Kako Target krade tajne trudnih tinejdžera – #WTFSrijeda

meta krade trudne djevojke tajne

ExpressWPN-ova #WTFSrijeda donosi vam čudne, šokantne i jezive priče o privatnosti podataka - izvučene izravno iz vijesti. Mislite da je vaša privatnost? Razmisli još jednom. Osjećat ćete se nelagodno. Bit ćete ogorčeni. Mislit ćete: "WTF ?!"

Stvarno ste mislili da su vaše tajne koje morate čuvati, zar ne??

Pa, oprosti. U doba velikih podataka i minimalne privatnosti, vaše tajne pripadaju korporacijama. Korporacije s dovoljno informacija o sebi da dekodiraju vaše kupne navike na zastrašujući način. Da biste usporedili obrasce svog svakodnevnog malog života s milijunima drugih kupaca. Da znam više o sebi od svog najboljeg prijatelja, svog značajnog drugog ili čak vlastitih roditelja.

Oh, svejedno niste htjeli da vam roditelji budu povjeritelji broj jedan? Pa i to je previše loše. Ili je barem bilo loše za jednu srednjoškolku Minneapolisa koja je kupila losion s kakaovim maslacem i tablete magnezija u Targetu s njenom kreditnom karticom.

Za nju - nazovimo je Sara - za Saru, mačka je bila izvan vreće pelena. Jig je bio gore. Sarinu tajnu - da je zatrudnila - otključali su analitičari podataka u Targetu.

I za Saru, kao i za njenog oca, stvari su se spremale postati stvarno, stvarno jezive.

Želimo znati sve

„Znali smo da ako ih možemo identificirati u drugom tromjesečju, postoji dobra mogućnost da ih snimimo godinama.

„Želimo znati sve što možemo.

"Čim ih dobijemo od nas da kupuju pelene, oni će početi kupovati i sve ostalo ... Uskoro ćete od nas kupovati žitarice i papirnate ručnike i nastavit će se vraćati."

To je Andrew Pole, analitičar podataka iz tvrtke Target u razgovoru sa a New York Times novinar neposredno prije nego što je njegov poslodavac ušutkao Pole i zabranio autorima NY Timesa autor iz njegovih ureda.

Govori o trudnicama - uključujući tinejdžere - i podatke koje Target prikuplja svaki put kada jedan od njegovih 70 milijuna mušterija kupi nešto sa svojom kreditnom karticom.

Kad sve ove milijune zapisa o kupnji sastavite i analizirate, pojavljuju se neobični obrasci. Obrasci poput: kad žena odjednom počne kupiti losion s kakaovim maslacem i dodatkom magnezija (kao što je to učinila Sara), postoji velika vjerojatnost da je trudna.

Uz svu masu podataka o klijentima, Target može čak predvidjeti mjesec do kojeg dijete treba roditi.

Što se događa kada Targetov veliki sustav podataka prepozna trudnu damu? Automatski šalje knjigu kupona s popustima za pelene i još više. Tako da korporacija može "Hvatajte ih godinama."

Upravo to se dogodilo sa Sarom. I to je bio kraj njezine trudnoće tajne. Target se uvukla u svoj najprivatniji, najosjetljiviji trenutak. I prije nego što je imala priliku sama odlučiti o tome što će učiniti sljedeće, Targetova poštarica za popuste u trudnoći sletila je u pogrešnim rukama.

Ljutiti tata

Recimo da je bilo vedro zimsko jutro. Sarin otac ušao je u Target trgovinu u Minneapolisu i zahtijevao da razgovara s upraviteljem.

"Zašto dovraga, šaljete kupone za krevetiće i pelene mojoj kćeri tinejdžerki?" Zahtijevao je da zna. "Pokušavate li je potaknuti da zatrudni?"

Voditelja je bilo malo neugodno. Nesigurno što se dogodilo ili zašto, sve što je mogao učiniti je ispričati se.

Ali Andrew Pole, analitičar podataka Target koji je izvorno ispričao cijelu ovu priču, znao je zašto. I to je baš kao što ste već pogodili.

Target je znala da je Sara trudna prije nego što je rekla drugoj živoj osobi. Kroz korporacije su joj invazivni podaci i marketinški sustavi oduzeli privatnost.

Cilja ni sama nije. Svaki veliki trgovački lanac želi prikupiti vaše podatke, a svi analiziraju kupovne navike kako bi saznali više o vama. Neki su suptilniji od drugih, ali to svi rade.

Pa ako ste mislili da će vaše tajne čuvati? Možda ih vaše omiljene trgovine već znaju!

To je sve od nas za ovotjedno izdanje #WTFSrijeda. Jeste li zbog te priče pomislili: "WTF?" Podijelite je s nekim koga volite. Dajte im do znanja da vas brine.

Sviđa vam se ovaj post? Mrziti? Pročitajte još horor priča o upadu u vašu privatnost u našoj #WTFWed srijedi arhivi. Znate da ne možete odoljeti ...

Kako Target krade tajne trudnih tinejdžera - #WTFSrijeda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.