CISPA je objasnila: Vodič za podrivanje privatnosti

Objasnio CISPA: Zašto bi vam to trebalo biti važno.

Zakon o dijeljenju i zaštiti cyber obavještajnih podataka (CISPA) predstavio je Kongresni dom predstavnik Mike Rogers, ali nije uspio proći senat. U veljači 2013. isti je zakon ponovno uveden i još jednom poražen; Predsjednik Obama otišao je toliko daleko da je rekao da će uložiti veto na prijedlog zakona ako ga ikad prođe kroz Kongres i Senat. Ranije ove godine, demokrat nizozemski Ruppersberger ponovno je uveo prijedlog zakona i - uglavnom ostaje nepromijenjen u odnosu na prethodne verzije. Pa što je velika stvar sa CISPA? Koji je cilj ovog zakonodavstva, zašto ga zakonodavci ne mogu jednostavno ostaviti na miru i što se događa ako ono prođe? Kratki obrazac, to je loša vijest za privatnost. Dugi oblik? Pročitajte dalje kako biste saznali mršave detalje.

Vaši podaci, njihova pravila

Evo ideje iza CISPA-e: zaštititi Sjedinjene Države tako što će NSA i drugim špijunskim agencijama olakšati prikupljanje podataka o kriminalnim i terorističkim aktivnostima koje se odvijaju u američkom kibernetičkom prostoru. Cilj zakona je to učiniti na dva načina, prvo dopuštajući „dijeljenje“ podataka između privatnih tvrtki i vlade i dopuštajući sigurnosnim organizacijama da uzimaju sve privatne podatke bez odobrenja suca ili obavijesti o tome pogođenoj strani.

U praksi to znači da bi NSA mogao prisluškivati ​​vašu e-poštu, navike pregledavanja interneta, kupovinu i bilo koju drugu mrežnu aktivnost koju smatra "informacijom ... koja se izravno odnosi na ranjivost ili prijetnju sistemu ili mreži vladinog ili privatnog entitet. “A budući da je NSA poznat po tome što emitira najšire moguće mreže kada je riječ o tumačenju vladinog odobrenja, bilo bi moguće poduzimati bilo kakvu akciju na mreži kako bi se uklopila s ovom definicijom. Nadalje, odredbe o „dijeljenju“ u CISPA-i učinkovito predstavljaju prisilu od strane vladinih agencija: Iako bi privatne tvrtke mogle dobiti zaštitu od pravnog djelovanja ako se budu voljele odreći podataka o privatnim građanima, mogle bi biti prisiljene i na to bez bilo kakav regres. Poanta? Ovo je loša vijest.

Obsess mnogo?

Budući da je nacrt zakona već dva puta poražen i bez ikakvih značajnih revizija učinjenih u trenutnoj iteraciji, zašto predstavnici vlasti i dalje podržavaju tu ideju? Veliki je pritisak ovdje povećati cyber-sigurnost kroz poboljšani nadzor. Šampioni CISPA-e, držeći tavape na građanima i kriminalcima, kažu da je moguće filtrirati dobro i procesuirati loše.

Posljednje ponovno uvođenje CISPA-e potaknuli su Sonyjevi napadi u prosincu prošle godine - s tim da je Sjeverna Koreja najvjerojatniji krivac, zakonodavci su to smatrali savršenim vremenom da gurnu CISPA-u u središte pozornosti i nadaju se da će strah od kompromisa nadvladati brigu zbog kršenja privatnosti , Ali kao što je primijetio Tech Dirt, nema garancije da bi Sony mogao spriječiti napad NSA-i svojoj bazi podataka. Sony jednostavno pruža najprivlačniju točku razgovora kako bi se rasprava o cyber-sigurnosti ponovo pokrenula. A Gizmodo tvrdi kako CISPA i slični računi jednostavno nisu učinkoviti kada je u pitanju obrana SAD-a - ili bilo koje nacije - od cyber prijetnji. Usmjerenost na nadzor nad sigurnošću govori u nadi da će se cyber-teroristi jednostavno razotkriti svojim postupcima, umjesto da razviju proaktivni plan za zaštitu virtualnih granica.

CISPA-Lite?

Dok CISPA još nije usvojena, Dom je upravo odobrio Zakon o zaštiti cyber mreža (PCNA), koji dopušta razmjenu informacija između privatnih tvrtki i vlade i uključuje odredbe za korporativnu zaštitu od pravnih posljedica. Zasad se čini da je predsjednik Obama na brodu i iako ne postoji jamstvo odobrenja Senata, ovo je prvi korak ka širim ovlastima CISPA-e. Haktivistička skupina Anonymous u međuvremenu je objavila internetsku kampanju za podizanje svijesti s ciljem educiranja korisnika o CISPA i drugim računima koji ograničavaju privatnost, a iako su se uglavnom držali izjava i molbi, oni se ne stide direktno se uključiti tamo gdje im to jamči. Drugim riječima, čak i ako CISPA prođe, možda se vladina "privatnost" na kraju krši.

Bez obzira na čiju stranu raspravu o privatnosti vodite, CISPA ima zabrinjavajuće odredbe, uglavnom zahvaljujući nejasnim formulacijama koje NSA omogućuje široko tumačenje i nedostatku obavijesti o korisnicima. Nadamo se da će predloženi biti poraženi treći i posljednji put; ako ne, možda je vrijeme da Netizenovi koji poštuju zakone svoje podatke stave izvan dometa državnog nadzora.

Izdvojena slika: Peter Griffin / Public Domain Pictures.net

CISPA je objasnila: Vodič za podrivanje privatnosti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.