Googleovo sticanje Fitbita ključno je za pakovanje privatnosti pod nadzorom IoT-a

Ilustracija pametnog sata s Googleovim logotipom na licu.

Otkako je Google prošle godine preuzeo kontrolu nad Fitbitom u ugovoru o 2,1 milijardi USD, sve su izraženije zabrinutosti oko toga što ugovor predstavlja u pogledu privatnosti korisnika i praćenja podataka..

Iako je ovo možda prvi slučaj da je Google potpuno kupio čitavu kompaniju smartwatch-a, tehnološki leviathan već je neko vrijeme nesumnjivo imao pogled na veći komad nosivog kolača..

U siječnju 2019. kupio je od Fossila pametnu tehnologiju pametnog sata u ugovoru za 40 milijuna USD s ciljem razvoja i promocije svoje Wear OS platforme i istiskivanja više nosivih uređaja.

S pogodbom s Fitbitom, možda je došlo do punog kruga oko ovog obećanja. Googleov blog na kojem se objavljuje da transakcija ima sličan prsten kao i fosilna transakcija.

[Zabrinuti zbog distopijske budućnosti u kojoj je privatnost samo davno zaboravljeni san? Prijavite se na bilten ExpressVPN.]

Rick Osterloh, stariji potpredsjednik Google-ovih uređaja za uređaje, objasnio je da je ulaganje namijenjeno „prigodi za ulaganje još više u Wear OS, kao i uvođenju na tržište nosivih uređaja kompanije Google, koje su napravile Google“.

Istovremeno je uvjeravao korisnike: „Nikada nećemo prodati osobne podatke nikome. Fitbit zdravstveni i wellness podaci neće se koristiti za Google oglase. I dat ćemo korisnicima Fitbita mogućnost pregledavanja, premještanja ili brisanja njihovih podataka. "

Ali potrošači ostaju sumnjičavi. Mnogi su otišli na Twitter kako bi objavili da aktivno traže Fitbit alternative ili da paze na implikacije na privatnost.

Hej! Svi ovdje poznaju # privatnost alternativu @fitbit?

Sad kad ih je @Google kupio, volio bih se prebaciti na nešto drugo.

- Brian Pagán �� + ❤️ (@brianpagan) 15. prosinca 2019. godine

Činjenica da Google ima gnusne zapise o privatnosti ne pomaže baš umanjiti zabrinutosti. Pogledajmo pobliže zašto se posao dogodio na prvom mjestu.

To je Apple, glupi

IPhone i Macbook uglavnom dominiraju naslovi kada je riječ o Appleovim hardverskim izdanjima, no većina ljudi previđa da je Apple Watch jedan od najbrže rastućih odjela tvrtke.

U 2018. godini prodaja Apple Watch-a činila je polovicu sve prodaje pametnih satova na globalnoj razini, s oko 22,5 milijuna isporučenih jedinica. Fitbit je drugi sa značajnom maržom od 5,5 milijuna, Samsung je na trećem mjestu sa 5,3 milijuna, dok je Garmin četvrto mjesto sa 3,2 milijuna.

U debitantskoj godini Apple Watcha, kada su ga kritičari gotovo univerzalno obrušili, uspio je skupiti 1,5 milijardi USD više nego Rolex.

Pustite da to potone na trenutak. Apple je zaradio milijardu dolara više od možda jedne od najpoznatijih marki satova na svijetu.

Od tada Apple Watch je prešao samo iz snage u snagu. Nova verzija ima nekoliko zdravstvenih značajki integriranih u nju, poput obavijesti o otkucaju srca, EKG monitora i mogućnosti otkrivanja pada.

Google je apopologijski ciljao zdravstvo i znao je da mora djelovati brzo; inače bi trajno ustupio prostor Appleu i drugim rivalima. A s izdržljivim tržištem do 2025. porasla bi na 63 milijardi USD, to je ogroman komad novca koji inače ne bi stigao do blagajne.

Nisam financijski analitičar, no ugovor s 2,1 milijardu USD za Fitbit, drugi najveći igrač na nosivom prostoru OS-a, koji je u 2018. ostvario 1,8 milijardi USD prihoda, čini se pristojnim poslom.

Za Google to nije bilo pametno. Sundar Pichai dobio je sniženu cijenu za tvrtku koja ima znatnu količinu kapitala i lojalnu bazu korisnika od oko 28 milijuna. Bez akvizicije, izgleda da nema šanse da je Google mogao napraviti ozbiljnu udubljenost na tržištu pametnih satova.

Kako će Fitbit raditi s Googleom?

Google može zanijekati sve što žele, ali osnova posla je da algoritmi budu pametniji i bace niz još invazivnijih hardverskih proizvoda na javnost..

Tvrtka možda neće prodavati Fitbit podatke trećim stranama kako tvrdi. Ali Fitbit je ostvario neto gubitak prošle godine, a Google sigurno nije dobrotvorna organizacija. Moguće je, ali malo vjerovatno, da bi se Fitbit mogao tretirati kao samostalna divizija, a Google pumpa više novca za R&D i težnja za izgradnjom pametnijih proizvoda.

To ne bi bilo prvi put da je Google veliku potrošio na tvrtku i izgubio. Za Motorolu je platila 12,5 milijardi USD samo da bi je nekoliko godina kasnije otuđila za oko 3 milijarde USD, jer zapravo nikada nije smislila kako da je integrira u svoj osnovni paket proizvoda..

Vjerojatniji scenarij za Fitbit je dublja integracija s Google-ovom sve većom linijom Pixel telefona, Nest Hub-a, Google Home-a i bilo čega drugo što tvrtka smisli. Dakle, imate svoj pametni sat koji vraća podatke natrag u vaš telefon, koji se sinkronizira sa vašim pametnim termostatom i zvučnicima i ostalim uređajima za upravljanje glasom.

U međuvremenu, svi su ti uređaji sposobni pratiti vaš san, rad srca, glazbu koju svirate, ljude s kojima najčešće razgovarate, emisije koje gledate, vrste stvari koje kupujete na mreži i što volite jesti.

Google može tvrditi da podatke ne dijeli izvana, ali ništa ne sprečava tvrtku da prenosi podatke iz jednog odjeljenja u drugi, poput upotrebe Fitbit podataka kako bi napravio svoj termostat pametnijim. Ili naredbe Nest Hub za izgradnju vlasničkih aplikacija za Pixel telefone.

A za tvrtku koja je u 2018. zaradila 100 milijardi USD prihoda od oglasa, gotovo je nemoguće zamisliti da rastuća obitelj hardverskih proizvoda neće se koristiti za pametnije ciljanje u određenom kapacitetu.

Googleova evidencija o privatnosti nije sjajna

Google ima strašne podatke kada je u pitanju zaštita privatnosti, pa zašto bi bilo što drugačije s Fitbit posla? Google Home Mini špijunirao je korisnike, a njegov Project Nightingale mračan je i tajanstven.

Ne mogu vidjeti ovo stjecanje u bilo kojem drugom svjetlu, ali loše za potrošače u cjelini. Nažalost, čini se da ćemo se s ovom distopijskom budućnošću morati suočiti.

Googleovo sticanje Fitbita ključno je za pakovanje privatnosti pod nadzorom IoT-a
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.