Je li privatnost interneta izgubljen uzrok?

Nadgrobni spomenik sa

Većina ljudi smatra privatnost osnovnim pravom. Pravo na osobni razgovor bez da vas netko sluša, pravo na čuvanje vaših stvari izvan javnog pogleda.

ExpressVPN smatra da je privatnost pojedinca nešto što svi zaslužuju.

Dugo vremena na internetu je vladala iluzija o privatnosti. Od sigurnih plaćanja putem kupnje putem Interneta do računa zaštićenih lozinkom na društvenim mrežama - rečeno nam je da su naše informacije zaštićene i sigurne. Možda i dalje vjerujete da jest?

No za mnoge ljude događaji poput masovnog nadzora NSA-e i krađe osobnih fotografija slavnih osoba promijenili su percepciju o internetskoj privatnosti. Čini se da je previše lako za hakere da uđu u naše stvari - i velik dio tog 'hakiranja' je sponzoriran od vlade.

Dobivanje podataka je poput uzimanja slatkiša od djeteta

U posljednjih nekoliko godina bilo je mnogo velikih slučajeva hakiranja i nadzora.

 • Agencija za nacionalnu sigurnost: NSA legalno nadzire telefonske zapise svih Amerikanaca, ima pristup telefonskom i internetskom prometu u SAD-u i inozemstvu i hakira ciljeve kako smatra prikladnim. Velika Britanija i druge vlade to također rade.
 • Krađa fotografija slavnih: Anonimni su 2014. godine na ploči s slikama 4chan objavili preko 500 slavnih fotografija, od kojih mnoge sadrže golotinju. Vjeruje se da je Appleov iCloud servis izvor kršenja.
 • eBay: Usluga internetske kupovine hakirana je sredinom 2014. godine, otkrivajući milijune korisničkih zaporki i podataka.
 • Cilj: 70 milijuna ciljanih kupaca ukradeno je 2014. godine putem podataka o kreditnoj kartici nakon što su hakeri pronašli sigurnosnu rupu u sustavima tvrtke.
 • PlayStation Network: Uslugu internetskih igara hakirao je LulzSec 2011. godine, što je rezultiralo krađom oko 77 milijuna podataka korisničkih računa.

Kad se naši podaci kradu i prate tako često, od velikih tvrtki koje inzistiraju na tome da su naši podaci sigurni u njihovim rukama, čini se razumnim malo manje vjerovati našim podacima.

Cijena besplatnih internetskih usluga vaša je privatnost

Ako koristite besplatne internetske adrese e-pošte i usluge društvenih medija, također svakodnevno prepuštate svoje privatne podatke trećim stranama.

Iz tog su razloga te usluge besplatne. Neki od načina upotrebe vaših podataka uključuju:

 • Ciljanje oglasa: Tražilice, društvene mreže i ostale usluge prate vaše aktivnosti, tako da vas mogu ciljati oglasima.
 • Prodaje svoje podatke: Uz vaš pristanak, a ponekad i bez toga, tvrtke s kojima se prijavljujete putem interneta često prodaju vaše podatke proizvođačima marketinških lista. Bezvrijedna pošta!
 • Nadgledanje e-pošte: Mnoge popularne besplatne usluge web-pošte nadgledaju vaše poruke zbog kriminalnih aktivnosti i mogu biti zakonski obvezne dijeliti svoje podatke s vladinim agencijama.

Naravno, možda ste svega toga svjesni - a ipak vjerojatno još uvijek želite koristiti Facebook, Gmail, Twitter i tako dalje.

Uostalom, ništa nije stvarno besplatno. Možda se odričemo malo svojih informacija vrijedi?

Zlonamjerni hakeri

Druga velika prijetnja privatnosti Interneta je ona za koju se vjerojatno svi slažemo da nije dobrodošla.

Symantec je „Izvješće o prijetnji Internet Sigurnosti za 2014.“ utvrdio da su zlonamjerni softver, krađa identiteta i drugi napadi na naša osobna računala doveli do otkrića više od 552 milijuna identiteta u 2013. godini. Broj kršenja povećao se za 62% i ciljano povećao za 91% napada iste godine.

Sa povećanjem internetskog kriminala, budućnost privatnosti interneta čini se daleko od sigurne.

Koraci u vezi s privatnošću koje možete poduzeti

Kad je sve rečeno i učinjeno, tko je odgovoran za vašu privatnost na mreži? Ti si.

Svatko tko želi potpuno sačuvati svoje podatke mogao bi ostati izvan interneta, ali to u današnjem svijetu nije previše opcija. Dakle, riječ je o poduzimanju ispravnih sigurnosnih koraka i donošenju informiranih odluka o tome kako dijelimo naše podatke. Ponekad, kao i kod vladinog nadzora, ti su nam izbori neshvatljivi. Ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste povećali svoju privatnost.

 • Poduzmite sigurnosne mjere: Čuvajte svoje internetske račune, smanjite rizik od kršenja sigurnosti ažuriranjem softvera i korištenjem sigurnosnog softvera. Ostanite svjesni uobičajenih mrežnih rizika.
 • Pazite s kime se prijavite: Ne vjerujte svakoj oblačnoj usluzi s fantastičnim web mjestima. Istražite na mreži, pročitajte uvjete usluge i potražite kako će upotrebljavati vaše podatke.
 • Koristite VPN uslugu: VPN usluge kriptiraju vaš internetski promet tako da treće strane ne mogu preskakati vaše aktivnosti. Podaci su mnogo sigurniji kada se na Internet povežete putem VPN-a.

Pročitajte više najboljih savjeta o privatnosti interneta ovdje.

Povezani svijet vjerojatno znači i manje privatnosti

Je li zbog toga privatnost interneta izgubljen uzrok? Kao što smo vidjeli, stavljanje naših osobnih podataka u ruke velikih tvrtki nije baš sigurno. Postoji stvarni rizik da će biti ukraden. A čini se da se taj rizik povećava.

Korištenje internetskih usluga znači namjerno se odreći djelića naše privatnosti. Ali zato što želimo biti dio povezanog svijeta, mnogi od nas to rado čine.

U internetskoj ekonomiji vaši su podaci vrijedna valuta. Internetska privatnost vjerojatno se neće ubuduće olakšati. Budite svjesni, budite sigurni i odaberite pažljivo dijeljenje podataka. I naravno, nemojte zaboraviti upotrijebiti VPN da biste zaštitili svoje podatke.

Je li privatnost interneta izgubljen uzrok?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.