Bolnički hakeri oteli ljudsko srce – #WTFSrijeda

Bolnički hakeri oteli ljudsko srce - #WTFSrijeda

Sjećate se one scene u Terminatoru 2 u kojoj Arnold otvara svoje tijelo i izlaže mu gadno kibernetsku ruku? Nakon prve uspješne robotske transplantacije ruku prošlog mjeseca, korak smo bliže tome da bionske dijelove tijela napravimo kao stvarnost.

Ali što se događa kad počnemo zamijeniti svoje stare, raspadnute organe kibernetskim analogima? Naravno, moći ćete brže trčati, skakati više i živjeti duže, ali što je s rizicima?

Grupa studenata Sveučilišta u Južnoj Alabami namjestila je odgovoriti na to pitanje pokušajem hakiranja nečijeg bežičnog pejsmejkera.

Pogodi što? To je potpuno moguće.

iStan je bio čovjek

Dotični pejsmejker pripadao je iStanu, zvanom "najnapredniji bežični simulator pacijenata na tržištu". Ovaj jeziv robot (prikazan dolje) koštao je 100 000 američkih dolara i koristi se u bolnicama kako bi pomogao studentima medicine da praktikuju razne postupke opasne po život.

https://www.youtube.com/watch?v=dcGRq4tTKW0

Iako izgleda poput dementne lutke ravno iz Child's Playa, približno je toliko blizu životnom čovjeku, a prošli tjedan je ubijen hladnom umjetnom krvlju..

Bilo je tako jednostavno

Studenti su odlazili na nastavu u kibernetičku sigurnost i imali su zadatak provaliti u iStanin upravljački sustav putem Wi-Fi-ja.

U roku od nekoliko sati shvatili su da mogu pristupiti iStanovom pejsmejkeru na različite načine, uključujući napade uskraćivanja usluge (DoS), napade sigurnosne kontrole i grube napade na iStanov Wi-Fi.

Mike Jacobs, direktor simulacija na Sveučilištu Južna Alabama i vođa napada, imao je nekoliko riječi izbora u nedavnom članku o Matičnoj ploči:

„Simulator je imao pejsmejker da bismo ubrzali rad srca, mogli bismo ga usporiti. Da je to bila namjera, definitivno bismo mogli nanijeti štetu pacijentu. "

Ali to je tek početak.

"To nije samo pejsmejker", kaže Jacobs. "Mogli bismo to učiniti pomoću inzulinske pumpe ... niz stvari koje bi mogle prouzročiti po život opasne ozljede ili smrt."

Poziv za buđenje zbog budućih postupaka

Pošteno je reći da je bilo koji uređaj povezan s internetom ranjiv na napad. Vidjeli smo kako hakeri mogu hakirati vaš sat, automobil, pa čak i vaš dom. Ali sada se čini da vas i oni mogu hakirati.

Danas je to vaš pejsmejker. Sutra će vam to možda biti kibernetski bubreg. Što je sljedeće? Sitni mikročip u vašem mozgu?

Kako se medicinski napredak sve više naginje bežičnoj povezanosti, nova i zastrašujuća put cyber napada napada se u stvarnost.

Zvuči alarm

"To smo učinili jer smo željeli poboljšati sigurnost na svom kraju i staviti neke zaštitne mjere", kaže Jacob. "Možda nije potpuno moguće spriječiti hakere, ali, znajući da se ovi lako mogu hakirati, povećavate svijest o ranjivosti."

Iako možda nije vrijeme za paniku (još), proizvođačima i budućim programerima vrijedi naglasiti važnost zaštitnih mjera. Kada dođe vrijeme, a vjerojatno će, možda vas vaši bionski organi neće pokušati ubiti.

Cjelovito izvješće možete pronaći ovdje.

Izdvojena slika: Dario Sabljak / Fotografski klub Dollar

Bolnički hakeri oteli ljudsko srce - #WTFSrijeda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.