Kalifornijski zakon o zaštiti privatnosti (CCPA) ima za cilj zaštitu podataka korisnika. Da li?

[ware_item id=33][/ware_item]

Obris Kalifornije u zlatnom lokotu.


To je veliki račun koji je dobio vrlo malo pozornosti.

Kalifornijski zakonodavci nedavno su usvojili ono što bi u SAD-u moglo biti najcjelovitiji zakon o privatnosti podataka. Guverner Jerry Brown potpisao je 28. lipnja zakon koji ima za cilj potpuno reformirati način na koji tvrtke prikupljaju i dijele korisničke podatke u Kaliforniji..

Kalifornijski zakon o privatnosti potrošača iz 2018. (CCPA) izravni je rezultat glasnog protivljenja nedavnim skandalima o zaštiti privatnosti u cijeloj zemlji, a upravo će se okrenuti čitavoj industriji vađenja podataka na glavu..

Kako funkcionira novi kalifornijski zakon o privatnosti

U skladu s CCPA-om, stanovnici Kalifornije imaju veću kontrolu nad svojim mrežnim informacijama i načinom dijeljenja. Slično kao što funkcionira Opća europska uredba o zaštiti podataka (GDPR), zakon Kalifornijama daje veću moć nad njihovim osobnim podacima i pravo da budu zaboravljeni.

Iako je zakon još uvijek otvoren za izmjene, neke od najvećih zaštita potrošača uključuju:

  • Pravo znati koji se osobni podaci prikupljaju, u koje svrhe i s kojima treće strane navode da se podaci dijele.
  • Sposobnost „isključivanja“ praksi rudarjenja podataka ako potrošači ne žele dijeliti njihove podatke. Poduzeća ne mogu preplatiti ili „kazniti“ kupce za to, ali oni još uvijek mogu ponuditi poticaje potrošačima koji odluče prikupiti svoje podatke.
  • Mogućnost traženja tvrtki da obrišu podatke o klijentima: Poduzeća će se smatrati višim standardima upozoravanja kupaca i poduzimanjem odgovarajućih mjera u slučaju kršenja podataka..

CCPA u cijelosti možete pročitati ovdje.

Problem s "osobnim podacima"

Iako promjene mogu zvučati sjajno na papiru, njihovo provođenje može se pokazati izazovnijim. Jedan od potencijalnih nedostataka u zakonodavstvu leži u širokoj definiciji osobnih podataka. CCPA baca izuzetno široku mrežu na kojoj se pokrivaju informacije. U trenutku objave, to uključuje podatke o geolokaciji, biometrijske identifikatore, povijest pregledavanja i drugo.

Drugi predvidljivi problem leži u načinu reguliranja ove vrste informacija. Iako taj zakon lokalnim policijskim službama omogućuje sposobnost "kažnjavanja" poduzeća koja nisu u skladu, on se odnosi samo na stanovnike Kalifornije. Prirodno, to stvara zagonetku kada je u pitanju digitalni prostor u kojem se većina web lokacija i mreža sastoji od mekoga korisnika iz cijelog svijeta..

Za dokaz, nemojte gledati dalje od europskog GDPR-a, u kojem se tvrtke trude držati korak s raznim pravilima i propisima za više zemalja, a ponekad im djeluju i protivno tome..

Kako je nastala CCPA

Za razliku od nekih drugih država, Kalifornija dopušta javnosti da predloži mjere za glasovanje kako bi promijenila zakon glasanjem u cijeloj državi. Zapravo, CCPA je ikada nastao samo zbog sve većih nemira i bijesa zbog stanovništva u Kaliforniji.

Nacrt seže do kalifornijskog investitora za nekretnine Alastair Mactaggart koji je vlastitim novcem financirao kampanju za podizanje svijesti kojom je naglasio važnost privatnosti podataka.

Mactaggartina inicijativa predložila je drastično zakonodavstvo koje bi ozbiljno ograničilo način na koji su tvrtke spremale, dijelile i profitirale od korisničkih podataka. Naravno, Silicijska dolina borila se protiv zuba i noktiju kako bi spriječila da njegova kampanja dobije privlačnost, ali inicijativa je bila toliko popularna da se ubrzo našla na glasačkom listiću za studeni.

Kažnjeni brojni skandali s privatnošću (gledamo vas, Zuckerberg), kalifornijski zakonodavci suočeni su s odlukom: ili odobriti mjeru za glasački listić ili zaraditi malo zagušenu verziju vlastite verzije..

Možda uzimajući znak o nedavnim europskim zakonima o podacima, Državna zakonodava nije imala drugog izbora nego izraditi nacrt onoga što će uskoro postati Kalifornijski zakon o privatnosti potrošača 2018. godine.

U Kaliforniji imamo povjerenja?

S aktom sada potpisanim zakonom najznačajnija su pitanja hoće li ostatak SAD-a uskoro slijediti to i kako će kompanije poput Facebooka i Twittera - ili, što je još važnije, internetske usluge poput Comcast-a i Verizon-a - poštivati ​​fragmentirane propise i propise za različite američke države.

U vrijeme kada je privatnost korisnika stalno niska, a neutralnost mreže uhvaćena je za držanje bilo koje naizgled koherentne sličnosti s Internetom ranije, CCPA bi mogla završiti kao masivan trn na mnogim stranama poduzeća.

Budući da zakon stupa na snagu 1. siječnja 2020., tvrtke imaju dvije godine da se pripreme za njega; Hoće li iskoristiti to vrijeme za prilagodbu ili nastavak borbe protiv njezinih odredbi, tek ćemo vidjeti.

Bez obzira na to kako se zakon formira, možete preuzeti kontrolu nad svojim osobnim podacima i fleksirati svoje pravo da ostanete anonimni ExpressVPN.

Kalifornijski zakon o zaštiti privatnosti (CCPA) ima za cilj zaštitu podataka korisnika. Da li?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.