Kontroverzni program za snimanje telefonskih zapisa NSA može se ugasiti

Telefon s lupom na kojem je prikazana crna praznina s NSA na ručki.

Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) možda će okončati program koji analizira zapise stotina milijuna domaćih poziva i poruka u SAD-u..

Viši pomoćnik republičkog kongresa, Luke Murry, spomenuo je u podcastu Lawfare da agencija mjesecima nije koristila program, što je učinilo njegovo obnavljanje malo vjerojatnim nakon isteka na kraju godine.

Program "sa osnovnim nedostatkom"

Program metapodataka telefona, kasnije poznat kao Odjeljak 215 Zakona o Patriotu, prošao je u tajnosti nakon napada 11. rujna 2001. i zahtijevao je od popularnih telefonskih prijevoznika da NSA-i predaju zapisnike telefonskih poziva i tekstualne poruke bez potrebe za sudski nalog.

Tek 2013. godine kada je Edward Snowden objavio informacije o postojanju programa, vlada je bila prisiljena priznati tu praksu. Objave su na kraju dovele do donošenja Zakona o slobodi, koji je izmijenio i usporio postupak prikupljanja, ali nije završio.

Međutim, čini se da bi se sustav za analizu ovih podataka mogao staviti u krevet krajem ove godine, jer ga vlada "zapravo nije koristila posljednjih šest mjeseci", izjavio je Murry. Dalje, Murry se također osvrnuo na probleme u podacima, gdje su "tehničke nepravilnosti" dovele do prikupljanja neovlaštenih dnevnika poruka (iako je NSA kasnije podatke očistila).

"Zapravo nisam siguran da će uprava htjeti pokrenuti sigurnosnu kopiju [analize telefonskih zapisa]", dodao je.

NSA tek treba potvrditi da će se program zatvoriti, ali senator Ron Wyden (D-Oregon) već se trudi da ga zaliječi za trajni kraj, rekavši: "Provedba reformi NSA-e na reljefu telefonskih zapisa u osnovi je promašena. , Po mom mišljenju, uprava mora trajno prekinuti program snimanja telefona, a Kongres bi ga trebao odbiti ponovno odobriti kasnije ove godine. "

NSA vas i dalje prati drugim sredstvima

Nažalost, moguće uklanjanje jednog programa stvorilo bi malu udubinu u sposobnosti agencije da posluša svoje građane.

Ima još puno drugih načina na koje NSA može špijunirati svoje građane. Na primjer, zabrinjavajuća rupa u stražnjici u odjeljku 702 FISA-e također ostaje aktivna što omogućuje programima masovnog nadzora poput PRISM-a i uzvodno da prikupljaju milijarde komunikacijskih zapisa od građana SAD-a i građana izvan Sjedinjenih Država..

NSA također može pozvati druge države da prikupe podatke o građanima. Takozvane „14 očiju“ imaju različite zakone o zadržavanju podataka koji im omogućuju da izvrću preskakanje građana i dijele prikupljene podatke. Amerika nije sama u svom nastojanju da nadgleda mase.

Zaštitite svoje podatke od vladinog nadzora

Propadanje Odjela 215 bio bi dobar korak naprijed, ali zezat ćemo se ako kažemo da će to učiniti naše živote značajno privatnijim. Postoji još mnogo alata za nadzor i od NSA-e i iz CIA-e, iako postoje načini da ih spriječe da vas prate.

Kontroverzni program za snimanje telefonskih zapisa NSA može se ugasiti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.