Siguranța tehnică pentru supraviețuitorii violenței domestice

Avertisment de conținut: Acest ghid discută aspecte legate de violența în familie și abuzuri.

Violența în familie se referă la abuzul de putere și control, care poate lua multe forme. Adesea, tehnologia poate servi drept instrument principal de control și opresiune, online și off.

Supraviețuitorii nu sunt responsabili sau controlează acțiunile abuzatorului lor, dar învățarea despre cum poate fi utilizată tehnologia împotriva lor poate, la rândul lor, să îi ajute să preia controlul și să ia măsuri de precauție pentru a se proteja.

Acest ghid oferă sfaturi despre cum să securizați și să controlați mai bine tehnologia, să vă afirmați autonomia pe tărâmul digital și să lucrați la stabilirea siguranței și securității.

Acest ghid se concentrează în special asupra controlului și abuzului coercitiv legat de tehnologie. Pentru ajutor cu alte aspecte ale violenței domestice, precum și asistență urgentă, vă rugăm să contactați o organizație de violență domestică în care aveți încredere.

Înainte de a începe să citiți dacă credeți că cineva vă monitorizează dispozitivele, vizitați această pagină de pe un dispozitiv la care persoana nu are acces fizic sau de la distanță, precum un computer public, sau utilizați fereastra incognito a browserului dvs. pentru a parcurge această pagină în mod privat.

Contents

Sari la…

Importanța securității digitale în situațiile de violență în familie

Secțiunea 1: Aveți încredere în dispozitivul dvs.

 • Cum să vă informați dacă cineva v-a defectat telefonul, computerul sau alt dispozitiv
 • Asigurați-vă că puteți avea încredere în telefon
 • Asigurați-vă că puteți avea încredere în computer
 • Asigurați-vă că puteți avea încredere în gadgeturile din casa dvs.
 • Asigurați-vă că puteți avea încredere în mașina dvs.

Secțiunea 2: Cum vă asigurați fișierele, datele și informațiile importante

 • Salvați fișierele în cloud
 • Utilizați autentificarea cu doi factori
 • Utilizați USB Sticks-uri secrete
 • Scanează-ți cele mai importante înregistrări
 • Asigurați-vă prezența pe social media

Secțiunea 3: Cum să vă protejați comunicațiile împotriva supravegherii

 • Criptați-vă chaturile
 • Atenție la metadatele telefonice
 • Protejați-vă contul de e-mail

Secțiunea 4: Cum se stabilește independența financiară

 • Securizarea contului dvs. bancar
 • Evitați bancarile online și telefonice
 • Ascundeți-vă cărțile de credit
 • Nu folosiți conturi bancare comune
 • Deschideți propriul cont bancar
 • Folosiți numerar și alte active pentru purtător

Secțiunea 5: Cum să folosiți TAILS pentru a vă asigura activitatea computerului

 • Obțineți un stick TAILS
 • Porniți computerul
 • Setați o parolă
 • Folosiți stick-ul TAILS
 • Lucruri de care trebuie să ții cont

rezumat

Importanța securității digitale în situațiile de violență în familie

Folosim tehnologia în aproape toate aspectele vieții noastre - pentru a comunica cu prietenii și familia, pentru a desfășura muncă, pentru a ne gestiona finanțele și chiar pentru a controla electrocasnice - și avem aproape întotdeauna cel puțin un dispozitiv conectat la noi sau lângă noi. În timp ce aduce multe avantaje, această digitalizare a vieții noastre înseamnă, de asemenea, că tehnologia poate fi folosită de către persoane abuzive pentru a monitoriza, urmări, tulpina și controla victimele lor.

Situațiile de violență în familie pot prezenta un set unic de provocări de securitate digitală care nu pot fi acoperite de alte ghiduri de securitate.

De exemplu, majoritatea oamenilor pot presupune în mod rezonabil că nimeni nu a manipulat telefonul sau computerul lor. Modificările cu dispozitivele sunt scumpe și periculoase, chiar și pentru atacatori, cum ar fi organizațiile criminale, hackerii și agențiile guvernamentale, în parte, deoarece de obicei necesită acces fizic la dispozitivul dvs. Dar în situații de abuz în familie, securitatea informațiilor este o provocare specială, deoarece nu puteți avea încredere în încredere în propriile hardware și dispozitive, în special dacă partajați o casă cu un abuzator, deoarece acestea ar putea avea acces la bunurile voastre..

În plus, un partener de control poate încerca să obțină acces la conturile dvs. online - cum ar fi e-mailul dvs., rețelele sociale, serviciile bancare online și multe altele - prin constrângere sau înșelăciune.

A fi capabil să câștigi încredere că dispozitivele tale nu sunt compromise și să îți afirmi controlul asupra activității tale online este un pas important în redobândirea autonomiei tale digitale.

Cum să-ți recuperezi autonomia digitală

Sfera de aplicare a acestui ghid

Folosiți acest ghid dacă ...

 • Vă confruntați cu abuzuri domestice activate de tehnologie
 • Banuiesti ca cineva ar putea spiona pe computer sau pe activitatea telefonului
 • Te temi că poți fi vizat de cineva din casă sau familie
 • Vrei un mod sigur de a comunica cu oamenii în care ai încredere
 • Vei ajuta pe cineva care se confruntă cu abuzuri domestice activate de tehnologie să-și crească siguranța

Acest ghid vă va arăta cum să utilizați tehnologia pentru a vă proteja de supraveghere, astfel încât să puteți menține în siguranță contactul cu persoanele apropiate și să solicitați ajutor în mod privat.

Acest ghid este destinat să servească ca un complement mai tehnic și nu pentru a înlocui alte ghiduri pe această temă, cum ar fi cele de la HACK * BLOSSOM și prietenii noștri din Rețeaua Națională pentru a pune capăt violenței domestice.

Secțiunea 1: Aveți încredere în dispozitivul dvs.

Pentru a utiliza dispozitivul în siguranță, trebuie să știți că puteți avea încredere în el. Dispozitivul dvs. poate fi un telefon, laptop sau computer desktop sau poate fi o mașină sau un televizor. Pentru a putea avea încredere în dispozitivul dvs., cel mai bine este să îl țineți ascuns și să împiedicați cineva să afle despre existența sa. În cazul mașinii dvs., ascunderea existenței sale este aproape imposibilă, așa că este posibil să nu puteți avea încredere deplină în siguranța sa.

Unele dispozitive sunt ușor de modificat fizic, în timp ce altele nu. De exemplu, este ușor să atașați un tracker GPS la mașina dvs., dar este greu să efectuați modificări la iPhone, deoarece un iPhone este mai dificil de deschis și nu are spațiu în interior pentru piese suplimentare.

Iată ce ar trebui să cauți dacă suspectezi că cineva a afectat telefonul: piese libere, șuruburi lipsă sau zgârieturi unde piesele sunt lipite între ele. Dacă aveți îndoieli, faceți greșeală din partea prudenței și presupuneți că dispozitivul dvs. nu este în siguranță.

Cum să vă informați dacă cineva v-a defectat telefonul, computerul sau alte dispozitive

Nu există un mod sigur de a ști dacă cineva a modificat dispozitivele tale sau dacă cineva îți folosește dispozitivele împotriva ta.

Există totuși câteva semne care pot indica faptul că ceva nu este în regulă. Mai jos în acest articol, veți afla cum vă puteți recăpăta încrederea în dispozitiv.

Este posibil să semnalizați dispozitivul dvs. cu:

 • Dispozitivul dvs. a fost luat de la dvs. pentru o perioadă de timp
 • Dispozitivul dvs. se comportă diferit de cum îl așteptați
 • Abuzatorul tău te descurajează să folosești alte dispozitive sau să părăsești dispozitivul acasă
 • Infractorul tău știe lucruri la care nu te-ai aștepta, precum cu cine ai vorbit, unde ai fost sau conținutul unui e-mail
 • Primiți notificări că cineva a accesat conturile dvs. fără cunoștința sau consimțământul dumneavoastră

Cum să vă spuneți dacă cineva v-a defectat telefonul

Asigurați-vă că puteți avea încredere în telefon

Smartphone-urile oferă o protecție rezonabilă în mod implicit, dar oricine are acces la dispozitiv poate compromite securitatea telefonului. Dacă vă configurați telefonul singur cu o parolă bună și dacă nimeni altcineva nu a avut acces la dispozitivul dvs., probabil puteți presupune că este sigur.

Dacă nu ți-ai configurat singur telefonul, abuzatorul ar putea folosi telefonul pentru a-ți urmări. Este posibil să fi instalat spyware pe telefonul dvs., ceea ce face posibilă monitorizarea în permanență a locației telefonului. „Funcționarea” telefonului dvs. necesită acces fizic la dispozitiv, dar se poate face în mai puțin de o oră. Acest proces, numit înrădăcinare, elimină funcțiile de securitate și garanțiile preinstalate de producătorul telefonului.

Înrădăcinarea permite instalarea oricărui software pe telefonul dvs., invizibilă pentru ochiul netratat. Acest software rulează în fundal, furnizând detalii despre locația dvs. către abuzator. Este dificil de știut dacă un telefon a fost înrădăcinat sau nu. Mai mult decât atât, multe magazine de reparații telefonice oferă înrădăcinare ca serviciu, astfel încât, chiar dacă abuzatorul dvs. nu este priceput în tehnologie, este posibil să găsească totuși o modalitate de a urmări locurile unde se află..

Restabiliți telefonul la setările din fabrică

Când nu sunteți sigur dacă cineva a instalat software-ul de urmărire pe telefon, restabiliți-l la setările din fabrică. Pentru majoritatea dispozitivelor, cum ar fi telefoanele și iPhone-urile mai noi, restaurarea telefonului la setările din fabrică va readuce dispozitivul la o stare rezonabilă de integritate. Cu toate acestea, pentru majoritatea telefoanelor Android, va trebui să „flash” dispozitivul cu o nouă versiune de Android (aka ROM) de la zero. Acest lucru necesită un pic de expertiză, dar există ghiduri online care să vă arate cum să faceți acest lucru.

După ce resetați telefonul la setările din fabrică, setați-l cu o parolă puternică (o parolă greu de ghicit, generată la întâmplare, pe care nu o folosiți nicăieri altundeva sau un număr cu cel puțin șase cifre unice) și asigurați-vă că activați criptarea dispozitivului. Nu folosiți amprentele digitale sau scanerul de față integrat al telefonului dvs., deoarece acest lucru poate permite cuiva să vă deblocheze dispozitivul fără cunoștința dvs., cum ar fi folosind degetul în timp ce dormiți. Cu o parolă puternică și criptare activată, puteți avea acum încredere din nou pe dispozitiv.

Asigurați-vă că puteți avea încredere în computer

Ca și smartphone-urile, puteți avea încredere în laptopul dvs. dacă îl configurați singur și utilizați criptarea pe hard disk și sunteți singurul cu acces la acesta. Din păcate, securizarea unui computer nu este la fel de ușoară ca configurarea unui smartphone, deoarece computerele au rareori opțiunea de a le reseta la setările din fabrică..

Atenție la keyloggers

În general, este mult mai ușor pentru cineva să modifice hardware-ul unui computer desktop decât cu un laptop. Mouse-ul extern și tastatura facilitează atașarea unui keylogger fizic la mașină. Un cheylogger este un dispozitiv care înregistrează toate apăsările de la cheie și face posibil ca cineva să vadă orice date sensibile pe care le-ați tastat, cum ar fi parolele, adresele și corespondența dvs..

Pentru a afla dacă este conectat un keylogger fizic la computer, urmați cablul tastaturii dvs. până în punctul în care ajunge la computer. Dacă există un mic dispozitiv (similar unui stick USB) între cablul dvs. și computer, dispozitivul ar putea fi un keylogger (sau, mai puțin alarmant, doar un adaptor). Rețineți că keylogger-urile mai avansate sunt plasate în interiorul carcasei computerului și sunt dificil de detectat.

Dacă aveți îndoieli, mergeți la bibliotecă

Dacă nu vă puteți încrede în propriul computer sau smartphone, puteți găsi un computer de încredere la bibliotecă. Biblioteca are, de asemenea, facilități pentru a vă permite să faceți copii și scanări ale documentelor dvs., iar personalul bibliotecii este util și bine instruit pentru a vă ajuta să vă securizați documentele online și să comunicați cu alții, chiar dacă nu aveți acces la un computer de încredere acasă..

Semi-încredere în dispozitiv

Chiar dacă nu puteți avea încredere deplină pe dispozitiv, este posibil ca abuzatorul dvs. să nu fie un super hacker care să poată implementa malware sofisticat și să vă juca cu hardware-ul pentru a vă ține sub control.

În acest caz, iată câteva măsuri simple pe care le puteți lua pentru a utiliza computerul în siguranță și în mod privat:

 • Păstrați fișierele pe unitățile USB și ascundeți unitățile USB în locuri sigure. Pentru securitate suplimentară, luați în considerare criptarea unității și setarea unei parole (această funcționalitate este încorporată atât în ​​Windows cât și în macOS).
 • Răsfoiți internetul într-o fereastră incognito pentru a împiedica abuzatorul să nu răsufle în istoricul internetului.
 • Folosiți parole puternice.

Puteți păstra, de asemenea, o copie a Tor Browser pe un stick USB și să îl utilizați pentru a naviga pe internet în mod privat. La sfârșitul acestui articol, veți găsi o introducere în TAILS, care este un sistem de operare care rulează de pe un stick USB pentru a vă proteja datele și activitatea online - chiar și pe computere neîncredere.

Asigurați-vă că puteți avea încredere în gadgeturile din casa dvs.

Toate cele de mai sus sunt valabile pentru alte dispozitive în rețea pe care le aveți în casă, mai ales dacă sunt dotate cu funcții care pot fi abuzate pentru supraveghere, cum ar fi camere, microfoane sau senzori de mișcare. Aceste dispozitive au adesea o securitate slabă; este mai ușor să fii în afara vizionării sau să audiezi aceste dispozitive atunci când ai nevoie de confidențialitate.

Verificați-vă mașina dacă există erori.

Asigurați-vă că puteți avea încredere în mașina dvs.

Modificările fizice ale mașinii dvs. ar putea fi dificil de detectat dacă nu sunteți un expert auto. Ați putea angaja un mecanic auto pentru a vă spăla mașina pentru bug-uri sau trackere GPS, dar a face acest lucru poate fi scump, fără a menționa periculos dacă abuzatorul dvs. are un ochi asupra locului dvs. și a activității financiare. Să ai încredere în mașina ta poate fi dificil. Cunoașterea de către un abuzator a mărcii, modelului și a plăcuței de înmatriculare a vehiculului dvs. ar putea, de asemenea, să vă înlesnească.

A te plimba cu cineva este o bună alternativă la utilizarea propriei mașini. Taxele, autobuzele și trenurile sunt de asemenea opțiuni bune, atât timp cât plătiți cu numerar. Plata cu numerar elimină orice urmă financiară pe care urmează să o urmeze abuzatorul.

Aveți grijă cu aplicațiile de partajare a călătoriei, deoarece acestea pot face ca istoricul dvs. detaliat să fie disponibil prin aplicație și să lase dovezi în extrasul de pe cardul de credit.

Încrederea dispozitivului dvs. este un pas puternic pentru obținerea autonomiei personale, deoarece vă permite să vă păstrați dispozitivul pe dvs. fără a vă compromite confidențialitatea și vă permite să instalați aplicații de mesagerie, astfel încât să puteți comunica în siguranță cu oamenii în care aveți încredere (mai multe despre acest lucru mai jos).

Secțiunea 2: Cum vă asigurați fișierele, datele și informațiile importante

Salvați fișierele în cloud

Dacă aveți un dispozitiv în care vă puteți încrede, ar trebui să vă fie ușor să vă păstrați fișierele și datele în siguranță împotriva abuzatorului. Vă puteți înscrie la serviciile de stocare online (precum serviciile de stocare cloud, cum ar fi Dropbox sau Spideroak) și puteți salva cât mai multe fișiere online. Chiar dacă pierdeți accesul la dispozitivul dvs., veți putea totuși să accesați fișierele salvate în cloud. Nu uitați să vă protejați contul de stocare online cu o parolă puternică pe care numai voi o cunoașteți, sau altfel fișierele din contul dvs. de stocare în cloud ar putea deveni vulnerabile la furt sau la suspiciune.

Utilizați autentificarea cu doi factori

Pentru a vă proteja datele și conturile din cloud de accesul nedorit, asigurați-vă că aveți acces exclusiv la adresa dvs. de e-mail și că sunteți singurul care știe parola. Dacă aveți un dispozitiv în care aveți încredere și știți că abuzatorul dvs. nu are acces la el, autentificarea cu doi factori vă va ajuta să-i împiedicați să acceseze contul dvs. Dacă nu puteți avea încredere și securizați dispozitivul, atunci nu îl utilizați.

Dacă vi se solicită să introduceți o adresă de e-mail de rezervă sau un al doilea număr de telefon, luați în considerare furnizarea e-mailului sau a numărului de telefon al unui prieten de încredere, mai degrabă decât al unuia dvs. Unele servicii, cum ar fi 2FA Google, vă oferă opțiunea de a imprima un set de „coduri de rezervă”, pe care le puteți utiliza în cazul în care pierdeți accesul la telefon. Asigurați-vă că aveți un loc sigur pentru a stoca aceste coduri de rezervă dacă utilizați această caracteristică.

Utilizați USB Sticks-uri secrete

Dacă nu aveți încredere în dispozitivul dvs., puteți încă să stocați în siguranță datele, deși este mai greu să vă păstrați fișierele secrete. Sticks-urile USB secrete vor face trucul - atât timp cât le vei ascunde undeva în siguranță.

Mai bine, păstrați fișierele pe stick-uri USB cu partiții secrete; în cazul în care abuzatorul dvs. ar trebui să obțină unul dintre aceste stick-uri USB partiționate și să-l conecteze la un computer, stick-ul USB ar părea rupt, în loc să vă dezvăluie toate fișierele. Dacă sunteți expert în tehnologie sau aveți un prieten cu experiență tehnică, puteți cripta stick-ul USB sau puteți crea un volum ascuns criptat cu programul gratuit Veracrypt.

Scanează-ți cele mai importante înregistrări

Scanați, fotografiați sau realizați copii ale tuturor documentelor dvs. importante, cum ar fi certificate de naștere, certificate de căsătorie, acte de imigrare, documentele copiilor dvs., diplome școlare, pașapoarte, vize, cărți de credit, documente medicale, documente de judecată, rapoarte ale poliției, acte de asigurare, și permisele de conducere. Aceste înregistrări vă vor facilita recuperarea acestor documente în cazul în care abuzatorul dvs. le scoate de la dvs. Fără aceste documente, vă puteți confrunta cu dificultăți dacă doriți să părăsiți țara, să lucrați, să votați sau să conduceți o mașină și, în unele cazuri, să primiți tratament medical de bază.

Dacă nu aveți acces la un scaner sau fotocopiator, mergeți la biblioteca locală.

Asigurați-vă prezența pe social media

Similar cu stocarea sau e-mailul dvs. de cloud, va trebui să vă protejați intrusele conturilor de social media. Utilizați autentificarea cu doi factori și asigurați-vă că e-mailul pe care îl furnizați la înregistrare este sigur.

Abuzatorul dvs. vă poate folosi prezența pe rețelele de socializare pentru a vă examina. Examinați setările de confidențialitate ale fiecărui cont și luați în considerare retragerea completă a permisiunilor de locație din aplicații. Poate doriți să vă setați contul la privat sau să creați numai conturi sub pseudonime. Fiți avertizat, totuși, că aplicații precum Instagram și Twitter ar putea totuși să vă recomande identitatea falsă ca prieten sugerat persoanei de care încercați să vă ascundeți, pe baza numărului dvs. de telefon, a adresei de e-mail și a altor activități de pe telefon..

De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu partajați informații sensibile pe rețelele de socializare, precum numerele biletelor, documentele de identificare sau detaliile care vă dezvăluie locația exactă, cum ar fi indicatoarele stradale.

Secțiunea 3: Cum să vă protejați comunicațiile împotriva supravegherii

Menținerea comunicațiilor sigure cu prietenii dvs. este mult mai ușoară dacă aveți un dispozitiv de încredere. Fără un dispozitiv de încredere, va trebui să luați precauții suplimentare pentru a menține confidențialitatea chaturilor și a apelurilor telefonice. Folosiți următoarele sfaturi dacă nu credeți că puteți avea încredere în telefon.

Criptați-vă chaturile

Alegeți întotdeauna comunicațiile criptate peste cele necriptate. Funcțiile de criptare din aplicații precum WhatsApp, Telegram, Semnal și Viber fac imposibilă oricui care preia contul dvs. să citească chaturile dvs. anterioare.

Telegram are o serie de funcții care sunt utile în special dacă doriți să mențineți contactul cu oamenii sau să vă adresați pentru ajutor. În aplicația Telegram, puteți seta mesajele dvs. să se „autodistrugă” după o perioadă de timp stabilită, astfel încât chiar să obțineți acces la dispozitivul dvs., nu vor vedea schimburile de mesaje din trecut..

Telegram vă permite să asociați contul dvs. cu un nume de utilizator, pe lângă numărul dvs. de telefon. Încercați să memorați numele de utilizator al contactelor dvs. frecvente, astfel încât să puteți să le contactați în continuare dacă pierdeți accesul la numărul de telefon și la agenda de adrese. De asemenea, Telegram vă permite să setați o parolă, ceea ce face mai dificil pentru cineva care are acces la numărul dvs. de telefon să preia contul.

Atenție la metadatele telefonice

În cazul telefonului dvs., numerele pe care le apelați pot apărea în factură. Persoana care vă plătește factura telefonului poate accesa informații și mai detaliate, cum ar fi atunci când ați apelat la ce număr, pentru cât timp și, în unele cazuri, locația dvs. în momentul apelului. Dacă persoana care încearcă să obțină informațiile despre apeluri vă este apropiată sau are legături de familie cu dvs., este posibil să poată obține o mulțime de metadate de la furnizorul de telefonie mobilă. De asemenea, vor putea trimite toate apelurile primite către telefonul dvs. către un alt număr, ceea ce înseamnă că v-ar putea primi apeluri și texte telefonice, inclusiv cele utilizate pentru verificările de securitate pentru conturile dvs. online.

Pentru a păstra informațiile asociate activității telefonului în afara mâinilor abuzatorului dvs., puteți solicita furnizorului dvs. de telefonie mobilă să adauge un steag „de mare risc” în contul dvs., apelând serviciul de asistență pentru clienți. Mai bine, puteți obține o cartelă SIM preplătită pe care o plătiți cu numerar și să o păstrați undeva în siguranță pentru comunicațiile dvs. secrete.

Protejați-vă contul de e-mail

Protejați-vă contul de e-mail așa cum ar fi stocarea dvs. în cloud Dacă aveți un telefon, puteți avea încredere că aveți acces singur, asigurați-l cu autentificare cu doi factori. Mulți furnizori de e-mailuri, inclusiv Gmail, vă permit să consultați când și unde a fost accesat recent contul dvs. de e-mail. Dacă aveți motive să suspectați că cineva se uită la e-mailurile dvs., poate doriți să consultați acest jurnal de activitate. Ca atare, adresa dvs. de e-mail este un instrument important pentru a păstra legătura cu vechii prieteni și familie.

Imprimantele ar putea oferi informații personale.

Secțiunea 4: Cum se stabilește independența financiară

Abuzatorii folosesc adesea dependența financiară ca o modalitate de a câștiga putere și control. Asigurarea accesului și controlului asupra propriilor finanțe este un pas important în calea către independență.

Securizarea contului dvs. bancar

Dacă aveți un cont bancar în nume propriu, aveți deja un instrument puternic de independență financiară - și ar trebui să vă asigurați că îl veți asigura. Protejați-vă contul bancar asigurându-vă că acesta rămâne în numele dvs. Întrebați banca dvs. ce ar fi nevoie ca un membru al familiei să preia contul dvs., astfel încât să aveți o idee despre cât de ușor sau dificil ar putea fi pentru abuzatorul dvs. accesul la finanțe. De obicei, acest proces impune cuiva să producă un certificat de deces sau o scrisoare de avocat, care nu sunt ușor de obținut sau de falsificat. De asemenea, puteți cere băncii dvs. să adauge un steag cu „risc ridicat” în contul dvs., ridicând bariera oricui încearcă să obțină informații despre contul dvs. sau să vă preia contul.

Evitați bancarile online și telefonice

Desfășurarea activităților bancare prin telefon sau internet vă lasă vulnerabil la oricine încearcă să vă răspundă pentru a vă accesa contul. Dacă nu aveți acces la un computer sau telefon în care puteți avea încredere, puteți vizita banca dvs. personal și puteți solicita ca acestea să dezactiveze definitiv serviciile de telefonie și internet banking pentru dvs..

Ascundeți-vă cărțile de credit

Cardurile de credit sunt mult mai dificil de gestionat dacă nu le puteți păstra în siguranță; tot ceea ce cineva trebuie să-și abuzeze cărțile sunt numerele din față și din spate. Oferind doar numele și câteva cifre din numărul cardului dvs., oricine vă poate anula cardul. Pentru a înrăutăți lucrurile, nu există nicio modalitate de a „descărca” o carte după ce este anulată.

Cardurile de credit sunt, de asemenea, greu de ascuns dacă doriți să le utilizați în mod regulat. Dacă vedeți taxe frauduloase pe cardul dvs., puteți apela banca dvs. în speranța că vor inversa tarifele, dar acest lucru funcționează doar de câteva ori și, în mod inevitabil, vă va răni scorul de credit. Într-un caz ca acesta, ar putea fi mai bine să anulați cardul și să obțineți o nouă carte de credit pe care o păstrați ascunsă sau puteți considera că nu primiți o nouă carte deloc.

Nu folosiți conturi bancare comune

Banii dintr-un cont comun nu sunt ai tăi. În timp ce s-ar putea să retrageți bani din acesta, tranzacțiile dvs. pot fi limitate, sub rezerva examinării și, cu siguranță, permite celuilalt semnatar să vadă în ce cheltuiți banii dvs. și pe care ATM-urile utilizați.

Dacă sunteți presat să vă trimiteți venitul lunar în contul comun împotriva voinței dvs., este posibil să doriți să explorați un aranjament cu angajatorul care vă oferă încet agenția, cum ar fi să vă plătiți să vă plătiți rambursări sau bonusuri neașteptate în bani sau verificați.

Deschideți propriul cont bancar

În funcție de locul în care vă aflați, este posibil să puteți deschide un cont bancar în nume propriu și să-l păstrați în secret de un abuzator. Deoarece multe bănci vor solicita „dovada adresei” pentru a deschide un cont - cum ar fi o factură de energie electrică - va trebui să aveți un partener de încredere sau un membru al familiei care vă poate furniza o adresă. După deschiderea propriului cont bancar, veți putea depune economii în cont sau utilizați cardul de debit aferent pentru tranzacții private.

Folosiți numerar și alte active pentru purtător

Fără propriul cont bancar, există încă câteva modalități prin care puteți obține o anumită autonomie financiară, economisiți pentru viitor și cheltuiți bani fără a-i anunța pe cei din jurul vostru. Banii îmi vin imediat în minte, deși poate fi greu de depozitat. Renunțarea la 10 USD în fiecare săptămână s-ar putea să nu ridice prea multă suspiciune, dar se va acumula într-un teanc de urgență respectabil după doar o jumătate de an.

Aurul este, de asemenea, o opțiune, în special pentru economiile pe termen lung. Sumele semnificativ mari de aur vor ocupa foarte puțin spațiu și, spre deosebire de numerar, nu se degradează în timp. De asemenea, aurul poate apărea sub formă de bijuterii sau poate fi încorporat în alte obiecte zilnice, cum ar fi ceasurile, ceea ce adesea ușurează atribuirea proprietății, de exemplu în instanță.

Criptomonedele precum Bitcoin vă permit să cheltuiți bani online relativ anonim. Spre deosebire de numerar sau aur, este posibil să stochezi Bitcoin online unde este mai greu de furat și mai ușor de ascuns decât numerar sau aur.

Puteți cumpăra Bitcoin în numerar sau puteți accepta plata în Bitcoin pentru serviciile dvs., de exemplu, dacă sunteți freelancer. Puteți utiliza Bitcoin pentru a plăti hoteluri, bilete de avion și carduri SIM fără ca aceste tranzacții să apară pe cardul dvs. de credit sau în extrasul bancar.

Secțiunea 5: Cum să folosiți TAILS pentru a vă asigura activitatea computerului

TAILS (Amnesic Incognito Live System) este un sistem de operare (cum ar fi Windows) care rulează de pe un stick USB de pe orice computer. Puteți utiliza TAILS pentru a vă păstra fișierele în siguranță, pentru a naviga pe web pe computere de încredere și pentru a vă stoca Bitcoin.

Utilizarea TAILS nu este un remediu complet. De exemplu, dacă pierdeți unitatea USB sau unitatea USB este furată, pierdeți și toate fișierele. Cu puține cunoștințe tehnice, TAILS vă oferă acces la un sistem de operare în care aveți încredere, chiar dacă nu puteți avea încredere în computerul pe care îl încărcați.

Obțineți un stick TAILS

Un stick TAILS este un stick USB cu software special instalat pe acesta. Deoarece TAILS necesită foarte puține depozitări, acest stick poate fi foarte mic și relativ ușor de păstrat în secret. Crearea unui stick TAILS și configurarea acestuia cu un volum persistent nu este dificilă, dar necesită cunoștințe tehnice. Dacă nu sunteți confortabil să creați un stick TAILS de unul singur, atunci biblioteca locală, clubul de calculatoare de la școala de cartier, un colegiu comunitar sau grupurile de asistență la violența în familie ar putea să vă ajute.

Porniți computerul

TAILS funcționează cu aproape orice computer. Pentru a porni TAILS, trebuie să reporniți computerul și să apăsați un buton special imediat după pornirea computerului. Aproape toate computerele vă spun ce butoane să apăsați printr-un mesaj similar cu acesta: „Apăsați F9 pentru a intra în BIOS”. Puteți alege apoi „porniți de la USB”.

Setați o parolă

Datele dvs. stick TAILS vor fi protejate cu o singură parolă. Creează o parolă puternică pe care tu și tu singur o puteți reaminti. Oricine are această parolă va putea să vă vadă datele pe stick-ul TAILS, deci faceți-vă parola puternică și păstrați-vă parola dvs..

Faceți clic aici pentru un ghid despre cum să creați parole puternice și memorabile doar cu zaruri.

Folosiți stick-ul TAILS

TAILS vine cu un procesor de text, software de foi de calcul, browser, portofel Bitcoin și multe alte aplicații utile. Puteți utiliza TAILS pentru a vă menține întreaga viață digitală, păstrând activitatea în secret de ceilalți.

Lucruri de care trebuie să ții cont

Deși TAILS vă va proteja de software-ul rău instalat pe computerul pe care îl utilizați, acesta nu vă va proteja de lucruri precum keylogger-urile fizice. Bastonul tău TAILS este de asemenea în pericol de pierderi și furt. Atâta timp cât ai setat o parolă bună pe stick-ul tău, datele tale sunt sigure. Poate doriți să păstrați un stick de rezervă, în special dacă păstrați lucruri valoroase pe unitatea TAILS.

rezumat

Sperăm că acest ghid v-a ajutat să vă transformați tehnologia într-un scut puternic care vă permite să planificați pentru propria siguranță, să vă protejați și să vă eliberați în cele din urmă..

Pentru a recapătă, acum știți cum să faceți următoarele:

 • Asigurați-vă telefoanele
 • Determinați dacă aveți încredere în computer
 • Faceți backup pentru cele mai importante date
 • Stabiliți în mod sigur contactul cu prietenii din rude
 • Obțineți un control asupra finanțelor

Vă rugăm să vă adresați cuiva în care puteți avea încredere dacă vă simțiți amenințați sau controlați.

Siguranța tehnică pentru supraviețuitorii violenței domestice
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.