Ažuriranje ExpressVPN WireGuard-a

[ware_item id=33][/ware_item]

Ilustracija laptopa s velikim zelenim otvorenim lokotom na zaslonu.


WireGuard® je besplatni i otvoreni izvorni VPN protokol koji je izvorno napisao Jason A. Donenfeld (ovdje možete podržati WireGuard), a trenutno ga razvija Edge Security LLC. WireGuard djeluje izravno na razini kernela operativnog sustava uređaja, omogućujući šifriranje i dešifriranje podataka brže i sigurnije, uz manji rizik od propuštanja, u usporedbi s drugim VPN protokolima.

Za sada je nada da će se WireGuard etablirati kao široko rasprostranjeni protokol koji VPN veze čini sveprisutnim (uključujući mobilne telefone i Internet stvari) bez rizika od proizvoljnih prekida veze ili velike potrošnje baterije..

Uzbudljivo je vidjeti takva značajna poboljšanja, i, razumljivo, mnogi su uzbuđeni kad ovaj protokol bude komercijalno implementiran. Na ExpressVPN-u se često postavljaju pitanja o našim neposrednim planovima i mišljenjima o WireGuardu, pa želimo iskoristiti priliku za pojašnjenje svog stava.

WireGuard: Odlična ideja u razvoju

WireGuard je jednostavniji za postavljanje i rukovanje od ostalih VPN protokola, iako je potrebno više razvoja prije nego što je spreman za veliko proizvodno okruženje s bezbroj korisnika.

Ovo je mišljenje koje dijele programeri WireGuarda, koji navode na svojoj web stranici:

"WireGuard još nije dovršen. Ne biste se trebali oslanjati na ovaj kôd. Nije prošla odgovarajuće stupnjeve revizije sigurnosti i protokol je još uvijek podložan promjenama. "

Jedan od izazova s ​​kojim je WireGuard suočen je osigurati anonimnost VPN-ova. Ni jednom korisniku ne bi trebao statički dodijeliti jednu IP adresu, niti na javnoj niti u virtualnoj mreži. Korisnikov interni IP adresu mogao bi otkriti protivnik (na primjer, putem WebRTC-a) koji bi ga potom mogao uskladiti s zapisima stečenim od pružatelja VPN-a (krađom, prodajom ili legalnim oduzimanjem). Dobar VPN ne smije biti u mogućnosti uspoređivati ​​takav identifikator s jednim korisnikom. Trenutno, ovo postavljanje nije lako postići putem WireGuarda.

ExpressVPN će podržavati napore za pregled i reviziju WireGuard koda, kao što smo to činili u prošlosti s OpenVPN-om. Doprinosićemo kod i prijaviti greške kad god možemo i izravno razviti pitanja sigurnosti i privatnosti izravno s razvojnim timom. A, s obzirom na smanjenu složenost WireGuarda, svaka javna revizija bit će sveobuhvatnija i pružiti veću razinu sigurnosti.

Na Androidu, Linuxu, Macu i usmjerivačima, WireGuard djeluje vrlo dobro. ExpressVPN, međutim, prvo postavlja sigurnost i privatnost svojih korisnika, pa ćemo pričekati daljnja testiranja prije nego što uvedemo WireGuard u našu veliku korisničku bazu.

WireGuard je registrirani zaštitni znak tvrtke Jason A. Donenfeld.

Ažuriranje ExpressVPN WireGuard-a
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.