Američki Zakon o slobodi: Jedan korak naprijed, jedan korak … u stranu?

[ware_item id=33][/ware_item]

SAD slobodni čin


Američki Zakon o slobodi konačno je očistio i Dom Sjedinjenih Država i Senat. Neki to hvale kao masovnu pobjedu zbog kršenja prava na privatnost i špijunske agencije, dok drugi brinu da nije ništa više od lijepog jezika zamotanog u birokratsku vrpcu. Kao što je napomenuto u nedavnom izdanju zviždača NSA Edwarda Snowdena, „New York Times-a“, iako smo prešli dug put, pravo na privatnost - temelj sloboda sadržanih u Billu o pravima SAD-a - ostaje ugroženo. "Drugim riječima, iako u novom prijedlogu zakona ima nekih dobrih stvari, to je samo početna točka.

Pitajte lijepo

Skupna zbirka američkih telefonskih zapisa nikad neće stajati. Usprkos pokušajima republikanskih zastupnika, špijunskih agencija i ostalih poslanika, građani jednostavno nisu bili u skladu s širokim ovlastima koje je NSA dala u skladu s odjeljkom 215 Zakona o patrioti. Kao rezultat toga, ne čudi što je Zakon o slobodi napokon prošao i zaustavio skupnu kolekciju bez valjanog razloga. Sada, državna tijela moraju podnijeti posebne zahtjeve telefonskim kompanijama i to učiniti barem s nekim nadzorom.

Nada? Da je ovaj zahtjev potrebno lijepo postaviti prvi je korak na putu ka boljoj internetskoj zaštiti privatnih građana. No, kako ističe Intercept, novi prijedlog zakona daje šest mjeseci počeka za skupljanje zbirki; dok su špijunske organizacije usporavale napore u iščekivanju da ove ovlasti istječu ili se ne obnavljaju, oni mogu odlučiti da sprintaju do kraja 2015. godine, ugrabivši sve što im na putu može. Također je vrijedno napomenuti da novi akt ovjerava gotovo svaki drugi program s obzirom na zeleno svjetlo Patriot Actom, tako da ne čudi što zagovornici privatnosti nisu baš oduševljeni ovom novom „slobodom“. Predsjednik Obama tvitnuo je da će potpisati novi prijedlog onog trenutka kada bude sletio na svoj stol, dok su senatski republikanci uložili napore kako bi suzbili raspravu i spriječili bilo kakve izmjene i dopune. Građani su, u međuvremenu, čvrsto na ogradi.

Zajednička tema

Iako Zakon o slobodi možda nije velika promjena kojem su se nadali Snowden i slične zabrinute strane, njegovo donošenje sada je pokrenulo pravne izazove u drugim zemljama. Prema Tech Crunch-u, na primjer, grupa pod nazivom Privacy International sada je podnijela pravni izazov protiv britanskog GCHQ-a zbog njegove politike skupljanja podataka, tvrdeći da informacije "nisu dovoljno dostupne javnosti, niti sadrže odgovarajuće zaštitne mjere za pružiti odgovarajuću zaštitu od proizvoljnog ponašanja. "

Ovo nije prvi put da se GCHQ našao pod vatrom; Tribunal za istražne ovlasti (IPT) u veljači je presudio da je špijunska agencija ponašala nezakonito kada je podatke dijelila s NSA-om. U skladu s ograničenjima Zakona o slobodi prikupljanja skupnih podataka u Sjedinjenim Državama, Privacy International traži od IPT-a da donese odluku da je prikupljanje skupnih skupova podataka nezakonito i također naloži da se sav nezakonito stečen materijal odmah uništi. Iako izazov možda nije uspješan - u svojoj 15-godišnjoj povijesti presuda u veljači bila je prva koja se srušila protiv britanskih špijunskih organizacija - označava početak trenda: Čak i ako je jedan narod poduzeo male korake kako bi umanjio preširoke ovlasti za prikriveno prikupljanje , drugi će slijediti odijelo.

Održavanje oblaka

Konačno, Zakon o slobodi čini samo male korake naprijed kada je u pitanju zaštita digitalne privatnosti. Kao što je napomenuo Reason.com, čak je i ovaj napredak napregnut pomakom u stranu, s obzirom na čistu složenost formulacije Zakona. To je dugotrajno, na njemu se nalaze izuzeci i amandmani i uglavnom je nepristupačan za one koji nisu punopravni politikolozi. Razlog tvrdi da zakonodavci radije rade na taj način. Ako građani nisu sigurni što se događa, manja je vjerojatnost da će se žaliti.

Poanta? Novi Zakon o slobodi ne oslobađa baš građane od budnih očiju NSA-e i drugih agencija, ali dokaz je da Snowdenove objave i javni pritisak utječu. To je početak.

Izdvojena slika: alexisdc / Fotografski klub Dollar

Američki Zakon o slobodi: Jedan korak naprijed, jedan korak ... u stranu?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.