Kako zadržati svoje privatne i anonimne poruke

Kako zadržati svoje privatne i anonimne poruke

Održavanje privatnih razgovora može biti naporan i naporan zadatak. A pokušaj da budu anonimni može biti vrlo zastrašujući. Pa ipak, naši chatovi sadrže neke od naših najosjetljivijih informacija - često iznosimo neprikladne šale ili komentare koji se lako mogu izvući iz konteksta. U našim privatnim chatovima ponašamo se kao da nas niko ne gleda; kunemo se, priznajemo krivnju i nismo skloni previše razmišljati u svoje riječi. Vjerojatno u vašoj povijesti chata postoje stvari koje bi vas mogle uhapsiti ako ih izjavite u javnosti!

Srećom, aplikacije za chat sve više prihvaćaju bolje metode šifriranja. Signal je postao miljenik tehnoloških novinara i aktivista širom svijeta zbog svoje jake politike šifriranja. A Telegram je dobio gigantsko sljedeće zahvaljujući njihovoj „Tajnoj poruci“ koja omogućuje provjerene šifrirane razgovore od početka do kraja na otvorenim aplikacijama.

Appleova iMessage platforma također šifrira poruke prema zadanim postavkama, ali korisnici ne mogu potvrditi je li veza stvarno kriptirana. Slično se navodi da Whatsapp šifrira neke poruke, ali ostaje nejasno koje su one, odnosno je li veza pravilno zaštićena..

javno-glasnikMožete i odložiti telefon i upotrijebiti neku od ovih stvari. To je jednako privatno.

Većina aplikacija za chat NIJE privatna

Ostale popularne platforme za razmjenu poruka poput WeChat, Google Hangouts, Skype ili Facebook Chat uopće ne kriptiraju nijednu poruku niti nude mogućnost da to učine..

Međutim, čak i šifrirane glasničke usluge poput Signala i Telegrama zahtijevaju vaš telefonski broj za prijavu. Također je prilično teško sakriti svoj IP putem anonimnih usluga kao što su VPN ili Tor kada ih upotrebljavate. Ipak, šifrirane aplikacije za chat pružaju korisnicima visoku razinu privatnosti, a tvrtke koje im pružaju ne mogu čitati sadržaj vaših poruka.

Međutim, davatelji i dalje imaju pristup informacijama kao što su vaš identitet, identitet vaših kontakata i vaše IP adrese. Također je teško stvoriti i odbaciti račune, a često je i nemoguće istodobno pokretati račune ili se međusobno prebacivati.

No, ne očajavajte, postoji mreža za razgovore koja vam omogućuje da zadržite svoju privatnost i anonimno je koristite. Ova se usluga za chat naziva XMPP - koju nazivaju i izvornim imenom Jabber.

XMPP nije tvrtka ili aplikacija, više je poput e-pošte. I baš poput e-pošte, možete birati između različitih softvera da biste je koristili. Aplikacije kao što su Pidgin, Adium, Tor Messenger, ili čak vaš preglednik, mogu se koristiti za povezivanje s XMPP mrežom za chat.

Postoji mnogo pružatelja usluga XMPP gdje se možete prijaviti za račun. Iako sam XMPP ne šifrira chatove, možete ga koristiti s protokolom Off-The-Record Messaging (OTR) da biste osigurali da su chatovi privatni. OTR se podrazumijeva s mnogim popularnim aplikacijama za XMPP chat. Za ostale je to jednostavan dodatak.

Kako doći do privatnih poruka u četiri jednostavna koraka

Možete slijediti naš jednostavni vodič kako biste se pripremili za slanje i primanje anonimnih chatova:

 1. Instalirajte Tor Messenger

  Tor Messenger je softver za chat koji usmjerava sav promet preko Tor mreže. Još je u beta verziji, a programeri savjetuju rizičnim korisnicima da pričekaju službeno izdanje prije nego što ga koriste za siguran chat. Ako smatrate da ste takav rizični korisnik, preporučujemo vam da koristite Pidgin na repovima operativnog sustava.

 2. Otvorite XMPP račun

  Važno je da otvorite svoj XMPP račun putem Tor preglednika, koji možete preuzeti ovdje. Ako se prijavite sa svojim uobičajenim preglednikom, vrlo je vjerojatno da se bilo koja aktivnost na vašem XMPP računu može pratiti kod vas.

  Takođe, ne zaboravite svoju lozinku! Preporučujemo upotrebu duge i složene lozinke, generirane i spremljene pomoću upravitelja lozinki. Ako zaboravite zaporku ili korisničko ime, to možete nikada vrati to. Mnogo je mjesta za nabaviti XMPP račun, evo samo nekoliko popularnih:

  • DuckDuckGo
   Otvorite preglednik Tor i idite na https://duck.co/my/register
   Odaberite korisničko ime i zaporku. Ne zaboravite lozinku!
   Vaša će domena biti dukgo.com
   Vaš poslužitelj bit će wlcpmruglhxp6quz.onion
  • wtfismyip.com
   Otvorite preglednik Tor i idite na https://wtfismyip.com/jabber/register
   Odaberite svoje korisničko ime i lozinku, a zatim riješite captcha.
   Vaša domena bit će wtfismyip.com
   Vaš poslužitelj bit će ofkztxcohimx34la.onion
  • Cryptoparty.is
   Otvorite preglednik Tor i idite na https://jabber.cryptoparty.iswhat288/register/new
   Odaberite korisničko ime i lozinku, riješite captcha.
   Vaša će domena biti jabber.cryptoparty.is
   Vaš poslužitelj bit će cryjabkbdljzohnp.onion
 3. Spojite svoj XMPP račun i slobodno razgovarajte s OTR

  privatni chat-01

  Kada pokrenete Tor Messenger, odaberite XMPP. Kad se povežete, možete dodati više računa klikom na Alat > Računi > Novi profil

  privatni chat-02

  Unesite korisničko ime i domenu koju ste stvorili u koraku 2. * Napominjemo da nedostaje c u patki namjerno *. Na nekim uslugama možda ćete moći otvoriti novi račun izravno odavde, ali to nije uvijek podržano.

  privatni chat-03

  Unesite svoju lozinku. Ovo polje možete ostaviti i prazno, ako više želite sami unijeti lozinku prilikom povezivanja. To se preporučuje na zajedničkim računalima.

  privatni chat-04

  Kliknite na "Opcije XMPP" da biste unijeli adresu poslužitelja luka. Što unosite pod pseudonimom ili resursom nije važno, ali vaš će resurs biti vidljiv svima s kim se povezujete. Ovo polje možete ostaviti i prazno.

  Zadani priključak je 5222. Sve usluge koje smo preporučili koriste ovaj priključak. Ostale usluge mogu se obavljati na drugom ulazu.

  privatni chat-05

  Prije povezivanja dobit ćete sažetak svoje veze. To vam daje mogućnost da sve provjerite.

  privatni chat-06

  Sada možete dodati nove račune, promijeniti opcije ili se prvi put povezati.

  privatni chat-07

  Ako ste ranije upisali adresu luka u odjeljku "Server", vjerojatno ćete vidjeti ovu pogrešku. To je zbog toga što se naziv domene vašeg XMPP računa razlikuje od naziva poslužitelja (npr. Dukgo.com ima adresu luka wlcpmruglhxp6quz.onion).

  Trebate ručno potvrditi poslužitelj na koji se želite povezati.

  Da biste to učinili, kliknite na "Dodaj iznimku".

  privatni chat-08

  "Zakonite banke, prodavaonice i druge javne stranice neće od vas tražiti da to učinite."

  Ovo upozorenje je vrlo zbunjujuće. Iako je općenito istina da od vas obično neće tražiti da unesete iznimke u certifikatima, to se razlikuje na stranicama s lukom.

  TLS certifikati ne mogu se lako izdati na nazivima web lokacija .onion, što rezultira time da većina pružatelja usluga koristi TLS certifikat svoje uobičajene web stranice za svoju luku. To zahtijeva ručnu provjeru identiteta poslužitelja. Srećom to moramo učiniti samo jednom.

  Budite vrlo oprezni kad dodajete iznimku. Nadamo se da će tvrtke koje izdaju certifikate za šifriranje prometa putem interneta pronaći bolji postupak izdavanja certifikata za stranice luka, ali za sada to još moramo učiniti ručno.
  Kliknite na "View ..." za nastavak.

  privatni chat-09

  Ovo je potvrda o povezivanju. Pazite da se "Zajedničko ime (CN)" odnosi na domenu koju koristi organizacija s kojom ste se prijavili. U ovom slučaju duck.co, tu smo dobili svoj račun.

  Ako je sve u redu, kliknite "Zatvori" i "Potvrdi sigurnosnu iznimku" za nastavak.

  privatni chat-10

  Sada ste spremni za povezivanje!

 4. Dodajte prijatelje

  U programu Tor Messenger vaši se kontakti nazivaju "prijatelji". Da biste dodali prijatelja, idite na Datoteka > Dodaj kontakt. Kontakt unesite u formatu [email protected]

  Morat ćete ovlastiti drugu stranu čim vam je dodaju.

  privatni chat-11

  Kliknite U redu.

  privatni chat-12

  Kliknite Dopusti za chat.

  privatni chat-13

  Sa Tor Messenger možete početi razgovarati odmah. Program će vas upozoriti ako razgovor nije šifriran.

  Također možete provjeriti integritet šifriranog razgovora. Da biste to učinili, kliknite na "Provjeri" ili narančasti katanac u gornjem desnom kutu.

  privatni chat-14

  Idealan način provjere je ručna provjera otisaka prstiju.
  Trebat ćete dobiti otisak svog kontakta preko kanala na kojem nitko drugi ne može promijeniti ključ. Možete ih zamoliti da to cvjetaju ili ga možda stavite na njihovu web stranicu. Možete čak i tražiti od njih da to napišu na malo papira i predaju vam ga.

Izdvojena slika: Foto klub Tiko Aramyan / Dollar

Kako zadržati svoje privatne i anonimne poruke
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.