Google koristi Gmail za praćenje vaših kupovina. Nitko ne zna zašto.

Google košarica s logotipom Gmaila unutar košarice.

Gotovo šest godina Google je izvadio i pohranio sve kupnje, rezervacije i pretplate s vašeg Gmail računa. Nije jasno zašto Google želi te informacije i ne postoji jednostavan način da se sve to izbriše.

Kako Google prati vaše kupnje

U početku ih je CNBC izvjestitelj naišao, stranica "Google kupnje" prati sve digitalne primitke poslane na vaš Gmail još od 2012. godine.

Stranica nije ograničena i na kupnje izravno od Googlea. Od avionskih karata do Amazonove kupnje do usluga dostave hrane, ako je potvrda otišla na vaš Gmail, to je na popisu.

Google uzima ime, datum i ostale specifičnosti vezane uz kupnju i bilježi ih na popisu na stranici.

Google koristi Gmail za praćenje vaših kupovina. Nitko ne zna zašto.Todd Haselton | CNBC

Snimljeni detalji također mogu postati pomalo jezivi. Izvještač iz Buzzfeeda vidio je da Google bilježi posebne zahtjeve za hranom koje je dodala jednom od svojih obaveza.

Google koristi Gmail za praćenje vaših kupovina. Nitko ne zna zašto.Buzzfeed | Google

Kako izbrisati svoje Google kupnje

Nažalost, jedini način da se kupnja ukloni s popisa je pronaći i ručno izbrisati e-poštu koja sadrži originalni račun. Što je još gore, praćenje ne možete isključiti i ne možete masovno obrisati popis. Ovaj je postupak nevjerojatno naporan, posebno imajući u vidu da ovi popisi mogu datirati još od 2012. godine.

Još više zbunjuje to što nema jasne svrhe za prikupljanje ovih podataka. Glasnogovornik Googlea rekao je CNBC-u da je stranica namijenjena "lakšem pregledavanju i praćenju vaše kupovine, rezervacija i pretplata na jednom mjestu" i "oni ne upotrebljavaju nikakve podatke iz vaših Gmail poruka za posluživanje oglasa. ”

Logika koja stoji iza ovog obrazloženja je čudna, informacije se kriju u Googleovoj stranici računa i nije baš lako pristupiti korisnicima koji žele „pregledavati i pratiti kupovinu“. I ako se ta stranica zaista ne promovira na svojim korisnicima, skrivena priroda ove stranice dalje postavlja pitanje zašto je Google stvarno prikupljajući ove podatke.

Google kaže da se brine o privatnosti - mi smo sumnjičavi

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea, nedavno je izjavio da privatnost ne bi trebala biti luksuzno dobro, ali čini se da tvrtka trenira drugačiju definiciju privatnosti. Google čak ima obraz da napiše "samo vi možete vidjeti svoje kupnje" na stranici Kupnje. U redu - samo vi i tvrtka koja češlja vaše e-poruke kako bi ih preuzela.

Dok Google ne odluči olakšati brisanje podataka o kupnji ili, još bolje, zastarjelost ove funkcije, razmislite o upotrebi adrese e-pošte sa sigurnim davateljem usluga e-pošte za slanje svih vaših digitalnih potvrda na.

Google koristi Gmail za praćenje vaših kupovina. Nitko ne zna zašto.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.