Američki Zakon o slobodi usvaja Komitet domaćeg pravosuđa unatoč pitanjima privatnosti

Što je američki Zakon o slobodi?

Zastrašujući novi zakon koji bi mogao promijeniti opseg masovnog nadzora upravo je prošao još jednu prepreku. 8. studenoga američki Odbor za pravosuđe SAD-a uveo je Zakon o slobodi SAD-a s nevjerojatnom podrškom od 27 do 8 godina. Za dvostranački račun se kaže da "popravlja" mnoge nedostatke nadzora NSA-e; samo rješava pogrešna pitanja.

Što je američki Zakon o slobodi?

Američki Zakon o slobodi prvi je put uveden kako bi se autorizirao članak 702. Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA), koji bi trebao isteći krajem prosinca. Ovaj vrlo kontroverzni zakon daje NSA slobodu prikupljanja ogromne količine digitalnih podataka o osumnjičenim teroristima izvan Sjedinjenih Država. Zakon o slobodi SAD-a će također omogućiti NSA-u da prikupi neusporedivu količinu metapodataka na građanima koji ne sumnjaju, kao što je pokazalo propuštanje Snowdena.

U stvari, dok zagovornici Odjeljka 702 tvrde da Amerikance čini sigurnijima, zagovornici privatnosti tvrde suprotno, navodeći mnoge slučajeve u kojima je NSA zloupotrijebila tu moć da izvrši „pretragu u dvorištu“ na građanima koji se pridržavaju zakona bez traženja naloga..

"... NSA još nije javno objavila koliko je Amerikanaca pod utjecajem ovog nadzora"

Zaklada Electronic Frontier (EFF) kaže da je najbolje:

„Odjeljak 702 FISA-e - donesen 2008. s malo svijesti javnosti o opsegu i moći nadzora Interneta NSA-e - navodno usmjerava snažni nadzorni aparat NSA-e prema legitimnim inozemnim obavještajnim ciljevima u inozemstvu. Umjesto toga, nadzor je vraćen na nas. Unatoč ponovljenim ispitivanjima Kongresa, NSA još nije javno objavila koliko je Amerikanaca utjecalo na to nadziranje. "

Što SAD Liberty radi pogrešno

Umjesto da se pozabavi tim pitanjima, američki Zakon o slobodi - u svom sadašnjem obliku - sada će zahtijevati od FBI-ja da dobije nalog prije nego što mogu prikupljati podatke o Amerikancima, kada traže dokaze, ali a ne kada slučajevi navodno uključuju protuterorizam.

U osnovi, FBI će imati slobodu odlučivati ​​kada će trebati nalog, a kada ne.

Slučajno, istog dana kada je usvojen Zakon o slobodi SAD-a, Parlament je odbacio još jedan amandman kojim bi se zatvorila rupa u stražnjem dijelu koja NSA-u omogućuje prikupljanje metapodataka prosječnih građana.

Zagovornici privatnosti zbunjeni su, a mnogi drugi zakonodavci zbunjeni su, jer američki Zakon o slobodi ograničava neke aspekte programa masovnog špijuniranja, ali drugima daje više slobode..

Učinak protiv Snowdena?

U svjetlu mnogih propuštanja privatnosti koja su započela sa Snowdenom, ideja o prikupljanju metapodataka i programima masovnog špijuniranja sada se gotovo univerzalno vide kao tabu prakse, ali umjesto da pišu mjere za suzbijanje invazivnih dometa NSA-e, ovaj se zakon aktivno želi dati njima više snage.

Zastupnica Zoe Lofgren, koja je pomogla u uvođenju zakonskog prijedloga zakona usmjerenog na privatnost, odmah je pokazala vidljivu frustraciju zbog očitog nedostatka empatije za pravo javnosti na privatnost. "Stvorili smo mjeru koja nas je zapravo povukla unatrag u smislu ustavnih prava", rekao je Lofgren.

Bljesak nade u privatnost?

"Krajnji je cilj ovdje autorizirati vrlo važan program sa značajnim i odgovornim reformama", rekao je predsjedavajući Goodlatte iz Odbora za pravosuđe Doma. "Ako ne zaštitimo ovaj pažljivi kompromis, sve strane ove debate mogu izgubiti."

Naravno, nisu svi na raspolaganju s ovim novim prijedlogom zakona. Predstavnik odbora Justin Amash iskazao je svoju zabrinutost neposredno nakon saslušanja, rekavši da prijedlog zakona izravno krši Četvrti amandman.

#LibertyAct prošao je odbor 27-8. Omogućuje vladi da pretražuje naše privatne podatke bez naloga - što krši # Četvrti amandman. To je još jedan zakon, poput #FreeedomAct, koji podstiče kršenje naših prava pod krinkom zaštite naših prava.

- Justin Amash (@justinamash) 8. studenog 2017

Još jedan razlog da uvijek držite svoj VPN

Predlog zakona se sada seli u podnožje doma i nadmetat će se s nekolicinom drugih zakonodavnih dokumenata koji se nadaju riješiti što treba učiniti nakon isteka Odjela 702. Budući da je nadzor još uvijek goruće pitanje među mnogim članovima Kongresa - za koje neki tvrde da trenutni prijedlog zakona nije dovoljno jak - očekujte val pro-antiargumenta u narednim tjednima.

Dok vlada luta o tome što učiniti u vezi nadzora, obavezno uzmite privatnost u svoje ruke pomoću VPN-a.

Američki Zakon o slobodi usvaja Komitet domaćeg pravosuđa unatoč pitanjima privatnosti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.