6 tražilicama koje zloupotrebljavaju vašu privatnost (i 3 koje je zapravo čuvaju)

[ware_item id=33][/ware_item]

tražilice upadaju u vašu privatnost


Kako bi svakome olakšali posao, ExpressVPN je procijenio devet glavnih pretraživača na temelju koliko su invazivne u vašu privatnost. Šest se istaklo kao prijetnja privatnosti, dok su se tri pokazala sigurnijim okladama. Procjena se temelji na politici privatnosti svake tražilice, prisutnosti oglasa i dodatnih usluga usmjerenih na privatnost.

S porastom modernih preglednika, tražilice postale su neprimjetno integrirane u naše internetsko iskustvo. Prošli su dani upisivanja "www.google.com" - samo je potrebno upisati upit u traku za pretraživanje (ili adresnu traku, u mnogim slučajevima), a dolaze rezultati.

Zbog ovog pojednostavljenog iskustva manje je vjerovatno da kritički razmišljamo o tome koje tražilice koristimo. Na Chromeu? Naravno, Google će to učiniti. Internet Explorer? Odvedi me, Bing!

Problem s tim laissez-faire stavom je u tome što ima značajan učinak na način na koji doživljavamo Internet. Ne samo da se tražilice razlikuju u svojim algoritmima, što utječe na rezultate pretraživanja, već imaju i radikalno drugačija pravila o privatnosti. Ovisno o tome s kime pretražujete, možete staviti slučajne činjenice o sebi na prodaju.

Nestašan popis

Google

Opseg prikupljanja podataka: Enormous (ne zaboravite, Google vas prati na YouTubeu)
oglasi: Da
Značajke karakteristike: To vjerojatno zna sve o tebi * zli smijeh *

Google je možda najpopularnija pretraživačica u 2014. godini - domaćin je 67,5% svih pretraživanja u SAD-u - ali to je grozan izbor kad je riječ o privatnosti.

Kako politika privatnosti tražilice informira posjetitelje, Google prati gotovo sve, uključujući vaše upite za pretraživanje, vašu IP adresu, telefonski broj, postavke hardvera - i još mnogo toga!

Prema Googleu, sve se to prikupljanje podataka vrši u korist korisnika:

"Prikupljamo informacije kako bismo pružili bolje usluge svim našim korisnicima - od pronalaženja osnovnih stvari poput jezika na kojem govorite, do složenijih stvari poput oglasa koji će vam biti najkorisniji, ljudi koji su vam najvažniji na mreži ili koji YouTube videozapisi koji bi vam se mogli svidjeti. "

Ako vas, zbog tog stupnja nametljivosti, budete nelagodni, ne bojte se: Google uvijek može učiniti da zaboravite na vas. Također možete spriječiti Google da u budućnosti sazna vaše podatke o lokaciji upotrebom VPN proširenja na Chromeu.

Nakon što očistite ploču, možda ćete htjeti provjeriti i jednu od opcija tražilice na popisu Nice.

prostak

Opseg prikupljanja podataka: Veliki
oglasi: Da
Značajke karakteristike: Nedavno je hakiran njegov pridruženi sustav e-pošte

U posljednje vrijeme stvari nisu dobre za Yahoo, što je uz otkriće da je oko 500 milijuna Yahoo Mail računa bilo hakirano. Sam taj događaj mnoge je ljude usmjerene na privatnost udaljio od tvrtke.

Yahooova tražilica nema o čemu pisati kući (to je "powered by Bing"), ali ima upravitelja interesa za oglas koji vam omogućuje da zaustavite Yahoo u prilagođavanju oglasa koje vidite. To ne sprečava da se oglasi u potpunosti prikazuju, ali barem čini iskustvo pregledavanja nešto manje stalnim.

Bing

Opseg prikupljanja podataka: Velika
oglasi: Da
Značajke karakteristike: Zna gotovo isto toliko o vama kao i Google

Druga najpopularnija tražilica u Sjedinjenim Državama (dijelom zato što "ovlašćuje" ostale tražilice), Bing bilježi i vaše upite za pretraživanje i druge relevantne podatke. No, budući da nije integriran s toliko popularnih platformi kao što je Google (poput YouTubea), moglo bi se smatrati malo manje nametljivim.

To još uvijek ne govori mnogo. Posjet stranice Bingove privatnosti slika detaljnu sliku svih lijepih stvari koje dijelite prilikom pretraživanja:

"Kada izvršite pretragu ili upotrebljavate značajku doživljaja s Bingom koji uključuje provođenje pretraživanja ili unošenje naredbe u vaše ime, Microsoft će prikupljati pojmove za pretraživanje ili naredbe koje navedete, zajedno s vašom IP adresom, lokacijom, jedinstvene identifikatore sadržane u našim kolačićima, vrijeme i datum pretraživanja i konfiguraciju vašeg preglednika. "

Sve u svemu, to su neke prilično prepoznatljive informacije koje se ne mogu prepoznati.

AOL

Opseg prikupljanja podataka: Velika
oglasi: Da
Značajke karakteristike: Ispunjeno nostalgijom za bilo kime na mreži 90-ih

AOL (ponekad napisan kao Aol.) Sličan je Yahoo-u po tome što ga "pokreće Bing". Također je sličan ljubičastom konkurentu po tome što se suočio sa vlastitim skandalom o privatnosti: 2006. godine kompanija je objavila povijesti pretraživanja 650.000 korisnika.

Frustrirajuće je da je AOL-ova stranica o privatnosti daleko manje detaljna od one na ostalim tražilicama. Umjesto da vam daje popis točno podataka koje prikuplja, stranica napominje: "Prikupljamo i primamo podatke o vama i vašem uređaju kad nam ih dajete izravno, kada koristite naše Usluge i iz određenih izvora treće strane. „Ne postoje hiperveze za daljnje objašnjenje, niti ugodne fusnote.

U osnovi, AOL koristite na rizik privatnosti.

Pitati

Opseg prikupljanja podataka: Velika
oglasi: Da
Značajke karakteristike: Njegova traka s alatima za pretraživanje često je u paketu s drugim softverom i teško je to se riješiti

Ask (poznat kao Ask Jeeves u drugom životu) suočio se sa svojim identitetom tijekom 20-godišnjeg postojanja. Ponekad stranica s pitanjima i odgovorima, ponekad čista pretraga, u posljednje vrijeme se pojavila po količini.

Srećom, mnogo je jednostavnije od AOL-a kad vam govori o informacijama koje prikuplja, uključujući, "zemljopisni položaj vašeg mobilnog uređaja (određeno zemljopisno mjesto ako ste omogućili prikupljanje tih podataka ili opću geografsku lokaciju automatski)." Uvjerljive stvari.

Međutim, ono što Ask čini još otežavajućom jest njegova povremena uloga „otmičara preglednika“. Ponekad kad preuzmete neku aplikaciju s interneta, ona će se sastaviti u „korisnu“ traženu alatnu traku za ispitivanje koju ćete instalirati jer niste nisam pročitao uvjete kad ste slijepo kliknuli "Prihvati, prihvati, prihvati ..." Rezultat: Pitaj postaje vaša automatska tražilica na svim preglednicima..

Čak i ako takve prakse same po sebi nisu zlonamjerni softver, one mogu i dalje biti prilično neugodne, pogotovo ako se uzmu u obzir svi podaci koji pitaju može iznenada primiti ruke.

Lycos

Opseg prikupljanja podataka: Velika
oglasi: Da
Značajke karakteristike: Još je oko

Lycos je prošao kroz mnoge iteracije još od Dotcom Bubblea i čak je vidio da pokušava odvojiti marku nosivih predmeta. Hoće li ovo novo utjelovljenje djelovati? Ti ćeš biti sudac.

Kao i druge tražilice na popisu nestašnih, Lycos skuplja puno podataka, uključujući vaš IP, preglednik i platformu. Ima smisla reći da prikuplja "skupne pojmove za pretraživanje", što barem sugerira da pojedinačna pretraživanja nisu vezana za vaš IP (nadamo se).

Popis lijepih

Ixquick

Opseg prikupljanja podataka: Nepostojeće
oglasi: Ne
Značajke karakteristike: Otvorite rezultate pretraživanja putem proxy usluge

ExpressVPN Ixquicku nije stranac. Tražilica se bavi pažnjom na privatnost od 1998. godine, i uprkos tome što ima brže brzine učitavanja od ostalih usluga, nudi relativno snažne rezultate.

Jedna značajka koja izdvaja Ixquick je ta što korisnicima daje mogućnost otvaranja rezultata pretraživanja u proxy prozoru, omogućavajući im anonimni pregled stranica. No, vrijeme utovara može biti prilično sporo, tako da možda neće biti praktično za one koji su na određeno vrijeme.

Ixquick uzima uvjerljiv pristup privatnosti. Web stranica izjavljuje: "Imate pravo na privatnost" i "Jedino pravo rješenje je brzo brisanje podataka ili ne pohranjivanje istih."

ExpressVPN se svesrdno slaže.

Početna stranica

Opseg prikupljanja podataka: Nepostojeće
oglasi: Da
Značajke karakteristike: Izvođenje Googlea bez kršenja privatnosti

StartPage je izdvajanje Ixquicka koji traži Google, u osnovi djelujući kao posrednik. To znači da dobivate svu snagu Google pretraživanja umanjeno za otkrivanje svojih osobnih podataka. Jedina je mana što još uvijek primate oglase, ali barem nisu usmjereni na vas.

StartPage, poput Ixquicka, nudi opciju proxyja za istraživanje rezultata pretraživanja. Međutim, i dalje je nešto sporo i ponekad rezultira pogreškama pri prikazivanju stranica.

Još jedna sjajna stvar o StartPage-u? Zaustavio je bilježenje IP adresa korisnika u 2009. godini.

DuckDuckGo

Opseg prikupljanja podataka: Nepostojeće
oglasi: Ne
Značajke karakteristike: Nudi uslugu Tor (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN je prethodno pregledao DuckDuckGo i svidio mu se. Ne skuplja vašu IP adresu ili druge podatke, ali bilježi pretraživanja - samo ih objedinjuje bez povezivanja s drugim podacima.

DuckDuckGo je jedinstven i po tome što nudi uslugu luka. Ova karakteristika, zajedno sa svojom brzinom, čini je vrhunskim izborom.

Naravno, algoritam DuckDuckGo odabrao je mnoštvo stanovništva. Pretraživanje trenutnih američkih predsjedničkih izbora u kategoriji "Vijesti" pripalo je člancima Wikipedije kao prva dva pogotka, pa budite sigurni da pogledate dalje prema popisu ako želite više raznolikosti.

~

Koristite li neku od gore navedenih tražilica? Javite nam u komentarima u nastavku. Imajte na umu da uvijek možete koristiti VPN da biste sakrili svoju IP adresu, ali to neće zaustaviti tražilice da bilježe druge podatke o vašim pretraživanjima ili vašem računalu!

Izdvojena slika: Pixabay

6 tražilicama koje zloupotrebljavaju vašu privatnost (i 3 koje je zapravo čuvaju)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.