii ani

Forțele armate ale Statelor Unite s-au bazat întotdeauna pe o rețea vastă de spioni de pe glob pentru a strânge informații. Deoarece aceste informații deveneau din ce în ce mai digitale în anii 90, agențiile și-au dat seama cât de valoros ar fi pentru activele lor să comunice online.

Spionii nu vor mai avea nevoie de radio voluminoase sau trebuie să descifreze mesaje în ziare pentru a primi informații. Dar armata americană a fost, de asemenea, conștientă de modul în care a fost construit internetul a reprezentat amenințări grave la adresa identității și securității surselor lor. Ar fi foarte ușor să detectăm cine comunica cu serverele operate de informații sau armate din SUA.

Imaginați-vă că un ONG descoperind că unul dintre membrii lor se conectează frecvent pe forumul exclusiv al membrilor unei baze militare sau într-o corporație mare observând că un angajat deschide frecvent site-ul unei agenții guvernamentale. Fără o rețea globală care oferă anonimat, spionii, poliția și alte organizații guvernamentale nu ar fi capabili să comunice eficient cu sursele lor sau să efectueze investigații ascunse.

La mijlocul anilor '90, Laboratorul de Cercetări Navale din SUA a început să lucreze la o soluție. Au început să dezvolte o modalitate de a ruta datele criptate printr-o rețea de computere plasate în întreaga lume. Această metodă de rutare ar ascunde atât originea, cât și destinația tuturor datelor. După 1997, proiectul a fost dezvoltat în continuare de Agenția de proiecte avansate în domeniul apărării (DARPA).

Dar cum ar putea o astfel de rețea să-și autentifice utilizatorii? Și cum o astfel de rețea ar rămâne nedetectată? Cine altcineva ar putea profita de a putea accesa internetul necenzurat într-un mod anonim?

Instrument public în locul armei secrete

Putem specula cu sălbăticie despre aceste întrebări, dar pentru istorici, este dificil să se stabilească prin ce dezbateri au trecut organizațiile militare și de informații implicate și care argumente i-au convins să elibereze software-ul pentru uz public, sub licență gratuită, în 2002. responsabilitatea de a menține proiectul a fost înmânată Electronic Frontier Foundation (EFF), care apoi a predat controlul The Tor Project. Majoritatea fondurilor sale provin în continuare de la guvernul Statelor Unite, deși guvernul Suediei contribuie în mod semnificativ.

Motivele implicării guvernului în proiectul Tor sunt atât de confuze, cât și de schizofrenice. Guvernul dorește să continue să utilizeze rețeaua Tor pentru a obține sursa atacurilor sale, pentru a se infiltra în mișcările drepturilor civile și pentru a permite spionilor săi să comunice inteligența în siguranță și în mod eficient. Pe de altă parte, ei au oferit publicului un instrument care să permită oricui să ofucă sursa atacurilor sale și să ascundă informații de la guvern..

Cu și împotriva guvernului

Însă, pentru a putea folosi acest instrument fără să crească suspiciuni, guvernul trebuie să promoveze rețeaua Tor ca tehnologie de eliberare și abilitare pentru cei care doresc să se elibereze de controlul autoritar. Ei au avut nevoie nu doar să-l promoveze prin răspândirea cuvântului, ci și prin a face software-ul într-adevăr eficient și aprobat de aceiași oameni pe care guvernul dorește să strângă informații despre.

Guvernul trebuia să renunțe la putere pentru a menține puterea. Acest echilibru complicat este probabil și motivul pentru care guvernul SUA și-a făcut un nume atât un susținător viu, cât și un atacator feroce al acestei tehnologii..

Organizațiile precum guvernul SUA nu sunt în întregime omogene și, fără îndoială, sunt formate din actori care încearcă sincer să protejeze drepturile civile, precum și cei care doresc să consolideze structurile autoritare.

cântarul dreptății

Se poate ajunge la un echilibru între putere și libertate?

Pentru a folosi rețeaua Tor în avantajul nostru, trebuie să înțelegem cum funcționează și care sunt limitele. Codul open-source al lui Tor ne permite să înțelegem exact ce se întâmplă sub capotă și să verificăm implementarea criptării sigure.

Dacă sunteți interesat să citiți mai multe despre dezvoltarea Tor, consultați lucrarea de cercetare originală și anunțul de tor 0.0.0.

Citirea ulterioară

Aflați mai multe despre Tor cu aceste articole:

  • Ghid pentru începători pentru Tor
  • Cum funcționează într-adevăr Tor
  • Cum să folosiți Tor pentru a vă proteja confidențialitatea
  • Pornire rapidă la Tor

Imagine prezentată: Paul Hill / Dollar Photo Club

Istoria improbabilă a lui Tor
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.